czwartek, 30 stycznia 2014

KONKURS Karnawałowe pyszności z Russell Hobbs

Dzień dobry!

Karnawał trwa w najlepsze, więc na Waszych stołach pojawiają się liczne karnawałowe pyszności i to nie tylko klasyczne pączki czy faworki. Wiem, że kreatywność wielu z Was nie zna granic, więc liczę, że przygotowujecie bardzo ciekawe potrawy.

Zatem dzisiaj chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie karnawałowym organizowanym przez Russell Hobbs oraz moją skromną osobę :-).

Konkurs będzie podzielony na 2 etapy, co musicie zrobić aby wziąć udział? Przeczytajcie poniżej i koniecznie zapoznajcie się z regulaminem!



ETAP I


Zadaniem konkursowym jest przesłanie autorskiego przepisu na ulubione danie karnawałowe wraz ze zdjęciem potrawy (oczywiście własnoręcznie wykonanym) oraz wskazanie, jaki produkt marki Russell Hobbs mógłby być wykorzystany do przygotowania tego dania, jednak posiadanie tego produktu nie jest wymogiem konkursu.
Ponadto wymogiem konkursu jest polubienie fanpage Russell Hobbs Polska.

Czas trwania : 30.01.2014 od godz. 12:00 do 12.02.2014 do godz. 23:59.

Prace konkursowe przesyłajcie na mail poracoszjesc@gmail.com
(tytuł maila Konkurs karnawałowy z Russell Hobbs).

Spośród wszystkich prawidłowych zgłoszeń wybiorę jedną najlepszą pracę konkursową, która przejdzie do drugiego etapu konkursu oraz 3 wyróżnienia.

Co możecie wygrać w I etapie?

Najlepsza praca zdobędzie Szatkownicę Desire marki Russell Hobbs oraz zestaw gadżetów marki Russell Hobbs.



3 wyróżnienia otrzymają zestawy gadżetów (upominków) marki Russell Hobbs

Ogłoszenie wyników I etapu - 18.02.2014.

ETAP II

Będzie się odbywać w aplikacji konkursowej na fanpage marki Russell Hobbs www.facebook.com/RussellHobbsPolska . 
Praca, która zdobyła główną nagrodę w I etapie pojawi się razem z 13 innymi pracami, które wygrały na innych blogach. 

Spośród 3 prac, które zdobędą najwięcej głosów w aplikacji, komisja konkursowa wybierze jednego zwycięzcę.

Czas trwania : 24.02.2014 od godziny 12:00 do 9.03.2014 do godziny 23:59.

Co jest nagrodą w II etapie?


Robot planetarny Desire marki Russell Hobbs.



Ogłoszenie wyników II etapu : 12.03.2014.

Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.

Gorąco zachęcam do udziału w konkursie i życzę Wam wszystkim powodzenia! :-)

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Słodkie warsztaty z Kasią

Witajcie!

Już dłuży czas temu, bo w listopadzie miałam okazję wziąć udział w warsztatach, które były ucztą dla zmysłów! Mowa o słodkich, pieczeniowych warsztatach zorganizowanych przez Kasię do pieczenia i agencję Blomedia. Spotkanie poprowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker oraz p. Piotr Murawski, szef kuchni Nestle, którego możecie znać np. z reklamy sosu serowego Knorr, którą obecnie można oglądać w telewizji :-).



Warsztaty zapowiadały się super, nie tylko z powodu prowadzących jak i tematu, ale również z tego powodu, że były kameralne, bo uczestniczek było tylko 5 :-) ja, Ilona z bloga Uwielbiam gotować, Sylwia z Ostra na słodko, Agata z My happy kitchen i Natalia z Poezji smaku.

Czego ciekawego się dowiedziałyśmy? Co smacznego przygotowałyśmy? Zapraszam do lektury!

czwartek, 23 stycznia 2014

Zupa krem z marchewek i pomarańczy

Dzień dobry!

Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy!

Krem marchewkowo-pomarańczowy


Bardzo słodka za sprawą 2 głównych składników, jednak jeśli macie ochotę, możecie ją doprawić np. chili :-).

Zapraszam!

środa, 22 stycznia 2014

Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was nieco niecodzienny deser...

Skąd pomysł na takie połączenie? Trwa konkurs Blogerchef, do którego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań z użyciem produktów sponsora czyli firmy Ole. Ja się oczywiście uparłam na przygotowanie deseru, a nie przystawki. Długo przeglądałam produkty zastanawiając się, co idealnie się sprawdzi jako element deseru...

Skoro czekolada dobrze smakuje z solą i chili, to czemu miałaby gorzej smakować z dodatkiem oliwek, które też są słone i odrobinę ostre? I z tą myślą przewodnią powstał super czekoladowy deser, z czekoladowym biszkoptem, kremem i polewą. Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą.

Co sądzicie o takim połączeniu? A może też eksperymentujecie w kuchni? :-)

Czekolada z oliwkami


Zapraszam!

Konkurs z pyszne.pl

Dzień dobry!

Mam dzisiaj dla Was szybki konkurs!

Kiedy lodówka jest pusta, bo zapomnieliście o zakupach albo nie macie czasu lub chęci na gotowanie, wystarczy złapać za telefon/mail i zamówić jedzenie do domu! Nawet mnie czasem nachodzi takie lenistwo :-). Zatem mam dla Was...

3 bony, każdy o wartości 50 zł  na zamówienie jedzenia online na pyszne.pl. Wystarczy, że odpowiecie na zadanie konkursowe.


Sprawdź jakie restauracje z Twojego miasta znajdują się na stronie, wybierz jedną i napisz w komentarzu, dlaczego wybrałeś właśnie tą restaurację. Odpowiedzi, które najbardziej mnie przekonają otrzymają bon.


Aby dopełnić formalności i zidentyfikować zwycięzcę, w komentarzu zawrzyjcie również początek swojego maila, z którego będziecie się kontaktować w razie wygranej :-). Konkurs trwa do 26.01, do północy, wyniki zostaną opublikowane następnego dnia, w komentarzu pod tym postem.

Bony można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę. Należy to sprawdzić podając adres dostawy na stronie pyszne.pl. Kupony są ważne od 22.01.2014 do 22.02.2014.


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Domowe precle

Dzień dobry!

Dzisiaj ponoć Blue Monday czyli najbardziej depresyjny dzień w roku, czujecie się gorzej? Mi pęka głowa :-). Ale nie o tym chciałam Wam napisać, dzisiaj napiszę o preclach!

Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-)

Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb".

Precle z solą


Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać? :-)

Oba przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-)

Zapraszam!

Inne przepisy na pieczywo :-)

piątek, 17 stycznia 2014

Camembert z bakaliami

Dzień dobry!

Czy nachodzi Was czasem ochota na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę!

Camembert grillowany


Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!

Zapraszam!

środa, 15 stycznia 2014

Koktajl Truskawka ze szpinakiem

Dzień dobry!

Początkowo myślałam, że przepis na ten koktajl zostawię Wam tylko na fanpage na Facebooku, jednak jak wiadomo zdjęcie ma mały zasięg, więc przepis na blogu też powinien się znaleźć :-).

Poza tym, ma obłędny smak, więc tym bardziej warto przepis zapisać, zapamiętać i kiedyś wypróbować!

Koktajl truskawkowo-szpinakowy

Nie od dzisiaj wiadomo, że truskawki, szpinak i odrobina octu balsamicznego świetnie smakują razem w formie sałatki, więc dlaczego nie zmiksować ich razem, tworząc pyszny, pożywny koktajl? Szpinak i truskawki to kopalnia witamin! :-)

Szpinak chyba na stałe zagości u mnie jako dodatek do różnych napojów z owocami.

A przepis przygotowałam na konkurs u Gosi.

wtorek, 14 stycznia 2014

Hummus z suszonymi pomidorami

Dzień dobry!

Kiedyś nie wiedziałam co to (i że istnieje) ciecierzyca, nie wiedziałam również co to jest hummus. Aż przyszedł ten piękny dzień, że trafiłam na krakowską firmę, która takowy przygotowywała, spróbowałam i się z miejsca zakochałam, oczywiście w pomidorowym!

Później długo myślałam o przygotowaniu własnego, kupiłam składniki, mąż pytał co jakiś czas kiedy w końcu zrobię hummus, aż pewnego dnia się zdecydowałam i jego smak kolejny raz mnie zachwycił.

Hummus jemy tak jak każdą inną pastę, możemy nim posmarować świeży chleb, wzbogacić o różne dodatki, nie tylko przyprawy mam na myśli. Ja pokusiłam się o położenie na nim marynowanych serc karczochów, musztardy francuskiej, oliwek, wyszło całkiem pysznie. Gorąco polecam! :-)

Pasta z ciecierzycy


Zapraszam!


piątek, 10 stycznia 2014

Łosoś z brzoskwiniami na ostro

Dzień dobry!

Czasem potrzeba odrobiny pikanterii, prawda? :-) Szczypta chili i danie od razu staje się ciekawsze, a kiedy chili połączymy z owocem, to już nie może być źle :-).

Łosoś z owocami


Taki właśnie jest poniższy przepis, słodko-ostry i intrygujący. Delikatny łosoś, słodka brzoskwinia, chili, czarny sezam. Bardzo ciekawe połączenie, które znalazłam w miesięczniku Moje Smaki Życia. Gorąco polecam!

Zapraszam!

czwartek, 9 stycznia 2014

Sałatka z brukselką i ciecierzycą

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was sałatkę z brukselką :-). Dość prosta, bardzo smaczna, inspirowana przepisem z mojego nowego nabytku czyli książki Nasze jedzenie-naturalnie! wydanej przez IKEA.

Sałatka z ciecierzycy


Jeśli lubicie brukselkę, to na blogu jest również inna sałatka z jej użyciem - sałatka z brukselką.

Kto spróbuje? :-)

Zapraszam!

środa, 8 stycznia 2014

Bananowe latte

Dzień dobry!

Wczoraj na facebooku zaprezentowałam Wam zdjęcie bananowej kawy, które ku mojemu wielkiemu zdziwieniu spotkało się z gorącym przyjęciem, więc z miłą chęcią zapraszam Was po przepis!

Kawa z bananami


Ta kawa była eksperymentem, ponieważ już nie raz piłam w kawiarniach różne smakowe kawy, z dodatkiem owocowych syropów, więc zdecydowałam przygotować ją z prawdziwym owocem. Czy się udało? Sami przygotujcie i oceńcie. Jak dla mnie, jest wyśmienita :-).

Zapraszam!

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą

Dzień dobry!

Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim, a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-).

Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata.

Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą


Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis!

Zapraszam!

niedziela, 5 stycznia 2014

Szybka tarta z cebulą i tymiankiem

Dzień dobry!

Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-).

Ciasto francuskie z cebulą

Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową. Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem.

Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie, czy to dla znajomych na karnawałowym przyjęciu.

Zapraszam!

czwartek, 2 stycznia 2014

Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami

Dzień dobry!

Witam w Nowym Roku!

Sylwestrowa zabawa już za nami, a przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat jabłek, a karmelizowane jabłka pod tą słodką pierzynką dopełniają smak. 

Zabaglione z jabłkami


Zapraszam!