Konfitura morelowa z płatkami róży

Dzień dobry!

Czasami bywa tak, że idę na zakupy na Stary Kleparz szukać inspiracji do ugotowania czegoś smacznego. Tak też było tym razem - zauważyłam piękne, rumiane morele z dopiskiem na karteczce, że są bardzo słodkie. W lodówce miałam płatki róży zebrane na ostatniej wycieczce rowerowej i w głowie zaświtał mi pomysł na nową konfiturę - słodkie morele i aromatyczne płatki róż. Strzał w dziesiątkę! Bardzo smaczna, słodko-kwaśna z wyraźnym różanym aromatem. W czasie jesieni czy zimy rozświetli każdy chłodny i smutny dzień :-).

Przetwory z moreli


Konfitura morelowa z płatkami róży


Składniki:
  • 1 kg moreli (bez pestek)
  • ok. 200-300 g cukru
  • 3 garści płatków róży
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Odpestkowane morele kroimy w ćwiartki lub dużą kostkę, dodajemy do nich płatki róż i cukier, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Następnie dodajemy sok z cytryny i zaczynamy smażyć nasze konfitury, uważając aby się nie przypaliły. Smażymy aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję. 

Gotowe konfitury nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro. Studzimy, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

Przetwory z moreli


Smacznego!


2 komentarze:

  1. taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przepisu chętnie skorzystam, jakieś resztki róży jeszcze u mnie zakwitają, oberwę skrzętnie płatki, bo bardzo mi się podoba to połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.