Sałatka z surowym kalafiorem

Dzień dobry!

Nowy tydzień z chęcią zaczniecie czymś smacznym, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam ciekawą sałatkę.

Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe marchewki, buraki, a nawet kwiaty cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam i kwiaty i kolorowe marchewki).

Kolorowe kalafiory też mi się prawie że śniły po nocach i proszę, całkiem przypadkiem na zakupach w Tesco (zazwyczaj zakupy robimy w Auchan, Biedronce, czasem w Lidlu i Carrefourze) trafiłam na nie - zielony i fioletowy. Fioletowy powędrował do tej sałatki, aż żal było go gotować lub uparować, najlepszy właśnie jest na surowo. 

Sałatka z kalafiorem

Nie bójcie się, bo pewnie część z Was kalafiora jada ugotowanego i jeszcze później podsmażonego z bułką tartą, a tu proszę, można go zjeść ze smakiem na surowo. Smakuje podobnie do kalarepy, a ja kalarepę bardzo lubię. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.


Zapraszam!

Sałatka z surowym kalafiorem


Składniki:

  • 1 średni fioletowy kalafior
  • 1 duże jabłko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera wędzonego w kawałku
  • 200 g wędliny w kawałku
  • pół pęczka koperku
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, końcówki odcinamy i rozdzielamy, tworząc małe różyczki, a pozostałą część drobno szatkujemy.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę zbliżoną rozmiarem do jabłka.

Ser i wędlinę również kroimy w kostkę. Koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy odrobinę majonezu.

Sałatka z kalafiorem

Sałatkę podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Doskonale smakuje schłodzona.

Smacznego!