Pierogi ruskie

Dzień dobry!

Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).


Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania.



Pierogi z białym serem

Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem.


Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).


Zapraszam!



Pierogi ruskie


Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda (z zimną również wyjdą)
Farsz:
  • 500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone, rozdrobnione)
  • 500 g białego sera
  • 3 duże cebule (posiekane w kostkę i podsmażone na złoto na oleju)
  • sól, pieprz

  • śmietana
  • podsmażona cebulka


Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka, odrobinę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto.


Wody dodajemy do czasu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne, jeszcze przez chwilę je wyrabiamy.



Pierogi ruskie

Ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy dokładnie mieszamy.


Blat podsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta i dość cienko go wałkujemy (nie lubię gdy ciasto przeważa nad farszem). Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Na środek każdego układamy odrobinę farszu, sklejamy brzegi (można posmarować je lekko wodą, roztrzepanym jajkiem lub po sklejeniu podociskać brzegiem widelca) dokładnie, aby farsz w czasie gotowania się nie wydostał z pierogów.


Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy aby nie przywarły do spodu, gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.



Pierogi z białym serem

Ugotowane pierogi układamy na talerzu, posypujemy podsmażoną cebulką i polewamy śmietaną.


Smacznego!


8 komentarze:

  1. Żałuje, że nie mogłam być na tych warsztatach :( a przepisu spróbuje na ciasto bo farsz zawsze po swojemu robię

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja rowniez RAZ, wiec szacun Adriana! :D Ale mam w planie skorzystac z Twojego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pierogi :)
    Chciałbym Cię zaprosić na swój blog kulinarny: kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com - jestem początkująca ale szybko się uczę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Ja jadam pierogi z kefirem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejna baba, ktora swiat widzi przez pryzmat meza. A moze by tak, skoro SAMA wolisz pierogi z miesem, przedstawic je najpierw, a nie to co woli twoj maz, ktory i tak wkrotce bedzie miec gdzies to co dla niego ugotujesz (przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka)?
    Ale spokojnie, sama sie z czasem przekonasz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi." :)

      Usuń
  6. Lsl, baba w kuchni ktora wie co to jest srednica. Baby w Polsce robia postepy!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.