DOMOWY KREM À LA NUTELLA

Dzień dobry!

Nowy tydzień zaczynamy na słodko! I to nie byle jakim przepisem, a kremem, który uwielbia wiele osób! Porwałam się na przygotowanie domowej wersji nutelli czyli kremu z orzechami laskowymi. Nie ma co ukrywać - mój krem ma nieco inny smak i konsystencję niż sklepowa wersja, jednak czy jest przez to gorszy? Oczywiście, że nie! :-)



DOMOWY KREM À LA NUTELLA


Składniki:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 70 g dobrej jakości kakao
  • ok. 100 g cukru trzcinowego
  • 120 ml zagotowanego mleka
  • 60 ml oleju

Wykonanie:

Przygotowanie domowej nutelli zaczynamy od orzechów. Układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Podprażamy je około 15-20 minut. Powinny się zarumienić. Następnie przesypujemy je do ściereczki, zawijamy i rolujemy dłonią po stole - dzięki temu pozbędziemy się skórek. Przestudzone orzechy można również obierać ręcznie.

Orzechy wsypujemy do pojemnika blendera-malaksera i miksujemy aż powstanie z nich masa na kształt masła orzechowego, jeśli chcemy mieć całkiem gładką nutellę musimy dość długo miksować orzechy lub na koniec cały krem przetrzeć przez sitko.

Do orzechów dodajemy kakao, cukier (można dodać go mniej), olej i mleko. Całość dokładnie miksujemy aż powstanie jednolity krem. Z podanych proporcji powstanie dość gęsta nutella. Jeśli chcecie uzyskać rzadszą - dodajcie dodatkową porcję mleka.


Smacznego!