Korzenny sernik z ciasteczkami speculoos

Dzień dobry!

Dzisiaj przybliżamy święta kolejnym świątecznym smakołykiem. Prezentuję Wam bardzo prosty sernik z korzenną nutą w postaci klasycznych ciasteczek speculoos. Tych ciasteczek chyba nie muszę Wam przedstawiać? Jest to wypiek przygotowywany w specjalnych drewnianych lub metalowych foremkach, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy wygląd. Doprawiane są specjalną mieszanką korzennych przypraw.

Sernik piernikowy

Zazwyczaj kiedy kupię te ciasteczka, to znikają w zastraszającym tempie jako dodatek do kawy, ale tym razem udało mi się wykorzystać je do bardzo smacznego sernika.

Możecie go upiec już teraz, ale także zaserwować swoim gościom w święta. Doskonale sprawdzi się również wariant pierniczkowy - zamiast ciasteczek speculoos możesz użyć klasycznych pierników.

Przepis inspirowany sernikami z Moje wypieki.

Korzenny sernik z ciasteczkami speculoos


Składniki:
Spód:
  • 180 g ciasteczek speculoos
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 300 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka cukru

ciasteczka speculoos do dekoracji

Wykonanie:

Aby przygotować spód umieszczamy ciasteczka, masło i orzechy w malakserze i blendujemy na jednolitą masę. Wyklejamy nią spód silikonowej tortownicy o śr. 21 cm, dokładnie dociskając. Chowamy do lodówki i schładzamy ok. 1 godziny.

Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ser po jednej łyżce, śmietanę i pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się, starając nie napowietrzać zbytnio masy.

Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na spód piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z wodą, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni. Sernik pieczemy ok. 1 - 1,5 h. Mój piekarnik jest mały, więc miałam krótszy czas pieczenia.

Sernik piernikowy

Kiedy sernik już wystygnie, posypujemy go ciasteczkami rozgniecionymi w moździerzu.

Smacznego! 


12 komentarze:

  1. Cudowny! Ciasteczka oczywiście uwielbiam, więc sernik dla mnie znakomity. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie zakupiłaś te ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia świetne, a ciacho na pewno pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciasteczka są cudowne :D w Lidlu już ich nie ma (przynajmniej w naszych rejonach) ale w Kauflandzie jeszcze można je dostać :) świetnie nadają się do tego typu wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te ciasteczka a sernik z nimi musi bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się wyśmienicie :) a czy twaróg sernikowy jakiejś konkretnej firmy polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - twarożek kanapkowo-sernikowy firmy Wieluń, dostępny np w Carrefourze :)

      Usuń
  7. Mniam, pyszności :) Taki sernik z korzenną nutą musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.