Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu

Dzień dobry!

Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu.


Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu


Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 10-15 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 200 g cukru (w zależności od słodkości truskawek)

Wykonanie:

Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie owoce kroimy w plasterki, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę.


Do truskawek dodajemy sok z cytryny, baldachy kwiatów i zaczynamy podgrzewać. Konfitury smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec usuwamy baldachy kwiatów.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, w spiżarni.


Smacznego!