Kanapka z awokado, boczkiem i jajkiem sadzonym

Dzień dobry!

Dzisiaj proponuję Wam smaczne i pożywne śniadanie, które da Wam dużo energii :-).

Kanapka z jajkiem sadzonym


Delikatna bułka, własnoręcznie upieczona, dojrzałe awokado, z orzechowym aromatem, chrupiący boczek, jajko sadzone z nieco płynnym żółtkiem i lekko ostre kiełki rzodkiewki - bardzo smaczne połączenie, prawda? :-)

Bardzo polecam!

Zapraszam!


Kanapka z awokado, boczkiem i jajkiem sadzonym


Składniki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • kilka plastrów boczku
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 1 bułka pszenna
  • kiełki rzodkiewki

Wykonanie:

Boczek układamy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż stanie się rumiany i chrupiący. O wiele lepiej sprawdzi się tutaj boczek w cienkich plasterkach, ja użyłam zwykłego i pokroiłam go na tyle cienko ile się dało :-).

Kanapka z jajkiem sadzonym


Awokado staramy się delikatnie wyciągnąć łyżką ze skórki, tak aby zostało w całości, kroimy na plasterki.

Boczek zdejmujemy z patelni, rozbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smażymy.

Bułkę kroimy na połowę, układamy na niej awokado, boczek i jajko, posypujemy kiełkami rzodkiewki, przykrywamy drugą częścią bułki i jemy ze smakiem!

Smacznego!

Kanapka z jajkiem sadzonym