Prosta korzenna czekolada

Cześć :)

Dzisiaj coś słodkiego do picia :) domowej roboty czekolada :)

Jest wiele czekoladopodobnych fixów, ale ja jednak polecam zrobić sobie samemu, bo nie jest to trudne :)

Zmodyfikowany przepis z dodatku do Wyborczej, który był w ostatniej Kuchni ;P



Korzenna czekolada


Składniki:

  • 100 g czekolady min. 70 % kakao
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego/ kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml śmietanki
  • kakao do dekoracji

Wykonanie:


Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka. Wlewamy mleko, wsypujemy wszystkie sypkie składniki.

Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.




Podgrzewamy aż do zagotowania, tyle aż uzyska gęstą konsystencję.

Przelewamy do filiżanek, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy szczyptą kakao.




Dość słodkie i zapychające, nie dałam rady całej filiżance :)

Patrząc na 1 zdjęcie stwierdzam, że do gazet zdjęcia robią na pewno z zimną czekoladą, bo się tej bitej śmietany nie dało utrzymać nawet kilku sekund i od razu płynęła :)

Smacznego!