Kochasz czekoladę? To chodź ze mną na warsztaty!

Dzień dobry!

Mam dzisiaj dla Was bardzo słodki konkurs... :-)

Kochasz czekoladę? Odpowiedź na 99% jest twierdząca, zatem czytaj dalej!



04.04.2014 - wyjątkowa data, trzy czwórki, wyjątkowa, bo w tym dniu odbędą się super czekoladowe warsztaty organizowane przez Akademię Smaku Siemens.

Warsztaty noszą tytuł "Desery czekolada: Potęga słodyczy", a poprowadzi je Krzysztof Kopciński, szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Pracował on m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich u boku Szefa Wojciecha Amaro. Doświadczenie cukiernika doskonalił nie tylko w Polsce, ale także poza granicami naszego kraju. Partnerem wydarzenia jest firma Lindt.

Warsztaty odbędą się w Centrum Domowych Inspiracji przy Al. Jerozolimskich w Warszawie o godzinie 12:00, potrwają około 4 godziny. Koszt dojazdu do Warszawy należy pokryć we własnym zakresie.

Jakie jest zadanie konkursowe?

Napisz w komentarzu, dlaczego to właśnie Ty powinieneś iść ze mną na czekoladowe warsztaty.


Konkurs trwa do 01.04. do północy, wyniki ogłoszę rano, kolejnego dnia tutaj, jak również na Facebooku.

Zachęcam do udziału i życzę powodzenia!


16 komentarze:

  1. Uwielbiam czekoladę - zresztą pewnie jak każdy ;) Jednak przygotowanie idealnego deseru z czekoladą w roli głównej stanowi dla mnie wciąż wielkie wyzwanie. Pewnie dlatego ciągle uciekam od przygotowywania słodyczy, nad czym ubolewają najbliżsi ;) Ogromną przyjemnością, a zarazem wielkim wyróżnieniem byłoby dla mnie poznanie tajników od tak wspaniałego szefa cukierni, jakim jest Krzysztof Kopciński - jest to wiedza, której nie zastąpi mi żadne inne źródło informacji - to praktyka czyni mistrza...
    Poza tym mam wolny dzień od zajęć, więc chętnie pochłonęłabym mnóstwo "czekoladowej" wiedzy i co więcej, spędziłabym wyjątkowo i pożytecznie czas, wymieniając się wiedzą i cennym uwagami z innymi blogerami. Zatem - mam nadzieję - do zobaczenia ;)
    Serdecznie pozdrawiam - Natasza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kiedy pierwszy raz spotkaliśmy się na warsztatach, a były to moje pierwsze warsztaty - pokochałem te zajęcia! Teraz jak jestem chwilowo w warszawie i mam wolne w pracy to doskonała okazja się podszkolić i znów spotkać!
    Jako, że jestem na małej diecie, a czekolad robiona jest z kakaowca.
    Kakaowiec to drzewo,
    Drzewo to roślina
    A więc czekolada liczy się jako sałatka, a tych na diecie można spożywać dużo ;)
    Mam nadzieję, że do zobaczenia:)

    Pozdrawiam
    Kamil- GotujeBoChce!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak mam Cię przekonać dlaczego właśnie ja powinnam pójść z Tobą na warsztaty, to pytanie jest za trudne :-) a jak mówi Nigella Lawson „W życiu pada wiele pytań, na które tylko czekolada przynosi odpowiedź.”

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego właśnie ja? Powiem krótko - nie lubię czekolady, więc jej nie jem, nie kupuję i nie robię deserów z czekoladą w roli głównej. Niestety moja córka uwielbia czekoladę w każdej postaci i kolorze:) Dlatego pomyślałam, że gdybym jakimś cudem została wybrana do udziału w warsztatach i po nich zrobiłabym coś wspaniałego to byłby to najlepszy prezent dla mojej córci, która w tym roku zdaje maturę, a nic tak nie osłodzi trudów przedegzaminacyjnych jak dobry czekoladowy deser wykonany przez Mamusię:) A ja może z wroga zamieniłabym się w fana czekolady:)) Pozdrawiam:) Joanna

    OdpowiedzUsuń
  5. Trudne to pytanie :-) Nie wiem jak mam Cię przekonać dlaczego powinnam pójść z Tobą na warsztaty, Nigella Lawson mówi że „W życiu pada wiele pytań, na które tylko czekolada przynosi odpowiedź.” Moja odpowiedź brzmi czekolada :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,
    chciałabym wziąć udział w tych warsztatach, żeby się czegoś nauczyć, wiem brzmi banalnie. Jestem samoukiem, uwielbiam piec, desery to mój świat, ale nie mam od kogo się tego nauczyć, nie mam nikogo, kto mógłby pokazać mi różne rozmaite triki, sposoby i przede wszystkim technikę cukierniczą, nie mam nikogo, kto merytorycznie zweryfikuje moją wiedzę. Moja mama wspaniale gotuje, ale tylko (aż) kuchnię typowo polską ( jej pomidorowa jest najlepsza na świecie). Do ciast i deserów się nie dotyka ( nawet "Murzynka" musiałam nauczyć się sama. Moje wypieki więc są efektem wielu prób ( i błędów oczywiście), bo uczę się czytając, a wiadomo, ze słowo pisane, choć cenne, nie zastąpi nauki w praktyce. Piekę, żeby się odstresować, żeby poprawić sobie nastrój, uspokaja mnie ręczne wyrabianie ciasta :) nie wiem cóż więcej mogłabym napisać, nigdy nie byłam na ŻADNYCH warsztatach, a zawsze o tym marzyłam. Nie prowadzę bloga (mimo nacisków ze strony rodziny nadal nie wierzę, że jestem na tyle dobra w wypiekach, żeby pokazywać się z nimi publicznie), jestem tylko (aż?) pasjonatką, która odnajduje spokój w kuchni.

    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  7. gdybym po raz drugi zaczynała dorosłe życie wybrałabym zawód cukiernika ze specjalnością w kierunku czekolady. Uwielbiam ją i w moim domu zawsze jest jej kilka kilogramów (to nie pomyłka) w różnych smakach. Cały czas próbuję swoich sił w tworzeniu z niej deserów, trufli, pralinek, ciast i dekoracji. Przeglądam filmy instruktażowe, czytam książki i nieustanie trenuję. Ale nic nie zastąpi warsztatów pod okiem mistrza. Zawsze o nich marzyłam, bo chciałabym tworzyć dla moich czytelników jeszcze lepsze i piękniejsze desery. Byłoby też bardzo miło poznać Cię osobiście.

    OdpowiedzUsuń
  8. Boooo :) Jak byłam w Twojej grupie na Bloger Chef (w 1 edycji) to miałaś drugie miejsce, więc jesteś mi coś winna :D I możesz się zrewanżować zabierając mnie na warsztaty z deserów <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Uważam, że dzień bez czekolady jest dniem straconym ! Nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Poprawia mi ona humor jak nic innego. Uwielbiam eksperymentować z nią w kuchni. Marzę o tych warsztatach ! Chciałabym podziałać w kuchni pod okiem Krzysztofa Kopcińskiego :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznaję się bez bicia. Mogę żyć bez mleka, jaj, nawet gluten ograniczyć dałam radę ale bez czekolady nie potrafię! najlepiej tej gorzkiej, bez dziwnych dodatków... na warsztaty chciałabym pójść bardzo szczególnie w Twoim towarzystwie! nie miałyśmy okazji się spotkać a nóż łyżeczka byśmy się polubiły... no i Adriana prawie rymuje się z Marianna :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ehhh i zapomniałam dodać, że rzadko miewam okazję być na warsztatach a na takich słodkich nie byłam nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  12. To proste - w końcu musimy się poznać, za każdym razem kiedy była okazja, coś sprawiało, że nie docierałaś na miejsce lub mnie akurat nie było. Dla mnie to wystarczający powód.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja przygoda z blogiem i gotowaniem nie trwa jeszcze roku, chociaż mam wrażenie że to o wiele dłuższy czas. Zabierając się za to hobby zdałam sobie sprawę, że chociaż od ponad dwudziestu lat prowadzę swoją codzienną, rodzinną kuchnię, to ciągle jestem jakby w lesie i mam wrażenie, że jest on bardzo ciemny. Przeglądając różne blogi i przepisy, stwierdziłam, że moje gotowanie jest klasyczne, a nawet archaiczne. Z lekka się przeraziłam i pomału zabrałam do pracy. I tak jako pani 40+ zaczęłam prawie od początku. Małe kroczki mam już za sobą, ale na razie są to tylko próby w mojej kuchni, a zero warsztatów  A jeść lubię. Staram się robić to racjonalnie, ale nie rezygnuję ze słodyczy, tylko stosuję zasadę zdrowego umiaru. Czekolada – dlaczego nie ? Chętnie wezmę udział w warsztatach  Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja czekolade bardzo lubię ale mój mąż ją uwielbia i to właśnie dla niego chciałam wziąć udział w warsztatach, bo On jest moim Szczęściem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chciałbym iść z Tobą, Adriano, na warsztaty, gdyż marzę o założeniu własnej cukierni, a może raczej fabryczki czekolady, i moja obecność na tych warsztatach może w końcu popchać mnie do tego ostatecznego kroku. Jakoż planuję sam prowadzić pokazy czekolady chciałbym zobaczyć jak coś takiego robi prawdziwy profesjonalista, abym mógł nauczyć się od najlepszych i później ucieszyć Krakowskie środowisko blogerskie na swojej własnej prezentacji technik czekolady. Czekolada to miłość, a miłością trzeba dzielić się!
    Pozdrawiam,
    Aspirujący Cukiernik Michał
    https://www.facebook.com/pages/Le-chocolatier-Michael/175030945854596

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaproszenie na warsztaty zdobywa Olga Siedlecka!
    Proszę Cię o kontakt na maila - poracoszjesc@gmail.com :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.