Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami

Dzień dobry!

Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia.

Dodatek śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak, kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż raz w roku :-)

Z podanych proporcji uzyskamy ok. 6 sporych porcji, jak się domyślacie część zamroziliśmy i będziemy się nią delektować w trakcie roku :-).

Kapusta świąteczna

Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami


Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • kilkanaście suszonych śliwek (najlepiej suska sechlońska)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • pieprz, sól

Wykonanie: 

Dzień przed przygotowaniem kapusty grzyby zalewamy wodą. Następnego dnia gotujemy je, aż do miękkości. Studzimy i kroimy w drobniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli śliwki są bardzo suche to również je namaczamy. 

Kapustę lekko szatkujemy, wkładamy do garnka razem ze śliwkami pokrojonymi w paski, obranymi jabłkami pokrojonymi w grubą kostkę, cebulą pokrojoną również w kostkę oraz przyprawami, zalewamy wodą, aby zakryła składniki. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy grzyby razem z wodą w której się gotowały i dusimy kolejne 20 minut. Kapustę odkrywamy i gotujemy jeszcze tyle, aż odparuje większość wody. Na koniec z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do kapusty. Zagotowujemy. 

Smacznego!
Kapusta świąteczna