Lody malinowe

Witajcie!

Jak pewnie zauważyliście na fanpage (pojawiają się na nim materiały, których tu nie zobaczycie, więc warto śledzić ;-)), mamy od kilku dni maszynkę do robienia lodów!


Wkrótce pojawi się obszerniejszy post o korzystaniu z maszyny, ale jeśli się jeszcze zastanawiacie, to nie ma na co czekać, obecnie w Biedronce jest dość tania, a działa dobrze, bo to właśnie tą mamy.



Domowe lody malinowe


Zatem od dzisiaj będą się w większości pojawiać przepisy na lody z użyciem maszyny (ale pamiętajcie, zawsze można je zrobić bez niej, miksować co godzinę) i lody na patyku.

Przepis pochodzi z instrukcji obsługi maszyny.


Zapraszam!



Lody malinowe


Składniki:
  • 2 żółtka jaj (jaja sparzyć wrzątkiem, a z białek zrobić bezę Pavlovej ;-) )
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
  • 300 g malin

Wykonanie:
Misę do wykonania lodów mrozimy od 8 godzin do 24 godzin przed wykonaniem lodów (wszystko zależy od zalecenia na Waszej maszynie).


Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone.


Zaczynamy od ubicia żółtek z cukrami na jednolitą, puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej mleko i dokładnie mieszamy.


Śmietanę ubijamy na sztywno w oddzielnym naczyniu, następnie dodajemy do masy z żółtek i mleka. Dokładnie mieszamy i masę wlewamy do maszyny lub dodatkowo chłodzimy (pamiętaj, masę wlewaj tylko do włączonej maszyny!).

Jeśli Twoje lody już się kręcą, czas na przygotowanie malin.


Jeśli nie lubisz pestek malin, to przetrzyj owoce przez sito, a mus malinowy dodaj po około 20 minutach kręcenia. Ja moje lody kręciłam godzinę, ale już po 30 minutach były dość gęste.



Domowe lody malinowe

Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki w celu domrożenia, 3 godziny są wystarczające (może mniej, jeśli Wasza zamrażarka mocno mrozi).


Jeśli nie masz maszynki, masę zmieszaną z malinami wstaw od razu do zamrażarki i co godzinę miksuj, aż lody zamarzną.


Smacznego!




6 komentarze:

  1. Ależ mają cudowny, soczysty kolor! Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis - mój faworyt ! Coś pięknego i na pewno pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny za miłe słowa! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dlaczego maliny należy dodac osobno w połowie czasu kręcenia ?
    pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, można dodać od razu, ja dodałam później, aby nie rozprowadziły się równomiernie i dokładnie, a były bardziej wyczuwalne ;)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.