Dżem malinowy z wanilią

Dzień dobry!

Będąc ostatnio na zakupach na targu zobaczyłam piękne maliny w dobrej cenie, kupiłam 4 koszyczki, które pomieściły ponad 2 kilogramy owoców! Część oczywiście zjadłam, a całą resztę przeznaczyłam na pyszny, słodki dżem. Zachęcam do przygotowania! :-)

Przetwory maliny


Dżem malinowy z wanilią


Składniki:
  • 2 kg malin
  • ok. 400 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki pektyny
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Maliny (dokładnie obejrzane i umyte) zasypujemy cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy ziarenka wyciągnięte z wanilii i pozostałe laski również. Odstawiamy na jedną godzinę.

Po tym czasie zaczynamy smażyć nasz dżem, pozwalamy mu nieco odparować (1-1,5 godziny). Następnie całość przecieramy przez sitko (jeśli lubicie pestki, możecie je zostawić) i dodajemy pektynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do malin i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje. 

Gotowy dżem nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro.

Przetwory maliny


Smacznego!