sobota, 31 maja 2014

Pampuchy z truskawkami

Dzień dobry!

Mam dla Was kolejny przepis z użyciem truskawek, mam nadzieję, że się nie obrazicie? :-) W końcu trzeba korzystać, póki są i póki ich ceny są niskie!

Dzisiaj potrawa, którą zapewne pamiętacie ze swojego dzieciństwa. Bułeczki robione na parze, u mnie nazywane pampuchami, a u Was?

Pampuchy truskawkowe


Ja jadałam je w klasycznej formie, czyli bez nadzienia, jednak zdarzało się też jadać je z jagodami. Na jagody jeszcze nieco za wcześnie, więc postanowiłam wykorzystać truskawki i domowy cukier waniliowy. Nie raz się już przekonałam, że truskawki w połączeniu z wanilią smakują idealne.

Zapraszam Was do powrotu do smaków dzieciństwa :-).

czwartek, 29 maja 2014

Sałatka z truskawkami i boczkiem z dressingiem miodowo-musztardowym

Dzień dobry!

Dzisiaj kolejna smaczna propozycja z użyciem truskawek. Tym razem sałatka.

Nie od dzisiaj wiadomo, że boczek dobrze smakuje z owocami np. z suszoną śliwką, więc kiedy tylko usłyszałam w półfinałowym odcinku Top Chef o połączeniu truskawki ze słoniną autorstwa Adama Kowalewskiego, oczywiście musiałam go spróbować! W końcu danie z tą truskawką zaprowadziło Adama do finału programu.

Truskawki z boczkiem


Nie zawiodłam się, truskawki z boczkiem smakują wyśmienicie, a pomidorki, mozzarella i dressing miodowo-musztardowy tylko dopełniają smak, całość komponuje się bardzo dobrze.

Polecam!

środa, 28 maja 2014

Lemoniada truskawkowa

Dzień dobry!

Wysokie temperatury nas nie opuszczają, chociaż pojawiają się deszcze z gwałtownymi burzami.

Jednak czy gorący dzień, czy burza - warto sobie umilić czas pysznym napojem. Tym pysznym napojem jest moja kolejna propozycja lemoniady, tym razem o smaku truskawkowym!

Bardzo smaczna, orzeźwiająca dzięki mięcie, polecam!

Lemoniada z truskawek


A inne lemoniady, które znajdziecie na blogu to lemoniada rabarbarowa i cytrusowa.


czwartek, 22 maja 2014

Kurczak butterfly z ziołami

Dzień dobry!

Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką.

Kurczak w kształcie motyla


Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.

Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam!

poniedziałek, 19 maja 2014

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Dzień dobry!

Nie często spotykacie tutaj wysokoprocentowe alkohole, więc można powiedzieć, że to specjalny dzień. Rozpoczynamy nowy tydzień od nalewki z kwiatów czarnego bzu.

Nalewka powstała już rok temu, jednak nie zdążyłam jej Wam pokazać (podobnie jak syropu, ale o nim wkrótce). Jest niezwykle aromatyczna, w butelce został zamknięty intensywny zapach czarnego bzu.

Bzowa nalewka


Dodam, że jest to nalewka dość mocna, więc jeśli chcielibyście uzyskać słabszą, należy zmodyfikować ilość spirytusu w przepisie.



Zapraszam!

piątek, 16 maja 2014

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Dzień dobry!

Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto. 

Kwaskowy rabarbar w połączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi.

Szarlotka z rabarbarem


Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-)

Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki.

Zapraszam!

środa, 14 maja 2014

Bułeczki panini z pulled pork

Dzień dobry!

Jak zapewne wiecie od bardzo dawna nie kupujemy sklepowego pieczywa, wypiekamy własne w domu. O wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne i nie macane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu.

Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze chleb, a nawet zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą truskawki :-) )! Z racji tego, że prawie w ogóle nie podajemy przepisów na chleby, które pieczemy, bo są cały czas robione "na oko" przez Mateusza, to teraz postanowiliśmy pokazać Wam przepis na bardzo smaczne bułeczki.  A o zaletach i wadach wypiekania chleba w automacie napiszemy Wam kiedyś w oddzielnym poście.

Bułeczki panini


Oczywiście nie mamy przepisu na same bułeczki, bo jeszcze mamy do nich świetny dodatek - pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę, delikatne i aromatyczne mięso, które przygotowałam w wolnowarze.

Zapraszam!

poniedziałek, 12 maja 2014

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Dzień dobry!

Przy okazji migawek z warsztatów pisałam Wam o tradycyjnym sosie bolońskim, który wkrótce zagości na blogu. Ten pyszny dzień właśnie nadszedł.

Przedstawiam Wam przepis na pyszny sos boloński, taki najprawdziwszy!


Co warto wiedzieć o sosie bolońskim? Pozwolę sobie przypomnieć, to co pisałam już w relacji :

  • nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, jest sos boloński, który we Włoszech podaje się z makaronem tagiatelle. Pewnie zapytacie dlaczego nie spaghetti - sos boloński jest na tyle ciężki, że ten makaron go nie umie utrzymać, jedynie paski tagliatelle (ewentualnie pappardelle) dobrze się sprawdzają, 
  • sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa się we Włoszech!), podstawą tego sosu jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, 
  • sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, 
  • aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. 

Mój przepis różni się nieco od przepisu oryginalnego, który został zatwierdzony przez Izbę Handlową w 1982 roku. Swoją drogą rok 1982 był wyjątkowy dla Włochów nie tylko z tego powodu. Wtedy też to państwo zdobyło 1 miejsce w Mistrzostwach świata w piłce nożnej. Dla Polski to również był dobry rok, ponieważ zajęła po raz drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad.

środa, 7 maja 2014

Makaron z cukinią i boczkiem alla carbonara

Dzień dobry!

Najlepsze obiady są na winie, czyli z tego co się nawinie :-). Taki też jest ten obiad. Czasem trzeba opróżnić lodówkę przed wyjazdem i tak też było w tym przypadku. W lodówce były żółtka, śmietana, parmezan... coś Wam przychodzi na myśl? Mnie tak i jest to carbonara. Ale skoro przepis na carbonarę na blogu już jest to postanowiłam dokupić młodą cukinię i przygotować obiad w formie wariacji na temat carbonary.

Makaron z cukinią


Czy wyszło smacznie? Sprawdźcie!

Zapraszam!

wtorek, 6 maja 2014

Tarta z botwinką i fetą

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki.

Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. 

Botwinka i feta


Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

piątek, 2 maja 2014

Lemoniada rabarbarowa

Dzień dobry!

Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.

I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii.

Kompot z rabarbaru


Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika.

Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.

Zapraszam!