Cytrynowa babka na białkach

Dzień dobry!

Czas bardzo szybko leci, dopiero co mieliśmy święta Bożego Narodzenia, Karnawał, a tu już tuż tuż Wielkanoc! Dlatego też już powoli myślę o naszym wielkanocnym menu i przy okazji wymyślam i testuję różne przepisy. Często zdarza się, że przygotowuję coś z żółtkami, białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą do czegoś przydać (na przykład do mojej ukochanej bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego). Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc.


Cytrynowa babka na białkach


Składniki:
  • 210 g białek (ok. 7-8 białek)
  • 220 g cukru
  • 250 g stopionego masła
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 400 g przesianej mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę ze szczyptą soli, podobnie jak ubijamy je na bezę. Kiedy jest już sztywna dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Następnie dodajemy stopione i lekko przestudzone masło, jak również mleko, stopniowo, mikser ustawiamy na najniższą prędkość.

Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, możemy mieszać ręcznie, delikatnie, do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy ziarenka z wanilii, skórkę i sok z cytryny, mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do foremki na babkę lub keksówki i pieczemy ok. 45 minut w 180 st. Babkę studzimy w uchylonym piekarniku, aby nie opadła.



Ostudzoną babkę lukrujemy cytrynowym lukrem - 1 szklankę cukru pudru miksujemy z kilkoma łyżkami soku z cytryny i polewamy babkę.


Smacznego!