Rurki z kremem

Cześć! :)

Robiliście kiedyś rurki z kremem? Jeśli nie, to na co czekacie? :D


Musicie się zaopatrzyć w specjalne stożkowe metalowe rurki i możecie się zabierać do pracy :)




Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.


Zapraszam!




Rurki z kremem


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g śmietany 18%
  • szczypta soli

  • śmietanka 30%
  • cukier puder

Wykonanie:
Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatamy zwarte ciasto i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.


Następnie jak najcieniej (ok. 1 mm) je rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok 1,5 cm.


Każdą metalową rurkę smarujemy masłem i zawijamy na nią ciasto, zaczynając od węższej strony.


Gotową rurkę obtaczamy w cukrze (można ze wszystkich stron).


Pieczemy w 180 st. ok. 20 minut, aż będą rumiane.


Po ostudzeniu wystarczy że ściśniemy metalowe rurki i zdejmiemy nasze rurki z ciasta.




Napełniamy je śmietaną ubitą na sztywną pianę z odrobiną cukru pudru.


Smacznego!


Jeśli obawiasz się, że śmietana wypłynie z rurek, po napełnieniu rurek włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.



11 komentarze:

  1. wyszły wprost idealne!
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam..Twoje są idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. od x czasu się zbieram do ich kupna:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię:) Twoje wyglądają bardo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam :) Cieszę się, że się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wyglądają takie metalowe rurki? Gdzie można je dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie - http://sklepik123.pl/28-1507-large/rurki-z-kremem-przepis-foremka.jpg :) Ja je kupowałam w małym sklepiku na Placu Imbramowskim :)

      Usuń
  7. Wyglądają bosko, robiłam na święta, ja końcówki moczę w rozpuszczonej czekoladzie, trochę więcej pracy, ale są pyszne, śmietanę 30% wypróbowałam z lidla, bardzo szybko się ubija:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    Bardzo dobra jest śmietana 30% w Biedronce również błyskawicznie się ubija :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj chyba się skusze i wypróbuje to Twoje nadzienie, choć mam troszkę obawy czy się nie będzie wylewać tak z samej śmietany 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że jak zostanie dobrze ubita na sztywną pianę, to nie będzie wypływać :) Dla pewności można je schlodzić w lodówce i będzie jeszcze bardziej sztywna :) Pozdrawiam!

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.