Sałatka na ciepło z ryżem, cukinią i melisą

Dzień dobry!

Czasami nie ma zbytnio czasu (lub ochoty) na stanie nad garami i gotowanie obiadu, więc potrzeba czegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się męża do garów, a ten z kolei jest bardzo głodny i chce zrobić coś szybko. Przegląda w pośpiechu szafki, znajduje w lodówce cukinię, przygląda się rozrośniętej melisie na kuchennym parapecie. W głowie powoli świta idea na ciekawy obiad, tym razem podparta poszukiwaniami w Internecie.

Sałatka z ryżem

Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights.
Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-)


Sałatka na ciepło z ryżem, cukinią i melisą


Składniki:

  • 150 g mieszanki ryżu białego i czarnego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cytryna
  • mały pęczek melisy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa


Wykonanie:

Ugotuj ryż wg. przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażaj, dodaj skórkę startą z cytryny, następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zrumieni i zmięknie. 

Ryż odcedź, dodaj do cukinii, polej sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodaj posiekaną melisę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Jak widzicie przepis jest faktycznie bardzo krótki i szybki, ma całe 4 zdania :-).


Sałatka z ryżem

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja. Muszę kiedyś spróbować zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.