Kruche rogaliki

Cześć :)

Rogaliki to jeden z wielu wypieków, które miło wspominam z rodzinnego domu :)

Dość pracochłonne, ale opłaca się ciut zmęczyć dla późniejszego efektu. Przepis wygląda bardzo prymitywnie i niepozornie, ale tak to już bywa, że powstaje coś z niczego :)

Kruche rogaliki


Składniki:

  • 4 szklanki mąki 
  • 400 g masła 
  • 12 łyżek zimnej wody 
  • marmolada (najlepiej dość sztywna, ale może też być Wasza ulubiona) 
  • cukier puder 

Wykonanie:

Masło siekamy razem z mąką, dodajemy wodę i zagniatamy kruche ciasto. Jak to bywa z kruchym - potrzebuje ono posiedzieć 30 minut w lodówce.

Następnie ciasto rozwałkowujemy dość cienko, dosłownie kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty i na każdym z nich umieszczamy marmoladę (ok. 1 łyżeczki). Zwijamy zaczynając od szerszego końca.


Rogaliki pieczemy ok 30 minut w 180 st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!