KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel?

Witajcie!


KONKURS ZAKOŃCZONY!

Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-)

PIERWSZE MIEJSCE

PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.

DRUGIE MIEJSCE


Magda za szarlotkową kawę.


TRZECIE MIEJSCE


Justyś za warzonkę.


CZWARTE MIEJSCE


Cake Caprice za domowy Baileys.


PIĄTE MIEJSCE


Ona za lasagne z cynamonem.


Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane do wysyłki, piszcie na poracoszjesc@gmail.com


_____________________________________________________

Zbliżają się święta i nie da się tego ukryć. Mikołaj zaraz zacznie chodzić i rozdawać prezenty. My też mamy dziś coś dla Was. Tylko dla tych, którzy byli cały rok grzeczni  :-).

fot. Mount Caramel

Jest dla Was moi mili konkurs w którym możecie wygrać wyborne syropy i polewy Mount Caramel

Mount Caramel to młoda krakowska firma, a jej właściciel, Janek dokłada wszelkich starań, aby syropy były jak najlepsze. Nie znajdziecie w nich barwników, sztucznych aromatów, zagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy!


Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane pod uwagę). Czas macie do 11 grudnia do 23:59. 



Nagrody to zestaw 3 dowolnych syropów dla najlepszego przepisu, 2 syropy dla kolejnej osoby oraz po 1 butelce syropu dla kolejnych 3 osób. W sumie pięciu laureatów :-).

Liczymy na Waszą wyobraźnię, bo kawa z syropem czy też polanie nim naleśników to zdecydowanie za mało :-).


Wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie w regulaminie

Zapraszamy do udziału i życzymy smakowitych pomysłów!


40 komentarze:

  1. Ja dodałabym takiego syropu do kawy. Zrobiłabym warstwową latte z delikatną pianką i karmelowym syropem. Efekt z pewnością byłby powalający!
    Pozdrawiam, majkos26@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A powyżej napisaliśmy, że kawa to za mało oryginalny pomysł :)

      Usuń
  2. Dodałabym syrop cynamonowy do świątecznego sernika. Taka lekka cynamonowa nuta z pewnością poprawiłaby smak sernika i nadałaby mu inny charakter.
    Pozdrawiam, Maja
    lovedance11@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, tylko wg. regulaminu konkursu prosimy o przepis, a nie sam pomysł :)

      Usuń
  3. A ja mam przepis na coś do spożycia tuz po pasterce.
    Grzaniec.
    W rondelku podgrzewamy litr czerwonego wina półwytrawnego z łyżka goździków, 2 gwiazdkami anyżu, 1 pomarańczy pokrojonej w plastry. Staramy się zdjąć z palnika tuz przed zagotowaniem. Nalewamy do kieliszków wypełnionych 1 łyżeczka syropu cynamonowego.
    emildurasiewicz@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłabym lody. Klasyczne lody na jajkach i śmietanie, a smaku nadały by im własnie te syropy - dwie, trzy łyżki na porcję. To musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, poprosimy o przepis :) (wymóg konkursu :) )

      Usuń
    2. Panna cotta w ciemnej odsłonie:)kawowo-kakaowa z sosem żurawinowym z odrobiną syropu kawowego

      500ml śmietanki 30%
      500ml mleka 2 % lub 3,2%
      4 łyżeczki żelatyny
      160 g cukru
      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(użyłam kawy Prima Finezja)
      3 łyżeczki ciemnego kakao
      2-3 łyżki konfitury z żurawiny
      1 łyżeczka syropu kawowego Mount Caramel

      Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody,odstawić.W garnuszku podgrzać śmietankę z mlekiem, cukrem,dodać kakao i kawę.Cały czas mieszać aż się cukier rozpuści i wszystko dobrze połączy.Zdjąć z ognia i dodać żelatynę energicznie zamieszać.Przelać do foremek,ostudzić.Wstawić do lodówki na 4-5 godzin albo całą noc.Przed podaniem przygotować sos,konfiturę z żurawiny podgrzać.Na talerzyku położyć panna cotte podać z sosem żurawinowym i syropem kawowym.
      Smacznego
      donatella38@wp.pl

      Usuń
    3. Składniki:

      3 jajka
      ok. 220 g śmietanki 30%
      7 łyżek cukru
      2 łyżki syropu


      Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru. Żółtka też ubijamy, też z dwoma łyżkami. Na koniec ubijamy śmietanę z resztą cukru. Wszystkie masy łączymy i przelewamy do maszynki na lody. Dodajemy syrop. Jeśli nie mamy maszynki, najpierw dodajemy syrop, mieszamy całość i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

      Usuń
  5. Pomysł na świąteczne pikantne orzechy:

    500g dowolnych, niesolonych orzechów (najlepiej mieszanki),
    1,5 łyżeczki przyprawy garam masala,
    0,5 łyżeczki soli,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    2 łyżki syropu karmelowego,
    3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

    1) Na rozgrzanej patelni lekko prażyć orzechy przez 3 minuty od czasu do czasu je mieszając.
    2) Dodać garam masala i sól i podrzucać orzechy na patelni, tak aby jednolicie się w nich obtoczyły.
    3) Dodać oliwę, syrop karmelowy i rozmaryn. Ponownie wymieszać orzechy.
    4) Gdy orzechy trochę ściemnieją i staną się gładkie, przełożyć je np. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub od razu do miseczki.

    Świetna i zdrowa przekąska pomiędzy świątecznymi posiłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem

    Składniki :

    Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    kostka margaryny lub masła
    250g śmietany 18%

    8 jabłek średniej wielkości
    cynamon
    4 łyżeczki miodu płynnego wielokwiatowego
    4 łyżeczki syropu cynamonowego
    4 łyżeczki konfitury malinowej
    4 łyżeczki pokrojonych orzechów włoskich

    Papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto.
    Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 8 części.
    Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami.
    Na kwadratach układamy na środku jabłka.
    W otwory po gniazdach wkładamy orzechy, konfiturę następnie wlewamy miód i syrop .
    Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę.
    Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru
    w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C


    Pinka.Kr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. ten karmelowy syrop dodałby bardziej aromatycznego smaku robionej przez mnie Warzonce, która właśnie opiera się na karmelu, kilka kropel napewno na plus wzbogaciłyby ją. Jest to napój alkoholowy mający właściwości leczące. Dobrze wypoci i ogrzeje.
    Oto przepis :
    SKŁADNIKI :
    2 łyżki cukru
    1 duża łyżka masła prawdziwego
    50 ml wody
    100 ml wódki lub bimbru

    Do aluminiowego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż zrobi się karmel, należy pilnować, aby cukier się nie przypalił bo zrobi się gorzki.
    Na karmel ostrożnie wlewamy wodę, uważać aby nas nie popryskało bo zabulgota. Podgrzewając mieszać, aż powstanie jednolity syrop.
    Do powstałego syropu wkładamy masło i na malutkim ogniu podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści.
    Kiedy masło połączy się z syropem wlewamy ostrożnie alkohol i mieszamy. Trzymamy na gazie jeszcze około 60 sekund i następnie przelewamy do kubka.
    Tak przygotowaną "Warzonkę" należy wypić gorącą i udać się pod kołderkę w celu wypocenia.
    A zdjecie można zobaczyć na blogu ; http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/11/warzonka.html

    OdpowiedzUsuń
  8. syrop karmelowy! tak tak tak!
    dodałabym go do naleśników smażonych w soku pomarańczowym :)
    SKŁADNIKI!
    2 szklanki mleka (400ml), 2 jaja, 2 szklanki mąki (400ml), pół szklanki wody gazowanej (50ml) 3 łyżki kakao,
    2 pomarańcze, olej,kawałek masła, 3łyżki syropu karmalowego

    mieszamy mleko, mąkę, jajka, wodę i kakao. dodajemy skórkę z obu pomarańczy. smażymy naleśniki.
    składamy je w trójkąty. na patelni podgrzewamy sok z obu pomarańczy, dodając 3 łyżki syropu karmelowego. dodajemy kawałeczek masła. po połączeniu się soku układamy na patelni 4 naleśniki (by tworzyły okrąg). podsmażamy z obu stron.

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Składniki:
    1 kurczak
    2 łyżki masła
    3-4 łyżki syropu Mount Caramel
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 goździk
    czerwony pieprz
    olej (najczęściej używam rzepakowego)
    sól

    Kurczaka myjemy, suszymy, dzielimy na części. Nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 40 minut. W niewielkim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy syrop karmelowy z cukrem, następnie dodajemy cynamon i rozgnieciony goździk. Na dużej głebokiej patelni obsmażamy kurczaka na rozgrzanym oleju. Gdy nabierze złotawej barwy, przekładamy go do naczynia w celu zapieczenia i polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 45 minut często polewając sosem. Gdy kurczak nabierze lśniącego brązowego koloru, jest gotowy. Można podawać z ryżem, również delikatnie polanym syropem karmelowym.
    Syropu karmelowego można dodawać do wielu rzeczy, np deserów, warto jednak czasami sięgnąć po przepis na słodki obiad:)
    justyna.szewczyk.08@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie zima i okres świąt to czas gorącej czekolady! Najlepiej takiej, która nas mocno rozgrzeje!

    Potrzebujemy:
    • 250 ml mleka – niech będzie tłuste – w końcu święta są tylko raz w roku!
    • 50g (½ tabliczki) gorzkiej czekolady 80%
    • 1 płaska łyżeczka kakao
    • 2 łyżeczki syropu cynamonowego Mount Caramel
    • 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
    • 2-3 goździki
    • szczypta łyżeczki mielonego kardamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • śmietanka kremówka do przygotowania puszystej pianki
    • mielony cynamon do posypania śmietanowej chmurki

    W rondelku podgrzewamy mleko. Następnie dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę kakao i syrop cynamonowy – jeśli lubicie słodkie czekolady dodajcie więcej syropu bo to on pełni tu rolę słodzika!. Pomarańczę zlewamy bardzo gorącą wodą, aby dobrze oczyścić jej skórkę. Następnie trzemy skórkę na drobniutkiej tarce prosto do aromatycznego mleka (ilość skórki zależy od wielkości owocu – najlepiej zetrzeć jej ok. 2 łyżeczki aby poczuć świąteczny smak). Połamaną na kawałeczki, gorzką czekoladę dorzucamy do rondelka i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Przelewamy gorącą czekoladę do kubków i dekorujemy puszystą śmietanką. Możemy posypać ją z wierzchu odrobiną mielonego cynamonu! Smacznego!!!

    Pozdrawiam - Ania z Doliny smaków!
    dolinasmakow@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja taki syrop dodałabym do ... owsianki.
    Owsianka jaka jest każdy widzi. Na pierwszy rzut oka nie zachęca, a przekonać do niej moją mamę i siostrę jest ciężko. Taki słodki dodatek byłby doskonały. Można czasem rana zaszaleć.
    Przepis na owsiankę jest prosty i szybki.
    Na jedną porcję potrzebujemy:
    200 ml mleka,
    3 łyżki płatków owsianych,
    1 łyżkę otrębów,
    ulubiony owoc lub owoce,
    cynamon,
    syrop o dowolnym smaku (dla mnie karmelowy lub czekoladowy)
    W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy płatki, otręby i cynamon, gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W między czasie kroimy owoce. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy owocami i polewamy syropem.
    Owsianka od rana, to najlepsze co może nas spotkać w mroźny dzień :) Rozgrzewa na długo :)
    wika22@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwsze, co mi przychodzi na myśl, to tiramisu. A oto i wymagany przepis:
    500 g serka MASCARPONE
    duża paczka biszkoptów
    kubek mocnego naparu kawy
    10 łyżek (lub więcej :)) Amaretto lub koniaku
    4 żółtka, 3/4 szklanki cukru
    1 białko, sól
    1/2 laski wanilii (ew. cukier waniliowy)
    kakao

    1. Kawę należy zagotować, ostudzić, dodać alkohol
    2. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią/cukrem waniliowym
    3. Następnie porcjami dodawać mascarpone
    4. ubić białko na sztywno z odrobiną soli

    W naczyniu prostokątnym ułożyć biszkopty namoczone w kawie (ja kawę z alkoholem wlewam do głębokiego talerza, a biszkopty na chwileczkę zamaczam przed położeniem).
    Wlać połowę masy. Posypać kakao przez sitko. Na to znów kłaść namoczone biszkopty i na nie ponownie masa. Całość posypać gęsto kakao przesiewanym przez sitko, przykryć folią i do lodówki na co najmniej 5 godzin.
    Robię takie tiramisu od kilku lat i zawsze jest pyszne. Można w ogóle nie dodawać piany, wtedy jest bardziej gęste. Alkoholu dodaję tyle, żeby było czuć (ostatnio była to mieszanka likieru migdałowego, koniaku i whisky - wyszło przepyszne!). Nie zawahałabym się ani chwili i polałabym deserek duuuużą ilością syropu kawowego, czekoladowego lub karmelowego, dla mnie im więcej słodyczy, tym lepiej ;)

    Pozdrawiam, sama sobie smaka narobiłam tylko :)
    xximmortellexx@gmail.com (Basia)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto imbirowe/cynamonowe z gruszkami

    1 2/3 szkl (250 g) mąki
    3/4 szkl (150 g) brązowego cukru
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki (150 g) masła
    3 jajka
    2 -3 twarde gruszki
    1/2 szkl maślanki
    2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru/cynamonu
    100 ml syropu imbirowego/cynamonowego jak do kawy

    Gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić w rondelku, przestudzić.
    W misce wymieszać suche składniki z gruszkami. Osobno wymieszać roztrzepane jajka, maślankę i masło i dodać do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Na tortownicę o śr. ok 20 cm wylać syrop, na to wylać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 50 min (z termoobiegiem większość ciast piekę 20-30 min), aż ciasto będzie złociste i do tzw. „suchego patyczka”.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mail kasiakubala@poczta.onet.pl :)

      Usuń
  14. Co tygryski lubią najbardziej? Lody, nawet zimą, a może przede wszystkim - wtedy smakują najlepiej :) Dla wielbicieli lodów i nie tylko proponuję tort lodowy z ciepłym sosem karmelowym.

    Składniki:

    1,5 litra lodów waniliowych
    100 g orzeszków zapiekanych w miodzie
    200 g posiekanej czekolady
    1 batonik Crunchie (40 g), posiekany
    150 g markiz czekoladowych (np. oreo) połamanych na drobne kawałki i pokruszonych

    Lody waniliowe wyjąć wcześniej z lodówki by lekko zmiękły.

    W naczyniu wymieszać orzeszki, 150 g posiekanej czekolady, posiekany batonik i 100 g ciasteczek. Lody wymieszać z przygotowanymi składnikami, można w mikserze.

    Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). Gotowe 'ciasto' przełożyć do formy, wyrównać. Zabezpieczyć folią spożywczą od góry, zamrozić.

    Zamrożony tort wyjąć z zamrażalnika. Przełożyć na paterę. Posypać pozostałymi ciasteczkami i czekoladą. Sos karmelowy lekko podgrzać i ciepłym polać torcik. Smacznego :)

    konsek_ewa@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie zawsze na pierwszy dzień Świąt jest kaczka, więc bym zrobiła...

    Pieczoną Kaczkę Karmelową z Sosem Pomarańczowym

    1 kaczka cała
    sól, pieprz
    olej
    syrop karmelowy
    Sos:
    3 pomarańcze + 1 do dekoracji
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka brązowego cukru
    sól, pieprz

    Kaczkę dokładnie szorujemy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Nacieramy od wewnątrz solą i pieprzem, a następnie wiążemy. Wierzch kaczki nacieramy syropem karmelowym, posypujemy solą i pieprzem, a na koniec smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg) przez 60 minut - 1,5kg kaczka.

    Sos: Do garnka o głębokim dnie wlewamy sok wyciśnięty z 3 pomarańczy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu, po czym dodajemy skórkę pomarańczową i podkręcamy gaz. Na koniec dodajemy masło, żeby sos zgęstniał.

    Gotową kaczkę kroimy na porcje, polewamy sosem i układamy na wierchu 2-3 cząstki pomarańczy (koniecznie obrane z błonek).

    Smacznego! Basia pani_misiowa@vp.pl


    OdpowiedzUsuń
  16. A mi pierwsze co przyszło na myśl z wykorzystaniem takiego syropu to czekoladki! :D
    Proponuje więc marcepanowe z migdałem w sosie karmelowym ;)

    Czekoladki marcepanowe z migdałem w sosie karmelowym (20 sztuk)

    - 20 obranych ze skórki migdałów
    - 50 ml syropu karmelowego
    - 100 g marcepanu
    - 150 g gorzkiej czekolady
    + oczywiście silikonowa lub metalowa forma do czekoladek

    Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie postawić ją na garnku z gotującą się woda tak, aby dno miski nie dotykało wody. Zmniejsz płomień i mieszaj czekoladę, aż do rozpuszczenia.
    W rozpuszczonej czekoladzie maczać pędzelek i smarować dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki włożyć na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzać czekoladę i ponownie smarować nią wnętrze foremek i znowu włożyć je do lodówki. Czynności te powtarzać 3-4 razy. Im więcej razy powtórzymy tą czynność, tym grubszą ściankę będą miały czekoladki.

    Kiedy ścianki czekoladek są już gotowe do środka wkładamy po jednym migdale, zalewamy go ok. 1/2 łyżeczki syropu karmelowego i przykryć około 5 gramowym kawałkiem marcepanu do 3/4 wysokości. Następnie należy ponownie rozpuścić pozostałą czekoladę i dopełnić nią foremki by utworzyło się dno naszych czekoladek.

    Czekoladki odłożyć w lodówki, aż do zastygnięcia czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne etykiety, takie klasyczne i bardzo czytelne. Podobają mi się ;)
    Ja syropy wykorzystałabym do domowego Baileys'a:

    400g/1 puszka gotowej masy krówkowej (najlepiej kakaowej)
    250ml śmietanki 36% lub niesłodzonego mleka skondensowanego
    50ml syropu kawowego
    50ml syropu czekoladowego
    2 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
    1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    --------------------------------------------------
    350ml wódki
    250ml advocaatu
    --------------------------------------------------
    Masę krówkową rozpuścić w mleku skondensowanym. Dodać resztę składników, poza alkoholami i zagotować.
    Ostudzić. Wlać alkohole. Butelkować, odstawić w chłodne miejsce na 1,5 tyg.
    Delektować się kieliszeczkiem na podwieczorek, do naleśników, racuchów, tiramisu, kawy i czekolady.
    --------------------------------------------------
    Jeden przepis, a tyle zastosowań. POLECAM (szczególnie jako prezent gwiazdkowy)!
    cakecaprice@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. syrop cynamonowy do szarlotkowej kawy! :)

    Przepis (trzy porcje):
    6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    500ml mleka
    250ml wody
    2 (małe) jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 łyżeczki cukru trzcinowego
    150ml syropu cynamonowego
    Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do kielicha od blendera Zblendować na gładki mus jabłkowy. Mus przełożyć do rondelka, dolać wodę, mleko i syrop cynamonowy, wsypać kawę, cynamon, imbir, cukier trzcinowy oraz gałkę muszkatołową. Postawić na ogniu i zagotować. Gotową, ciepłą kawę rozlać do wysokich szklanek i podawać.

    Magda :)
    pannamadzia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Syropy użyłabym do przygotowania farszu (z suszonych owoców) do pysznych pierogów. Ich smak od razu kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.

    Ciasto:

    300 g mąki

    jajko

    szczypta soli

    Nadzienie:

    150 g suszonych śliwek

    80 g rodzynek

    120 g suszonych żurawin

    skórka z 1 mandarynki

    2 łyżki syropu cynamonowego

    2 łyżki syropu imbirowego

    1 łyżka masła

    W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć na nie śliwki pokrojone na kawałki, rodzynki, żurawiny. Dodaj skórkę z mandarynki. Podsmażaj przez 3-4 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Dodaj syrop cynamonowy i imbirowy, a następnie zdejmij rondelek z ognia i ostudź farsz.

    Zagnieć ciasto z mąki, jajka i soli. Wykrój małe pierożki, włóż odrobinę farszu do środka i sklej je. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Podaj polane masełkiem.

    Pozdrawiam :)
    Magda
    mhadrys@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Torcik kawowy z sosem karmelowym:
    Ciasto:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżki budyniu śmietankowego
    - łyżka kawy mielonej
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    - 500 ml śmietanki kremówki
    - 150 g serka typu Filadelfia
    - 3 łyżki cukru pudru
    - tabliczka mlecznej czekolady

    Ponadto:
    - kilka okrągłych biszkoptów
    - szklanka mocnej kawy
    - syrop karmelowy Mount Caramel

    Biszkopt:
    białka oddzielić, ubić na sztywną pianę. Wymieszać z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką, budyniem, kawą i proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Krem:
    Śmietanę dokładnie ubić, dodać serek Filadelfia. Miksować do uzyskania gęstej masy. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, delikatnie wymieszać z masą.

    Gorącą kawą nasączyć wystudzony biszkopt. Na ciasto wyłożyć masę. Okrągłe biszkopty maczać w pozostałej kawie i układać ciasno na kremie.
    Polać syropem karmelowym.

    metafizyka@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja proponuję makowo-cynamonowe ślimaczki:

    I. Usmażyć naleśniki:
    7-8 czubatych łyżek mąki
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
    3-4 łyżki oliwy
    Ciasto wyrabiamy mikserem i smażymy naleśniki nieco grubsze.

    II. nadzienie orzechowe:
    2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    skórka otarta z jednej cytryny
    2 jajka
    1 łyżka miękkiego masła
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki syropu cynamonowego
    szczypta soli
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce.

    Na naleśniki wykładamy dość solidną ilość farszu, smarujemy i zwijamy w rulonik. Dociskamy i kroimy w ok 2 cm kawałki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i rumienimy na maśle.

    A potem rozkoszujemy się ich słodkim smakiem :)

    Efa
    emill1@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeśli Święta Bożego Narodzenia, nie może zabraknąć maku. Tradycja jedzenia maku wywodzi się ze starych słowiańskich wierzeń w halucynogenne i oszałamiające właściwości maku. Specjalne wywary usypiały, co pozwalało na kontakt z duszami przodków podczas specyficznych świąt, wszak "sen jest bratem śmierci".
    Moją propozycją jest zatem zupa makowa, która jest najważniejszą potrawą na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Co prawda nie ma już takich otumaniających właściwości, co pradawne wywary, ale za to jest oszałamiająco smaczna.
    Nie podaję ilości składników, ponieważ każdy składnik jest dobierany subiektywnie przez osobę gotującą. Trzeba mieć wyczucie i obserwować, co dzieje się z zupą. Jeden kilogram maku starczy mniej więcej na porcje dla 4-6 osób.

    - 1 kg maku (zamoczyć na noc)
    - orzechy
    - migdały
    - rodzynki
    - śmietana kwaśna, może być również kremówka
    - syrop karmelowy o smaku miodowym

    Mokry mak (który moczył się noc, a najlepiej cały dzień i noc) zagotować z wodą. Wody wlewamy tyle, aby mak się nie przypalił. Nie za dużo, nie za mało. Trzeba wyczuć i czasem dolać, wszak woda paruje. Mak należy gotować, aż będzie jadalny (miękki). Następnie dodajemy posiekane orzechy, przelane wrzątkiem rodzynki oraz przelane wrzątkiem i wyłuskane migdały. Gotujemy. Następnie dodajemy syropu tyle, ile chcemy, jeśli jesteśmy zwolennikami mało słodkich potraw, może być 70-100 ml syropu, jeśli jesteśmy łakomczuchami, możemy wlać nawet całą buteleczkę. Na sam koniec zupę zatrzepujemy śmietaną do koloru ciemnoszarego.
    Zupę makową podaje się z szerokim makaronem (paskami), najlepiej wykonanym własnoręcznie i ugotowanym al dente.
    Bon appetit!


    Zgadzam się na warunki regulaminu.
    Mój adres mailowy: kasiek.kartoniarz@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. TORT PIERNIKOWY

    SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    • 10 łyżek syropu imbirowego
    • 20 dag masła
    • 50 dag mąki
    • 10 dag cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki mleka
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników

    MASA:
    • 2 szklanki mleka
    • 4 łyżki kaszy manny
    • 15 dag cukru
    • 25 dag masła
    • powidła lub marmolada, posiekane orzechy włoskie do dekoracji

    POLEWA:
    • 1/3 kostki margaryny
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka kakao
    • 4 łyżki cukru

    PRZYGOTOWANIE:
    Składniki ciasta wyrobić mikserem na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na noc.
    Podziel na 4 części i każdą oddzielnie upiecz w tortownicy przez ok. 30 minut w 180oC. Po wyjęciu, schłódź.
    Zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę, dodaj cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło ucieraj dodając po łyżce ugotowanej kaszy.
    Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu.
    Krążki ciasta przekładaj na przemian powidłami i kremem. Gotowy tort lekko dociśnij. Na wierzchu rozsmarować polewę czekoladową. Tort podawaj mocno schłodzony.

    marika1503@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Wykorzystałbym syrop cynamonowy do wypieku pachnącego, wilgotnego chlebka bananowego z dodatkiem orzechów laskowych.

    110 g orzechów laskowych (bez skórki)
    240 g mąki
    140 g cukru
    2 łyżki syropu cynamonowego
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 duże jajka, rozmącone
    110 g masła, roztopionego i wystudzonego
    3 duże bardzo dojrzałe banany rozgniecione na puree

    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

    Na suchej patelni uprażyć orzechy. Gdy lekko się zezłocą, zdjąć je z ognia, ostudzić, a następnie grubo posiekać.

    W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i orzechy.

    W miseczce wymieszać banany i dodać do nich jajka, wanilię, masło.

    Do mokrych składników dodać suche i wymieszać całość. Składniki nie powinny być mieszane zbyt dokładnie (jak w przypadku muffinek).

    Przelać ciasto do foremki i włożyć do piekarnika na około 45 minut.

    Szymon
    sima_28@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Sałatka w miodowym sosie.
    W święta nie może zabraknąć tej sałatki na naszym stole. Wszyscy za nią przepadają.
    Składniki:
    • Opakowanie mieszanki sałat
    • 1 czerwona papryka
    • 1 żółta papryka
    • 1 papryczka chili
    • 1 łyżka marynowanego imbiru
    • 400 g filetów z łososia
    • 2 łyżki oleju
    • 2 Dobrego miodowego syropu
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • Sól, pieprz

    Przygotowanie:
    • Łososia pokroić w kostkę, po czym usmażyć na oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
    • Papryki umyć, przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na około 20 minut i opiec. Wyjąć, zdjąć skórkę i pokroić miąższ w paseczki.
    • Mieszankę sałat opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki.
    • Papryczkę chili rozciąć wzdłuż, usunąć nasionka, a strączek posiekać. Wymieszać z pokrojonymi paprykami oraz sałatą.
    • Warzywa przełożyć na duży półmisek, obłożyć kawałkami łososia.
    • Musztardę utrzeć z sosem sojowym, syropem miodowym i resztą oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę, na koniec całość posypać płatkami imbiru osączonymi z zalewy.

    plomien77@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. ORZECHOWIEC Z KARMELEM
    CIASTO:
    • 60 dag mąki
    • ¾ szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    POLEWA ORZECHOWA:
    • ½ kostki margaryny
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki dobrego syropu karmelowego
    • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
    KREM I :
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    • 1 ½ szklanki mleka
    KREM II:
    • 1 puszka masy krówkowej
    WYKONANIE:
    1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
    2. Trzy identyczne prostokątne formy (20 x 30 cm), posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
    3. Ugotować budyń śmietankowy, jeszcze ciepły rozsmarować na jeden ostudzony placek, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
    grzesio1403@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. CIASTO JABŁKOWE Z BAKALIAMI
    SKŁADNIKI:
    • 7 dużych jabłek winnych
    • 1 szklanka cukru
    • Polewa
    • 1 szklanka rodzynek
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    CIASTO:
    • 4 jajka
    • 1 szklanka oleju
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżka syropu cynamonowego
    WYKONANIE:
    1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
    2. Z podanych składników wyrobić ciasto, dodać jabłka z sokiem, orzechy i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku, potem ostudzić i polać polewą.
    3. Przed podaniem udekorować plasterkami jabłka.
    z.modelewski@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. ROLADA W WAFLU
    SKŁADNIKI:
    SKŁADNKI;
    • 1 paczka suchych wafli
    • 1 margaryna
    • 1 galaretka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki syropu czekoladowego
    • 1 szklanka i 2 łyżki wody
    • Polewa czekoladowa
    • Posypka kolorowa
    WYKONANIE:
    1. Rozkruszyć 4 wafle. Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody.
    2. Rozpuścić margarynę, dodać cukier, syrop, 2 łyżki wody, kakao, rozpuszczoną galaretkę. Wszystko zagotować, dodać rozkruszone wafle i wymieszać.
    3. Połowę masy położyć na jeden wafel, rozsmarować, przykryć drugim waflem , wyłożyć pozostałą część masy , rozsmarować i zwinąć jak roladę.
    4. Rozpuścić polewę, posmarować roladę i posypać kolorową posypką. Wstawić do lodówki, aby rolada zastygła.
    model1983@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Mount Caramel ale nie karmelowy a cynamonowy zabieram do wariackiej zapiekanki:

    8 płatów makaronu lasagne
    50 dag wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
    2 cebule
    1 duża marchew
    1 puszka pomidorów
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki syropu cynamonowego
    sól
    pieprz
    oregano
    olej

    Poszatkowaną cebule podsmażyć na oleju. Na patelnię dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchew. Posypać solą, pieprzem według uznania. Smażyć. Po ok. 5 minutach dorzucić mięso, podsmażyć. Dorzucić pokrojone pomidory z puszki (z sokiem), syrop oraz oregano (pod koniec posmakować i doprawić do smaku - dobrze sprawdza się także ostra papryka, jeśli ktoś lubi) i smażyć.

    Do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia włożyć dwa pierwsze płaty makaronowe (oczywiście w zależności od wielkości naczynia), nałożyć 1/3 farszu. Ułożyć kolejną warstwę makaronu i farszu, i tak do wykończenia składników, kończąc płatami lasagne. Można całość posypać startym żółtym serem lub sosem beszamelowym.

    Całość piec ok. 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni.

    Świetnie rozgrzewa i równie obłędnie pachnie!


    OdpowiedzUsuń
  30. Ja dodam syrop imbirowy do pysznej przystawki.... imbirowego ratatouille :)

    Ratatouille to znana na całym świecie jarska potrawa pochodząca z pięknej Prowansji. Jej główne składniki to papryka, cebula, bakłażan, cukinia i pomidory. Mimo, że tradycyjny przepis na ratatouille to niepodważalna klasyka smaku, ja zachęcam Was do spróbowania mojej wariacji na jego temat - zarówno, jeśli chodzi o sposób podania, jak i walory smakowe! Obiecuję - będzie nieco pikantnie, bardzo aromatycznie, a przede wszystkim - zdrowo!

    Składniki na 4 porcje:
    - 250g kaczy pęczak
    - 1 czerwona papryka
    - 1 duża czerwona cebula
    - 1 bakłażan
    - 1 cukinia
    - puszka krojonych pomidorów w puszcze
    - świeża bazylia
    - około 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
    - łyżka syropu imbirowego
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki posiekanego tymianku (najlepiej świeżego)
    - oliwa ekstra virgin
    - łyżka masła
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - sól morska

    Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana, cukinię, cebulę, paprykę kroimy na kawałeczki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
    2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładziemy bakłażana, cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, dodajemy paprykę i cukinię, doprawiamy i podsmażamy warzywa przez kolejne 6-7 minut. Następnie dodajemy pomidory wraz z pulpą, syrop, starty imbir oraz posiekany tymianek, całość gotujemy 5 minut, aż do miękkości warzyw. Sprawdzamy, czy znowu nie należy doprawić ratatouille, szczególnie czarnym pieprzem.

    3. W tym samym czasie gotujemy kaszę pęczak wedle instrukcji na opakowaniu, z odrobiną soli do smaku. Gdy będzie już gotowa, odcedzamy, a następnie mieszamy z łyżką masła.
    4. Bazylię siekamy na drobniejsze kawałki (kilka listków zostawiając do dekoracji) i mieszamy ją z kaszą pęczak.
    5. Do okrągłej foremki (wysmarowanej masłem od wewnętrznej strony) nakładamy kaszę pęczak, a następnie warstwę warzyw. Delikatnie zdejmujemy foremkę, danie dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy polać talerz odrobiną oliwy. Danie świetnie smakuje z białym winem.


    PORADA: jak zrobić domowym sposobem foremki do ułożenia tego dania?

    Jeżeli nie macie w swojej kuchni profesjonalnych foremek, proponuję Wam mój domowy, sprawdzony sposób jak je zrobić! Ja wykorzystuję butelkę po dużej wodzie mineralnej lub rodzinne opakowanie serka wiejskiego (350g). Wycinam z butelki lub opakowania obręcz o wysokości około 5cm, dokładnie myję i już - foremka do naszego dania gotowa!

    http://1.bp.blogspot.com/-B1yJrcGFE4M/Up-Kr3bjRRI/AAAAAAAAB8w/j3nvGJuyE2A/s1600/5.JPG

    Buziaki :) !

    zuza_witek@yahoo.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. DZIĘKUJĘ DZIĘKUJĘ DZIĘKUJĘ!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. dziękuję za wyróżnienie :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.