Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread)

Dzień dobry!

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować całkiem oryginalny chlebek, który miałam okazję przygotować w zeszłym tygodniu w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".

Chleb tygrysi miałam okazję zobaczyć już kilka miesięcy temu w jednej z krakowskich piekarni, oczywiście kupiłam go, żeby spróbować. Charakteryzował się właśnie taką chrupiącą i popękaną skórką. Jak ją uzyskać? Zaraz się przekonacie.



Szczerze mówiąc nie wiem skąd się wzięła polska nazwa tego chlebka, ponieważ bardziej przypomina żyrafę lub żółwia (może nawet panterę), niż tygrysa. Chociaż kto wie, może właśnie Tobie uda się uzyskać pęknięcia tak prążki tygrysa? :-)

Autorką przepisu jest Bernadeta.

Zapraszam!



Tygrysi chleb (Dutch Crunch Bread)


Składniki:

Zaczyn:

  • 90 g mąki
  • 55 g wody
  • 7 g suchych droższy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli


Chleb:

  • zaczyn
  • 500 g mąki (typ 650)
  • 100 g ciepłej wody
  • 230 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Skorupka:

  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego albo rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g mąki ryżowej

Wykonanie:

Z drożdży, cukru i wody przygotowujemy zaczyn, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż zacznie bąbelkować. Następnie dodać pozostałe składniki zaczynu, zagnieść ciasto i pozostawić do podwojenia objętości.

Następnie zagnieść gładkie ciasto ze wszystkich składników chleba (oprócz składników na skorupkę).

Ja wykorzystuję do takiego zagniatania maszynę do pieczenia chleba z funkcją wyrabiania ciasta. Można też użyć miksera planetarnego z hakiem.

Ciasto zostawiamy 2 razy do wyrośnięcia, po pierwszej godzinie je lekko odgazowujemy i ponownie zostawiamy na godzinę.

Ciasto zagniatamy i formujemy z niego podłużny bochenek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 15 minut.



W tym czasie przygotowujemy skorupkę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstej śmietany. Polewa również powinna być pozostawiona na 15 minut.

Bochenek dokładnie smarujemy polewą, powinna być na tyle gęsta, aby nie ściekała z niego. Chleb pieczemy w 200 stopniach ok. 50-60 minut. Aby był bardziej chrupiący na spód piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą.

Mój chleb jak widzicie na zdjęciach jest trochę bardziej rozpłaszczony, niestety było to spowodowane zrobieniem zbyt luźnego ciasta. Musicie dodać minimum 500 g mąki.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świwtny pomysł! Ciekawe tylko czy sprawdziłaby się inna mąka zamiast tej ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę mega chrupiąco ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.