Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!

Cześć!

Jest upał, to fakt.


A jak upał, to... lemoniada? Mrożona kawa? W sumie też... ale tym razem chodzi o LODY!


Lody, lody dla ochłody ;-).




Można wyjść gdzieś na miasto, do lodziarni i wydać ok. 3 zł za gałkę, ale można też wydać 3 zł na 300 ml śmietany kremówki, wrócić do domu, wyciągnąć z lodówki 2 jajka, odmierzyć cukier, złapać mikser w dłoń i zrobić samodzielnie pyszne, kremowe lody! Bez maszynki, bez mieszania co godzinę!


Tak - to jest możliwe!


Często spotyka się przepisy, które zwyczajnie nie wychodzą... w lodach są kryształki lodu, są zbite, niesmaczne, nie rozpływają się w ustach. Ten przepis jest totalnym przeciwieństwem powyższego opisu!


Sama się sobie dziwię, bo to było moje pierwsze podejście do lodów i się nie zawiodłam. 


Skoro to było pierwsze podejście, to zdecydowałam się na właśnie taki podstawowy smak, który będzie bazą do innych smaków.


Dzisiaj na pewno będę robić kolejne. Chyba nasz jadłospis teraz będzie się składać z samych lodów ;-).


Zapraszam!



Najlepsze domowe lody waniliowe

Bez mieszania, bez maszynki!

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej
  • 1 laska wanilii


Wykonanie:

Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.


Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.


Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.


Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.


Na koniec rozcinamy laskę wanilii na pół i wyciągamy z niej nasionka, dodajemy do masy.


Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.


Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.




Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko.


Smacznego!


148 komentarze:

  1. super przepis. Nigdy nie skusiłam się robić lody bo jestem za leniwa a nie mam maszynki. Ale czytając ten przepis - mam wrażenie że jest dokładnie dla mnie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spróbujesz :)

      Usuń
    2. Czy takie lody są bezpieczne? Surowe żółtko, białko. W większości przepisów jednak składniki się podgrzewa a tu taki żywioł :)

      Usuń
    3. Jeśli jajka są ze sprawdzonego źródła i świeże, to nie powinno być żadnego problemu :) surowe żółtko jada się również z tatarem, a wiele osób robi sobie również koktajle z surowymi jajkami :)

      Usuń
  2. Nie mam maszynki i do tej pory nie brałam się za lody właśnie dlatego, że bałam się, że konsystencja będzie niefajna. Jutro się chyba skuszę na Twój przepis, zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zrobieniu ich uważam że maszynka to zbędny wydatek :D

      Usuń
  3. Domowe lody, pięknie! Do wypróbowania przepis biorę koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby naprawdę wyszły, to moje Dziecko chyba by mnie zadusiło na śmierć z radości :) Trzeba spróbować :)
    A można by zamiast wanilii dodać np. kakao? Hm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest na razie podstawowy przepis :) Przed chwilą wstawiłam do mrożenia z dodatkiem pomarańczy :) Na czekoladowe też przyjdzie czas :)

      Usuń
  5. Zrobię! Ale jak nie wyjdzie- to będę Twoim User projekt Terminator :) I'll be back :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczynam się bać :D Sprawdziłam właśnie drugą partię i tam gdzie się zmroziła też jest taka fajna puszysta :D

      Usuń
  6. A moje się już mrożą! Zrobiłam z 1,5 porcji i mnóstwo tego wyszło! Podjadałam z brzegu pojemnika- pyszne. Tylko zrobiłam trochę inny smak ;) bo mi laseczka wanilii ostatnia wyschła. Dam znać jutro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :D Moje 2 też się mrożą i cóż, też podjadam z brzegu :P

      Usuń
    2. Melduję, że są PYSZNE i bez kryształów, ba puszyste! W dodatku prościzna- odmierzyć, ubić, wymieszać- go go go do roboty!

      Usuń
  7. Super przepis! Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie troszkę semifreddo :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły! Dziękuję, Dziękuję, Dziękuję! :) Właśnie się delektuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy wyjdą jeśli dodam aromatu waniliowego lub cukru waniliowego zamiast laski wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) tylko może być nieco inny smak wanilii :)

      Usuń
  11. Witam,przepis wydaje się super łatwy i wreszcie lody bez żadnej chemii nareszcie coś dla mojego małego alergika,mam tylko jedno małe pytanie troszkę boje się surowych jajek czy sparzenie ich sprawia ze są już całkowicie'bezpieczne',slyszalam ze ponoć dodanie soku z cytryny zabija salmonellę itp.,a może macie jakieś sprawdzone firmy z których jajka to pewniaki?serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc.Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, żeby podczas sparzania nie pękły. Umyj najpierw skorupki wodą z detergentem (płynem do mycia naczyń), delikatnie. Później polej wrzątkiem. I już :-)

      Salmonella ginie w ok. 60 stopniach, a przenosi się przez odchody chorych zwierząt, więc jeśli dokładnie umyjesz skorupki i sparzysz, to nie ma szans, żeby cokolwiek się stało.

      Nauczyłam się tego na sanepidowskim kursie higieny w gastronomii, oni wiedzą co robią :-)

      Usuń
    2. Ja też obawiam się surowych jajek, więc róbię te lody bez jajek, tylko bita smietana, trochę cukru-pudru plus zmiksoane truskawki- wyjdą super smaczne lody. Robiłam wielokrotnie! Polecam

      Usuń
    3. UWAGA!
      Salmonella ginie, gdy przebywa w 60 stopniach PIĘTNAŚCIE minut. Sparzenie wrzątkiem przez 20 sekund niewiele pomoże, gdy bakteria jest obecna na skorupce. A parzenie przez kwadrans - to jajko na twardo! Zmycie jej ze skorupki, nawet płynem do naczyń, nie powiedzie się. Jej rozmiar to dwa mikrometry. Taki malusi twór zostanie w szczelinie skorupki, mimo szczotki. Jeżeli jajko jest zabrudzone salmonellą, to nie ma ratunku dla nas, gdy spożywamy go na surowo - spożywamy razem z salmonellą. Chciałabym podkreślić, że nie da się usunąć salmonelli z surowego jajka, gdy ona już na nim jest!!! JEDYNYM sposobem na SUROWE jajka, to ŹRÓDŁO JAJ BEZ SALMONELLI. Jak je znależć? Pytanie zostawiam otwarte...

      Usuń
    4. Rozumiem obawy, ale Salmonellą można się zarazić praktycznie od wszystkiego :) dobra profilaktyka i nikomu nic nie będzie :)

      Usuń
    5. Salmonella na jajkach?
      Warto wiedzieć, że obecnie jajka (zwłaszcza te z chowu klatkowego) są silnie naświetlane UV i właściwie salmonelli mieć nie powinny.
      Jeśli boimy się jej - owe UV, umycie w detergencie i sparzenie powinno rozwiać wątpliwości.

      Usuń
    6. Nigdy nie myłam jajek tych prosto z pod kur ani kupnych ,a codziennie jadłam kogel mogel i nigdy nie miałam salmonelli.Nela

      Usuń
  12. Przepis jest bardzo łatwy, wykonanie również, więc bardzo zachęcam do wypróbowania!

    Co do jajek, ja, jeśli tylko mam jak to korzystam z jajek od kur, które ma moja Babcia, a co do kupnych... nigdy nie zdarzyła mi się żadna nieprzyjemność związana z nimi, nigdy nie trafiłam na zepsute, nigdy też się nie zatruliśmy (odpukać! :) ), wcześniej kupowaliśmy z firmy Mizgier, teraz kupujemy w Biedronce. Dodanie cytryny do lodów może całkiem zmienić ich konsystencję, masa nawet się może zważyć, moim zdaniem.

    Jajka zawsze przed użyciem do innych dań tylko myję, pod bieżącą ciepłą wodą.

    Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za pomoc dzisiaj biore się za lody i dam znać jak wyszło!!!!a tak przy okazji super strona wreszcie jakieś kulinarne inspiracje i do tego proste!!!pozdrawiam!!!

      Usuń
    2. Paradoksalnie do lodów najlepiej kupować jajka "trójki", z chowu klatkowego. Tam kury się ze sobą nie stykają w ogóle i podobno dużo rzadziej są chore. Ale ja "trójek" w ogóle nie kupuję.

      Usuń
  13. Lody wychodzą genialne z tego przepisu:) Odrobine go zmodyfikowałam bo żółtka ubiłam w kąpieli wodnej Smak rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Och! Jak tylko znowu będą upały to je zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  15. łał, sama wymyśliłaś recepturę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tak oczywisty i znany przepis na domowe lody, że nie musiałam długo myśleć :)

      Usuń
  16. Wyglądają pysznie! Z niecierpliwością czekamy na LODY CZEKOLADOWE! Może pokusisz się o stworzenie receptury z prawdziwą czekoladą? Oczywiście z Krakowskiej Manufaktury Czekolady;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że zapraszacie? :D

      Usuń
    2. Polecam lody są naprawdę pyszne.Ja zrobiłam dwa smaki wanilia i straciatella (dodałam startej gorzkiej czekolady).Już więcej nie kupię w sklepie lodów.

      Usuń
    3. Robiłam te lody także w wersji czekoladowej- wystarczy dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną gorzką czekoladę, polecam też lody z dodatkiem kawy rozpuszczalnej w proszku.

      Usuń
  17. Proszę o przepis na jakiś sorbet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jest - http://poracoszjesc.blogspot.com/2013/05/lody-rabarbarowe-sorbet.html :)

      Usuń
  18. świetny przepis!!! lody wyszły obłędne :) nie miałam akurat laski wanilii, więc dodałam trochę ekstraktu waniliowego, do tego dorzuciłam gorzką czekoladę i rodzynki, wyszło przepysznie. Na pewno będę kombinować z innymi wariantami. Dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można zamiast laski wanilii dać cukier waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Ja nie lubię sztucznych zamienników, dlatego stosuję prawdziwą wanilię :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Zdecydowanie do wypróbowania :) !!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zastanawia mnie, czy moge uzyc maszynki do tego przepisu jesli taka mam? Stoi biedactwo i sie kurzy od miesiecy, a po przeczytaniu uwierzylam w to, ze domowe lody maja szanse wyjsc ;) mieszkam w kraju gdzie pysznych lodow od Grycana sie nie uswiadczy, baaa wogole poza carte dor nie ma zjadliwych lodow i mysl o puszystych waniliowych lodach rozbudzila we mnie chec eksperymentowania ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że możesz użyć :) o wiele szybciej się zmrożą :) na blogu też są przepisy na lody z użyciem maszynki, wpisz w wyszukiwarkę "lody" :)

      Usuń
    2. Juz patrzylam, ale te szczegolnie przykuly moja uwage :) musze skoczyc do wiekszego sklepu po laske waniliii i sprobujemy... Misa juz sie mrozi ;)

      Usuń
  22. Skusiłam się pierwszy raz w życiu na zrobienie lodów (nie mam maszynki, więc wcześniej się za to nie zabierałam) i chyba pierwszy raz piszę komentarz do przepisu. Lody jeszcze się chłodzą, ale już trochę spróbowałam i rewelacja! I smak i konsystencja super! Następne będą chyba bakaliowe lub rumowe z rodzynkami :) Polecam. Wszystko robiłam około pół godziny. Naprawdę warto!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie czy zamiast kremówki może być śmietana śnieżka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie używam takich produktów (masz na myśli fix śmietanowy?), więc nie pomogę :)

      Usuń
  24. Serdeczne dzięki z przepis.
    Zrobiłem od razu 2 porcje. Jedne waniliowe ze świeżą wanilią [nie dajcie się skusić na jakieś zastępcze produkty jak cukier wanilinowy,czy "sztuczne śmietanki"]drugie bakaliowo-czekoladowe
    [bakalie namoczyłem troszkę w rumie!] Wyszły przepyszne!!!
    Z braku śmietany 36% użyłem 30% i też było dobrze,a czekolada gorzka 70%.
    I jeszcze jedno. W sklepach lody sprzedawane są w pudełkach na których podana jest objętość w mililitrach a nie kilogramach. Moje lody ważyły troszkę ponad 2 kg co dało pełniutkie 2 pudełka [po lodach!?]o objętości po 1250 ml. Łączny koszt ok.26 zł, ale jaki smak i satysfakcja!

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy mozna zamiast laski wanilli dodac odrobine aromatu waniliowego czy to zmieni w jakis sposob konsystencje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencji nie zmieni, smak może się nieco różnić, prawdziwa wanilia jest o wiele bardziej aromatyczyna :)

      Usuń
  26. Witam,
    ile mogą leżeć w zamrażalniku przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja bym proponowała robić je w dniu podania, czas mrożenia zależy od mrożenia zamrażarki, jak będzie się dało formować z masy kulkę wtedy będzie ok. Mogą mrozić się nawet kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
  28. dzięki za przepis... no, chyba wreszcie mi wyszło... uff. ale się namęczyłem...
    Ale i tak nie wiem dlaczego, ale podczas ubijania śmietana mi się zwarzyła i wyszło masło.
    Miałem w zapasie taką w proszku którą się robi z mlekiem i ta wyszła OK. Z żółtkami się trochę męczyłem, żeby je dobrze utrzeć... połączyłem wszystko i mrozi się ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo ją ubijałeś? Łatwo przegapić moment kiedy jest już sztywna, a po chwili zrobi się właśnie masło :) kilka razy poprzez przebicie śmietany robiłam masło do kanapek :) wystarczy powstałe masło ugnieść w dłoniach w kulkę, przepłukać bardzo zimną wodą i tyle :)

      Usuń
  29. zafajniste przepis na 5

    OdpowiedzUsuń
  30. a ja chyba coś zrobiłam nie tak mimo że krok po kroczku tak samiutko ...i wyszło strasznie malutko jak zważyłam pojemnik po lodach algidy z zawartością wyszło ok 500 ml...dno jest tylko pokryte może 2 cm w góre.....mrożą się.....jedynie co mogło zawinić to żółtka dwa żółtka blenderem z trzepaczką trudno jest ubić na gęstą pianę....ale wyszedł gesty jasny krem więc konsystencja podobna....pomocyyyyyyyyyyy. Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dziwne, może faktycznie zostały za słabo ubite składniki? Po ubiciu powinna to być lekka pianka.

      Usuń
  31. mhhh...no wyszła lekka pianka ale po połączniu sładników....strasznie mało.....mojej znajomej z tego przepisu (dzięki niej mam linka) wyszło ok 1,5 litra lodów....czy to w ogóle możliwe....Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe jeśli piana nie była ubita na sztywno :)

      Usuń
  32. witam, a jak mam swietane 12%, to dam rade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ponieważ jej nie da się ubić na sztywną pianę

      Usuń
  33. Ja zrobiłam kilka wersji. Czekoladowe, z masą kajmakową, były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wczoraj je zrobiłam, i jestem mega pozytywnie zaskoczona! Wyszły wyśmienite! Muszę przyznać , że trochę w to nie wierzyłam, że się udadzą ale wyszły idealne! Zamiast laski wanilii dodałam trochę aromatu waniliowego , niebo w gębie :) Dzisiaj może spróbuję dodać trochę kakao , zobaczymy jak będą smakowały tym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest też na blogu wersja czekoladowa, z roztopioną czekoladą :)

      Usuń
  35. jajka można ubić na parze jak do parzonego biszkoptu!!!! pozdrawiam EWKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale ja lubię takie lody, z surowych jajek, nie boję się jeść surowych jajek :)

      Usuń
  36. Niestety, próby ubicia śmietany 30% z kartonika i kremowki z woreczka trzepaczką kompletnie nieudane, choć ręka już odpadała - nie da się jakoś robotem? Próbowałem na koniec robotem, ale ani śladu piany, tylko spieniona śmietana :( Dodałem śmietanę w proszku do mleka oraz smietan-fix i się dało, ale lody w smaku takie sobie - nikomu nie smakowały. Mam znajomego, co ma lodziarnię ale jego przepisy to tajemnica. Jedyne co powiedział, to że nie daje żadnych proszków, a lody robi z mleka butelkowego, a nie śmietany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może śmietana była zepsuta lub nie schłodzona? Mi się nigdy taki problem nie zdarzył, ja zawsze ubijam mikserem, nigdy trzepaczką.

      Śmietan-fix nie używam, więc trudno mi powiedzieć jaki jest smak, konsystencja.

      W lodziarniach mają chyba specjalne duże maszyny do lodów, to może i się da z samego mleka, ja lubię lody na śmietanie, więc takie przygotowuję.

      Usuń
  37. Ile zamiast wanilii dodac cukru waniliowego?czy smak wtedy tez jest pyszny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że łyżeczkę lub dwie (można również kilka kropli aromatu waniliowego). W każdym razie jeśli dodasz 2 łyżeczki waniliowego, to wtedy o 2 mniej zwykłego :)

      Usuń
  38. Ile zamiast wanilii dodac cukru waniliowego?lody wtedy wychodza tak samo pyszne?robil ktos juz tak i jak wyszly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że łyżeczkę lub dwie (można również kilka kropli aromatu waniliowego). W każdym razie jeśli dodasz 2 łyżeczki waniliowego, to wtedy o 2 mniej zwykłego :)

      Usuń
  39. Jak duża wychodzi porcja lodów wg podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ważyłam, ale zapewne ok. 1 litra, czyli standardowe opakowanie na lody.

      Usuń
  40. Jaka ilość lodów wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ważyłam, ale zapewne ok. 1 litra, czyli standardowe opakowanie na lody.

      Usuń
  41. Robiłam lody pierwszy raz w życiu - wyszły przepyszne i puszyste. Dodałam do nich jeszcze rodzynek namoczonych wcześniej w rumie - rewelacja .
    Bardzo polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam, lody wg Pani przepisu właśnie się mrożą, jutro mam gości i chciałabym ich poczęstować czymś wyjątkowym i wybrałam właśnie te lody :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  43. Dla Tych, którzy mają problem z wanilią. Na Allegro 1 laska kosztuje ok. 2 zł.Co jakiś czas kupuję 10 lasek, część zostawiam do bieżącego użytku a z części robię ekstrakt waniliowy.

    OdpowiedzUsuń
  44. Wanilia to bardzo intensywna przyprawa dlatego mam pytanie ile właściwie wykorzystać tych nasion? Czy z całej laski, czy może z połowy?

    OdpowiedzUsuń
  45. Za komuny, to były lody. Dzisiaj nikt już takich nie robi chyba. Podstawa dobrych lodów tradycyjnych to żółtka od kur, a nie jakieś proszki. I druga zasada. Za dużo tłuszczu, czyli śmietany. Za komuny oszczędzano na wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście nie mamy już komuny i każdy może przygotować lody z tego z czego chce ;)

      Usuń
  46. roman z irlandii-spróbuje jutro je zrobic,bo jestem lodo-potworem

    OdpowiedzUsuń
  47. przepis wydaje się dośc łatwy i chyba "smaczny". wypróbuję przepis bo jak czytam skład lodów na pudełku w sklepie [nawet tych znanych] to włos się na głowie jeży, a dodatku W OGÓLE NIE MAJĄ SMAKU LODÓW.... TRAGEDIA... jakaś zamrożona masa o nieokreslonym smaku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to prawda... ja jeśli już decyduję się na lody "kupne" to tylko w sprawdzonych lodziarniach, gdzie wiem, że lody są robione na świeżo i z dobrych składników :)

      Usuń
  48. Zrobilam dzisiaj z córką... lody sa jedwabiste i delikatne!przepyszne.... bardzo proste, bardzo szybkie, i nie drogie ;)) dziekuje
    fakt...za duzo cukru dalam ale to moja wina :)))

    OdpowiedzUsuń
  49. Przepis naprawdę super, lody wychodzą bardzo smaczne:) Nie wiem tylko, czy to z mojej winy, czy wina tkwi w śmietance jakiej użyłam, ale częściowo na dnie utworzyła mi się twarda, wodnista warstwa. Użyłam takiej z kubeczka z Tesco, a teraz z kolei kupiłam na próbę Łaciatą w kartoniku. Mam nadzieję, że tym razem lody wyjdą bez takiej niespodzianki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, ale niestety śmietana śmietanie nie równa. Ja zazwyczaj używam kremówki z Piątnicy. Woda może się pokazać jeśli śmietana została za bardzo ubita lub ewentualnie białka za słabo ubite. Trzymam kciuki, żeby kolejne wyszły tak jak powinny :)

      Usuń
    2. Adriano proszę nie kalecz nazewnictwa. Śmietana jest zawsze kwaśna i po jej przebicu otrzymamy masło. Natomiast śmietanka jest zawsze słodka i z niej trudno uzyskać masło. Czytając przepis można się zgubić śmietana kremówka czy raczej śmietanka kremówka?Ja śmietany kremówki nie widziałem. :)

      Usuń
    3. Nie kaleczę :)

      Wydawało mi się, że masło powstaje właśnie ze śmietanki 30% - sama kilkukrotnie je robiłam, właśnie z takiej śmietany, powstało po jej przebiciu :)

      Usuń
  50. Witam .przepis First Class.Super!
    Co można do niego dodać by zmienić smak?
    Zmiksowane jagody lub tym podobne można dodać?
    Nie porobia się kryształki lodu?
    Proszę o info.Pozdrawiam(Marek)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy każdym dodatku owoców, które mają w sobie dużą ilość wody jest ryzyko, że mogą się pojawić kryształki, aczkolwiek jeśli będą dobrze zmiksowane, na gładko i dobrze wymieszane z masą jajeczno-śmietanową to powinno być ok :)

      Usuń
  51. Ok.Dzięki.Sprawdze co się porobi z tego.
    Pozdrawiam(Marek)

    OdpowiedzUsuń
  52. Zrobiłam,mrożą się,już podjadłam trochę nim się zamroziły nie mogę się doczekać
    Zrobiłam z owocem mango
    Chyba już nie kupię żadnych lodów w sklepie
    Pycha

    OdpowiedzUsuń
  53. Witam. Czy jeżeli nie mam laski wanilii moge dodac poprostu zmiksowane truskawki zeby wyszly lody truskawkowe? czy cos innego zamiast laseczki wanilii bo niestety u mnie w miescie/wsi ciezko dostac cokolwiek!:( bardzo prosze o szybka odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można dodać truskawki lub dowolne inne owoce, ale nie gwarantuję że w lodach nie będzie wtedy grudek lodu, ponieważ truskawki mają w sobie dużo wody. Jeśli użyte owoce będą bardzo słodkie, to trzeba zmniejszyć ilość cukru :)

      Zamiast wanilii część cukru można zamienić na cukier waniliowy.

      Usuń
  54. Lody rewelacja!!! Zrobiłam też czekoladowe, dodałam do żółtek rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę 74%. Polecam:) te lody wejdą na stałe do mojej kuchni:)))

    OdpowiedzUsuń
  55. Czy pisząc cukier ma Pani na mysli kryształ czy puder?

    OdpowiedzUsuń
  56. Witam. Lody pyszne wyszły i dzięki za przepis.Nie wiem tyko, jak długo można je przechowywać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej 2-3 dni, z powodu obecności surowych jajek.

      Usuń
  57. Ze względu na jajka nie mogą być w zamrażarce dłużej niż 3 dni? Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej dmuchać na zimne ;) w lodach są surowe jajka, wiadomo że jak się wyciąga lody żeby je zjeść, to chwilę stoją poza lodówką i się topią, po czym ponownie trafiają do zamrażarki.

      Usuń
  58. Są doskonałe... Robię już kolejny raz bo tak dobrych w sklepie nigdy nie jadłam. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  59. Właśnie wstawiłem do zamrażarki...już nie mogę się doczekać..:-)\

    OdpowiedzUsuń
  60. Dla Pani Baran komentarz: jeżeli wrzuca się przepis to warto założyć, że czasem będzie on wykonywany przez kogoś kto na codzień lodów nie robi. Brawo za sformułowanie "Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę". Pytam się zatem jak to się ma do tego, że gdy za długo ubijasz smietanę to się po prostu zwarzy. Śmietana była rzadka, więc ubijałem, aż się zwarzyła. dwie porcje, czytaj dwie laski wanilii i trzy śmietany wyrzuciłem do kosza. Gratulacje za umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwarzonej śmietany nie należy wyrzucać, wystarczy ją jeszcze chwilę ubijać i możemy uzyskać bardzo smaczne masło, które trzeba tylko przepłukać zimną wodą. Problem mógł też leżeć po stronie śmietany, jeśli wyraźnie nie gęstniała, a ciągle była rzadka. Nie rozumiem też dlaczego musiał Pan wyrzucić wanilię, skoro dodaje się ją na samym końcu robienia lodów, kiedy trzy masy są już połączone.

      Usuń
    2. Zwracam honor. Po poprzednich powiedziałem nigdy wiecej. Uparłem się, zrobiłem i wyszły bardzo dobre. Widzę przy tym, że gdybym dłużej mieszkał np. Co godzinew zamrażarce to nie miałyby kryształków ale w smaku są tip top. Wcześniej też robiłem na 36% z innego przepisu ale wyszły za ciężkie. W tym przepisie dałem zamiast 100 tylko 80 gr cukru brązowego i dla mnie idealne. I ostatnia kwestia - jak ktoś nie robi często przepisów na 30tce to może wartp dodać krótką instrukcję jak to ubić no ja po prostu musiałem to odczytać. Pozdr.

      Usuń
    3. Cieszę się, że mimo wszystko się Pan nie poddał i że smakowały. Oczywiście doprecyzuję informacje o śmietanie :).

      Usuń
  61. Witam ja robiłam juz dwa razy z tym przepisem lody wyszły pyszne tylko mam pewien problem. cześć żółtka osiadła na dole podczas mrożenia. za kazdym razem tak jest. mieszam tak jak w przepisie czyli do zóltek stopniowo białka i potem smietana stopniowo. Moze ktos ma pomysł jak zrobić zeby te zóltka sie po czesci nie oddzielily podczas mrozenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może żółtka zostały zbyt słabo ubite? Następnym razem proponuję nieco mocniej wymieszać masę, wtedy żółtka nie powinny się oddzielić :).

      Usuń
    2. a czy pamiętasz o dodaniu łyżki stołowej ciepłej wody do żółtek z cukrem? Niby drobna rzecz , ale piekielnie ważna.

      Usuń
  62. Rewelacja, przygotowanie lodów zajelo mi niespełna pol godziny, wygladaja i smakuja świetnie, zobaczymy jaki będzie edekt po wyciągnięciu z lodowki :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Do Pana Anonimowego: jak można nie wiedzieć, jak się ubija śmietanę?? Jeśli bierze się Pan za przyrządzanie czegokolwiek to warto trochę o tym poczytać, a nie zwracać uwagę autorce przepisu...
    Czy oczekuje Pan, że instrukcję powieszenia obrazka na ścianie też należałoby zacząć od "w prawą rękę (lub lewą jeśli osoba jest leworęczna) należy wziąć młotek trzymając za drewniany trzonek i......chore
    A Pani gratuluję przepisów i pomysłów :-) lodów co prawda nie robiłam, ale szukam właśnie takiego prostego przepisu bo niestety żadne ale to żadne mi nie smakują, a w moim mieście znikły wszystkie tradycyjne lodziarnie :-(((( są tylko Grycany i Carte Dory i inne paskudztwa, a w składzie sama chemia...brrrr

    OdpowiedzUsuń
  64. zrobiłam i pyszne!:) będę robić częściej:D

    OdpowiedzUsuń
  65. Pani Adriano, lody przepyszne!!!!wlaśnie zajadaliśmy się. Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  66. Lody rewelacja!!!! Nie spodziewalam sie ze beda tak dobre i kremowe mniam! Jedynie nieco za slodkie jak dla mnie ale na drugi raz poprostu dam mniej cukru i beda idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Te lody są pyszne! Myślę, że na stałe zagoszczą w naszym menu. :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Te lody to mistrzostwo :) Zrobiłam w wersji śmietankowej, bez żadnych dodatków, na próbę... Jutro chyba uruchomię produkcję masową, są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Witam natrafiłam na ten przepis kilka dni temu dziś postanowiłam z niego skorzystać :) śmietany dałam 330 ml ale za to 4 żółtka i 2 białka (wcześniejsze wylałam 2 białka po czym zadałam sobie sprawę że białawe zacieki na białku były wynikiem wyparzenia jajek :D )Masę podzieliłam na 2 części z powodu braku wanilii jedne są śmietankowe a 2 próbowałam zrobić czekoladowe .Czekoladę mleczną rozpusciłam w kąpieli wodnej ,dodałam gorzkie kakao i odrobinę mleka aby konsystencję rozrzedzić.Dodałam do masy wymieszałam ale czegoś mi brakowało więc wkropliłam kilka kropel aromatu rumowego .Kosztowałam wraz z dziećmi i jesteśmy zachwyceni konsystencją tej masy i smakiem .Bardzo dziękuję za dodanie tego przepisu na blogu ,to moje 1 lody w życiu i są wyśmienite .Jeszcze raz bardzo dziękuję ,następne zrobię waniliowe :) .Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zdarzyło mi się zbyt długo parzyć jajko i tak jak i Tobie ścięło się lekko białko :) Czekoladowe również robiłam na bazie tego przepisu, ale jedynie na samej czekoladzie. Tak samo można dodać zblendowane owoce czy każdy inny składnik, który przyjdzie do głowy :)

      Usuń
  70. W sobotę wypróbowałam przepis. Nie miałam laski wanilii, ale zmiksowałam dwa banany. Lody pycha. Dałam do spróbowania mamie i pytam jak smakują, a mama na to dobre, ale jakieś inne. Powiedziałam, że sama te lody zrobiłam, a mama odpowiedziała, że są lepsze niż kupne. Tak prawdę mówiąc jak byłam dzieckiem to robiłam sobie taki kogiel-mogiel z surowych jajek ubitych z cukrem. Teraz spróbowałam ubitych jajek ze śmietaną jeszcze zanim masę na lody zamroziłam i również bardzo mi to smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  71. Boskie są. Ja zrobiłam o smaku waniliowym, a do środka wrzuciłam orzechy arachidowe i karmel z mleczka w puszce. MEGA!!

    OdpowiedzUsuń
  72. dzisiaj zrobiłem. Super!!!! Nic nie kombinować. Zrobić jak napisano i żreć, żreć, żreć i tyć. A można ich sporo zjeść zaraz po zrobieniu, tłumacząc to chęcią skosztowania smaku.
    Pozdrawiam Panią Autor
    Andrzej Nawocki

    OdpowiedzUsuń
  73. Absoulutnie fantastyczne i kremowe. Proste do zrobienia. Do części dodałam kakao, świetne czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  74. Fantastyczny przepis, lody super. Polecam też z dodatkiem ostudzonego pideojnego espresso. Cudowne kawowe.

    OdpowiedzUsuń
  75. Lody pyszne , wspaniałe.... Przepis zapisuję jest super....Dziękuje....

    OdpowiedzUsuń
  76. te lody są genialne! Genialnie słodkie, kremowe i zadziwia mnie, że da się z 3 składników zrobić michę dla rodziny wartości 4 zł (śmietana + 2 jajka), a syf ze sklepu ma 40 składników i 2 lata ma być do spożycia... fe! najgorzej tylko, że zjadam 1/3 przed zamrożeniem. nie da się inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  77. czym zastąpić cukier? Wpłynie to na konsystencję lodów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier można zastąpić każdym alternatywnym cukrem: stewia, ksylitol, maltitol czy też miodem, ale nie jestem w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć czy zmieni to konsystencję, ponieważ sama ja przygotowywałam jedynie ze zwykłym cukrem.

      Usuń
  78. Witam, mam pytanie: czy można do tego przepisu dodać np maliny? Jeśli tak to zastanawia mnie jak je przygotować przed dodaniem do masy na lody. Pestki mi nie przeszkadzają, bardziej chodzi mi czy je rozdziabac widelcem czy może przemiksować? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można dodać, ja proponowałabym zrobić z nich mus czyli zmiksować, jeśli może Pani to dodać np odrobinę alkoholu, wtedy ta malinowa masa nie powinna zamarznąć na kość i delikatnie wymieszać ją z lodami, aby powstały nierównomierne esy floresy lub całkiem wymieszać, wtedy już nie ma konieczności dodatku alkoholu.

      Usuń
  79. Dzień dobry ;)
    Mam pytanko. Ile ml wychodzi z jednej porcji lodów? To bardzo ważne. Muszę zrobić dla 13 osób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie sprawdzałam dokładnie ile ml czy gramów wychodzi z jednej porcji. Lody spokojnie zajmują standardową metalową keksówkę :)

      Usuń
  80. Fajny, uproszczony przepis, znam recepturę, u mnie w rodzinie produkowało się lody w specjalnych maszynach na sprzedaż i wtedy w latach 80-tych jeszcze można było używać jaj. Jedna mała uwaga - te są BARDZO TŁUSTE. Lepiej nie przesadzić z porcją ;-) W prawdziwej recepturze jest po prostu jeszcze woda, niemal pół na pół ze śmietaną, by były lżejsze... mniej kaloryczne, ale wtedy gdy nie są mieszane w maszynie prawdopodobnie zrobią się kryształki lodu (wodnego) a tak mamy lody tłuste prawie jak masło... za to bez chemicznych dodatków i barwników więc z dwojga i tak uważam te lepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  81. Obłędne :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  82. Świetne robiłam i myślałam że nie wyjdą ale były pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.