Basbusa (basbousa) - arabskie ciasto z semoliny

Dzień dobry!

Przy okazji recenzji Hamsa hummus&happiness israeli restobar pisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze sztandarowych deserów Bliskiego Wschodu.


Oczywiście tak mi zasmakowało, że musiałam je przygotować w domu, z pomocą przyszedł blog Arabskie Smaki, gdzie znalazłam na nią przepis. 



Ciasto z semoliny

Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny.


Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni.


Zapraszam!



Basbusa (basbousa) - arabskie ciasto z semoliny


Składniki:

Ciasto:
  • 370 g semoliny
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła (rozpuszczone)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • migdały obrane ze skórki

Syrop*:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (ewentualnie różanej)
*Aby ciasto było bardziej wilgotne można przygotować podwójną porcję syropu.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy w jednym naczyniu. Masa powinna być dość gęsta.


Wykładamy ją do formy, powinna być dość duża, aby ciasto wyszło cienkie (na zdjęciach jest nieco zbyt grube, użyłam formy 20x20). Dokładnie wygładzamy, a następnie kroimy na rąby (tak, jeszcze przed pieczeniem), jeśli używacie silikonowej formy, to lepiej ten punkt ominąć lub pokroić plastikową szpatułką aby nie uszkodzić formy. W każdy romb wciskamy migdał, można również je przykleić syropem po upieczeniu.


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 minut, ciasto powinno sie ładnie zrumienić.



Ciasto arabskie

W tym czasie przygotowujemy syrop - cukier, wodę i sok z cytryny umieszczamy w rondelku, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodajemy wodę pomarańczową. Syrop studzimy.


Gotowe ciasto zalewamy syropem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie studzimy w uchylonym piekarniku.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, wyglada fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś takie cudo, było pyszne i piekielnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogromnie jestem ciekawa smaku takiego ciacha z semoliną. Z tego co kojarzę semoliny używa się w diecie Dukana, na której kedyś byłam, no ale nie miałam jakoś okazji spróbować :P

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.