Domowe obwarzanki


Cześć!

Czy wiecie, że tradycja wypiekania Krakowskich Obwarzanków sięga kilka wieków wstecz?



Pierwsza zapisana wzmianka była wydana przez księcia Bolesława Wstydliwego.


Skąd taka nazwa? Wzięła się od jednego z etapów procesu wykonywania obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania. 


Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.


Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. 


W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.


Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. 


Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.


Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)


Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.


Domowe obwarzanki


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 160 ml mleka (ciepłe)
  • 80 ml wody (ciepła)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soli

  • jajko
  • mak, sezam, kminek

Wykonanie:

Kilka godzin przed wykonaniem ciasta drożdżowego warto zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.


Pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem zmieszanym z wodą. Przykrywam ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto.


Zostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość (pod przykryciem). Następnie znów je dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.


Po tym czasie z ciasta formujemy długi, lekko grubawy wałek i dzielimy go na taką ilość, ile chcemy mieć obwarzanków (np. ok. 15). 


Są dwa sposoby formowania obwarzanków - możemy po prostu skleić końce jednego kawałka ciasta, pamiętając o tym, żeby zwilżyć ciasto wodą.


Drugim sposobem jest formowanie kuli, robienie w środku dziurki, wkładanie do niej palca i kręcenie jak hula hop - aż obwarzanek będzie taki jak chcemy.


Obwarzanki pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.


Piekarnik nagrzewamy do 200 st.



Teraz najważniejsza część - garnek zalewamy wodą do połowy i gotujemy aż woda zawrze. 


Na gotujący się wrzątek wrzucamy nasze obwarzanki, powinny się "obwarzać" 30 sekund z każdej strony.


Następnie wyławiamy je, odsączamy i układamy na blaszce, na której będziemy je piec.


Lekko studzimy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem. 


Pieczemy je ok 25 minut.


Smacznego!


6 komentarze:

  1. wyglądają wspaniale, ostatnio w jednym magazynie był przepis na bajgle, i tak się zastanawiałam nad ich wykonaniem :)

    Ty mnie przekonałaś,że warto.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie umiałabym zjeść takiej kanapki, wszystko by mi powypadało :D Obwarzanki uwielbiam, choć sama nigdy jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @soulstorm-everywhere - Tak jak pisałam wyżej, w poście, bajgle to co innego :D To są obwarzanki :) Niemniej jednak polecam zrobić :)

    @Ervisha - dziękuję :)

    @Milena - Zawsze można zjeść nożem i widelcem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...w prawdziwych, obwarzankach krakowskich nie ma drożdży, w Krakowie o te oryginalne jest bardzo trudno. Królują wyrośnięte buły...gorszy produkt wypiera lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ja wiem czy trudno, jest dużo stosik z certyfikatem europejskim :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.