Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Dzień dobry!

Dawno dawno temu byłam na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, na których to serwowaliśmy sałatkę Najsztuba czyli sałatkę ziemniaczaną z wątróbką pstrąga, ziołami i musztardą francuską. Pamiętam, że bardzo mi smakowała, w sumie jak każda sałatka ziemniaczana :-).

Sałatka ziemniaczana

W ostatnich dniach chodziła za mną taka sałatka, więc kiedy tylko zobaczyłam stoisko Pstrąga Ojcowskiego na Najedzeni Fest, od razu go kupiłam z myślą właśnie o takiej sałatce. Z pomocą też przyszła Edyta, która dzień później opublikowała na swoim blogu sałatkę ziemniaczaną, również autorstwa Grzegorza, która jak pewnie zauważycie, jest modyfikacją sałatki Najsztuba.

Sałatka jest bardzo smaczna, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe czy propozycja na śniadanie lub kolację.

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem


Składniki:
  • 700 g ziemniaków 
  • 1 żółtko
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek kaparów
  • 250 g wędzonego pstrąga
  • 2 czerwone cebule
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy (można zalać je zimną wodą, aby zapobiec dalszemu "gotowaniu się" w czasie stygnięcia). Następnie obieramy je i kroimy w kostkę lub plastry.

Żółtko mieszamy delikatnie z musztardą, a następnie dodajemy olej rzepakowy, po kropelce, ciągle mieszając trzepaczką, aż wykorzystamy cały olej i powstanie nam majonez. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Kapary przelewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok (mają wtedy lepszy smak).

Cebulę kroimy w piórka, następnie zanurzamy na 30 sekund we wrzątku, po czym wkładamy do miski z zimną wodą (może być z lodem) i studzimy. Z octu, wody i cukru gotujemy zalewę, po zagotowaniu się wyłączamy, dodajemy odsączoną cebulę i marynujemy ją około 15 minut. Odcedzamy. Dzięki octowej zalewie cebula ma taki ładny różowy kolor.

Sałatka ziemniaczana

Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości, a mięso rozdrabniamy, ciągle sprawdzając palcami czy nie ma w kawałkach ości.

Szczypiorek drobno kroimy.

Pozostaje nam połączyć składniki sałatki - możemy je umieścić w jednej misce i wymieszać lub wymieszać ziemniaki z kaparami, majonezem i szczypiorkiem, a pozostałe składniki ułożyć na wierzchu każdej porcji na talerzu.

W razie potrzeby doprawiamy sałatkę solą i pieprzem.

Smacznego!