wtorek, 25 lutego 2014

5 przepisów na Tłusty Czwartek, które musisz wypróbować!

Dzień dobry!

Tłusty Czwartek już za 2 dni!

Zatem dzisiaj zestawienie 5 najważniejszych przepisów na ten dzień :-)

5 przepisów na Tłusty Czwartek, które musisz wypróbować!


Pączki




Amerykańskie doughnuts czyli pączki z dziurką



Oponki serowe



Faworki




Rozetki



Mam nadzieję, że któraś z propozycji zagości na Waszym stole :-).

Pozdrawiam i życzę smacznego!

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pora coś zjeść na mieście - Dobra kasza nasza, Kraków

Dzień dobry!

Jak zauważyliście, nie często bywam w restauracjach, zdecydowanie bardziej wolę gotować w domu, jednak... czasem zdarzy się wyjść z koleżankami, na pogaduchy w towarzystwie pysznego jedzenia.

Oczywiście trudno jest się zdecydować gdzie pójść, gdy powstaje tyle nowych miejsc na kulinarnej mapie Krakowa...

Jakiś czas temu usłyszałam, że nie ma w Krakowie "kaszarni" czyli miejsca, gdzie można zjeść dania z kaszą, jakież było moje zdziwienie i radość, kiedy dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że na Rynku Głównym otworzyła się Dobra kasza nasza, czyli lokal z daniami z kaszą w roli głównej.




piątek, 21 lutego 2014

Pasta z twarogu i kalarepy

Dzień dobry!

Dzisiaj lekka, śniadaniowa propozycja. Pożywny twarożek z kalarepą i szczypiorkiem. Już wkrótce wiosna, więc miło widzieć na talerzu zielona akcenty :-)

Pasta z twarogu


Zapraszam!

środa, 19 lutego 2014

Wyniki konkursu z Russell Hobbs

Dzień dobry!

Wczoraj przepraszałam Was za opóźnienie (weryfikacja zgłoszeń się nieco przeciągnęła, nie było to zależne ode mnie), a dzisiaj już z przyjemnością mogę ogłosić kto z Was będzie walczyć o robota planetarnego marki Russell Hobbs!



Nadesłaliście 24 zgłoszenia, każde dokładnie przeczytałam, przeanalizowałam przepisy, zdjęcia i oceniłam według kryteriów zamieszczonych w regulaminie. Trudno było zdecydować się... a wygrana, to była kwestia tylko jednego punktu :-)

Zacznijmy od wyróżnień...


wyróżnienia



Gosia Kalemba - Drożdż
Pikantny mus z awokado z różowym grejpfrutem


Przepis :

na 2 duże porcje lub 4 małe:

  • 1 różowy grejpfrut
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • szczypta chilli 

  • białe lub różowe półwytrawne wino 

Grejpfruta obrać ze skórki, wyfiletować cząstki i pokroić w kawałki wygodne do nabrania łyżeczką. Grejpfruta zalać winem i odstawić na pół godziny do lodówki. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i miąższ zmiksować w blenderze. Zmieszać z limonką i chilli. Grejpfruta odcedzić z wina (można je wykorzystać do drinków). W pucharkach układać warstwami grejpfruta i mus z awokado. Podawać schłodzone. 


Katarzyna Dyduch
Coco-Bongo babeczki bardzo karnawałowe


Przepis :

Ciasto

  • 125g masła 
  • 135g cukru 
  • 2 duże jajka 
  • 50g lub więcej wiórków kokosowych 
  • 175g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 2 łyżki lub więcej mleczka kokosowego 
  • 2 łyżki likieru kokosowego 
  • 50ml likieru kokosowego do nasączanaia 
  • 50g musu ananasowego lub konitury/dżemu ananasowego 

Nagrzewam piekarnik do 150 stpni (funkcja góra-dół, nie chcę by babeczki zanadto wyrosły, wolę ładne zaokrąglone kopułki). Ucieram miękkie masło z cukrem i dodaję jajka. Następnie dosypuję wiórki i mieszam raz jeszcze na delikatniejszych obrotach. Wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam aż do połączenia składników, masa na tym etapie jest dość gęsta.

Dodaję śmietanę, mleczko kokosowe oraz likier, mieszam dokładnie.

Nakładam masę do papilotek 3/4 wysokościlub prawie do samego brzeżka papilotki. Piekę ok 25-30min. Po wystudzeniu babeczek wykrawam dziurkę za pomocą tylki (drugą stroną o szerszej średnicy), nasączam likierem i wypełniam musem ananasowym, dekoruję kremem.

Mus ananasowy
  • 1/2 lub więcej ananasa (zależy ile zjem podczas krojenia) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Obieram ananasa kroję miąższ w kosteczkę, dzielę na dwie części. Połowę wrzucam do rondelka i gotuję na małym ogniu ok pół godziny.Studzę, blenduję na mus i dorzucam drugą połowę pokrojonego w kosteczkę ananasa. Dolewam odrobinę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, ponownie gotuję do momentu aż masa zgęstnieje.

Krem
  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 ml śmietany kremówki 36% 
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej 

Ubijam kremówkę na sztywno, dodaję rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę delikatnie mieszając. Na koniec dodaję mascarpone i króciutko miksuję (dosłownie 2-3 obroty miksera).


Anna Stępińska
Kukurydziane tartaletki z cukinią


Składniki na 12 małych tartaletek (średnica 5cm)
ciasto:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • żółtko jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • tymianek

nadzienie:

  • jajko
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • 100g śmietany 36%
  • łyżka tartego sera (użyłam Grana Padano)
  • tymianek, sól i pieprz
  • średniej wielkości cukinia


Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, siekamy nożem, a później szybko ugniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 10min, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie i nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

Ser z niebieską pleśnią ucieramy na gładko. Dodajemy jajko, śmietanę, starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a te następnie na pół.

Foremki na małe tarty wylepiamy ciastem. Następnie wylewamy do nich masę jajeczno- serową, a na koniec układamy do środka półksiężyce cukinii.

Wstawiamy do piekarnika na 15-20min, aż ciasto się lekko zrumieni, a nadzienie lekko zetnie.



A jaki przepis skradł nasze serce? :-)


Pierwsze miejsce

Joanna Skoraczyńska 
Trufle chałwowo - amarantusowe 


Przepis:

Składniki (ok. 20 szt.)

  • ok. 100g sezamu 
  • 1-2 łyżki melasy z buraków cukrowych 
  • ok. 80 - 100 g poppingu amarantusowego 

1. Ustaw w piekarniku temperaturę 180ºC

2. Wyłóż sezam na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika

3. Praż sezam przez około 10 - 15 minut. Pilnuj, żeby sezam się nie przypalił, ani nawet nie zrumienił, bo im będzie ciemniejszy po prażeniu, tym sezam, a więc i produkt końcowy, czyli trufle będą bardziej gorzkie

4. Po wyjęciu z piekarnika ostudź dobrze ziarna sezamowe

5. Umieść w pojemniku do siekania będącym częścią zestawu Allure Blender ręczny 3w1 marki Russell Hobbs i siekaj/blenduj aż do uzyskania gładkiej, delikatnie lejącej się pasty. To może potrwać nawet 10-12 minut, więc czekaj cierpliwie. Sezam podczas mielenia będzie przechodził przez kilka faz. Najpierw zrobi się mączka sezamowa, potem, mączka zacznie gęstnieć i twardnieć, a dopiero potem zamieni się w pastę. Nie miksuj jednak zbyt długo, by na powierzchni nie wytrącił się olej sezamowy.

6. Gotową pastę sezamową wymieszaj z melasą

7. Dodaj stopniowo popping amarantusowy mieszając wszystko dokładnie. Najlepiej jest mieszać ręką.

8. Formuj palcami małe kuleczki

9. Jeżeli dodało Ci się zbyt dużo poppingu, masa nie chce się kleić i formować w kuleczki, nie przejmuj się. Dodaj odrobinę więcej melasy i jeszcze raz dobrze wymieszaj i spróbuj ponownie.


Serdeczne gratulacje! :-)

poniedziałek, 17 lutego 2014

Pudding chlebowy z wiśniami

Dzień dobry!

Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!

Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy!

Pudding z chlebem


Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki, dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.

Chleb nasiąka mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).

Zapraszam!

sobota, 15 lutego 2014

Różana panna cotta

Dzień dobry!

Wczoraj obchodziliśmy Walentynki, zapewne każdy z Was zaserwował swojej drugiej połówce jakiś smakołyk.

Ja postawiłam na prostotę, ale z urokiem i smakiem. Przygotowałam klasyczny włoski deser panna cotta z dodatkiem wody różanej, która nadała mu niepowtarzalny aromat.

Różana panna cotta


Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny, śmietanowy deser i powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej, bo wiele straciłam :-).

Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania takiej wersji.

Zapraszam!

środa, 12 lutego 2014

Cytrynowe risotto z krewetkami

Dzień dobry!

Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.

Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna.

Cytrynowe risotto z krewetkami


Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.

Zapraszam!

wtorek, 11 lutego 2014

Pavlova z malinami i hibiskusem

Dzień dobry!

Nie raz już przygotowywałam bezę Pavlovą. Na zewnątrz chrupiąca, w środku delikatna pianka. Na wierzchu puszysta śmietana i sezonowe owoce. Deser - marzenie. Każdy kocha bezy! Ja to wiem :-)



Zainspirowana przepisem na hibiskusowy puder na blogu Kucharnia, postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest różowa)!

Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko jak się pojawiła. Serio! To uzależnia! :-)

Zapraszam!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Brownie z czerwonym winem

Dzień dobry!

Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję!

Ciasto z czerwonym winem



Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość czekolady... Mowa o wytrawnym czerwonym winie. Wino (jak i inne alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak, więc bardzo Wam polecam wypróbowanie przepisu, nie tylko od święta :-).

Inspirowane przepisem załączonym do wina Barefoot Merlot.

Zapraszam!

piątek, 7 lutego 2014

Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera

Dzień dobry!

Otrzymałam od jednej z czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki.

Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki jak i pietruszka i seler oraz trufle to afrodyzjaki!

Dania na walentynki


Jak wiadomo afrodyzjaki rozgrzeją nasze zmysły, więc właśnie na ten bardzo miłosny dzień są idealne :-). Gruszki kuszą już swoim kobiecym kształtem, ale też soczystością i słodkością. Ponadto komponują się zarówno dobrze w słodkich daniach, jak i wytrawnych. Pietruszkę wykorzystywano już w średniowieczu do miłosnych czarów. Podobnie seler, bo zawiera ten sam olejek eteryczny co pietruszka. Nawet istnieje mało znane powiedzenie "Gdyby mężczyźni wiedzieli, jakie efekty dają selery, zapełniliby nimi swoje ogrody" :-). A trufle? To najdroższy i najskuteczniejszy afrodyzjak, białe trufle były nawet symbolem rzymskiej bogini miłości, Wenus :-).

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do przygotowania tej zupy :-).

Inspirowałam się zupą, którą miałam okazję spróbować w restauracji Piri Piri, na pokazie kulinarnym o afrodyzjakach. Proporcje składników dobrane wedle mojego smaku :-).

Zapraszam!

czwartek, 6 lutego 2014

Amerykańskie doughnuts czyli pączki z dziurką (donaty)

Dzień dobry!

Oprócz słodkiego święta jakim są Walentynki, mamy również w tym miesiącu Tłusty Czartek, więc warto zastanowić się, co przygotujecie na pożegnanie karnawału. Na blogu znajdziecie na razie 4 przepisy na Tłusty Czwartek, ale postaram się, aby było ich więcej. W końcu jest tyle wariacji na temat pączków i faworków :-).

Amerykańskie donaty


Dzisiaj prezentuję Wam amerykańskie doughnuts (donaty) czyli pączki z dziurką. Zapewne widzieliście je w wielu amerykańskich filmach. Ja je najbardziej pamiętam z Miasteczka Twin Peaks, gdzie zajadał się nimi agent Dale Cooper oraz z serialu Dexter, gdzie tytułowy bohater częstował nimi kolegów z pracy :-).

Ze słodką dekoracją mogą stanowić bardzo fajny prezent dla kogoś bliskiego (zamiast dziurek w środku można wyciąć serduszka :-) ). Mam nadzieję, że zaserwujecie je swoim gościom. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk tych małych pączków.

Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.


poniedziałek, 3 lutego 2014

Drożdżowe racuchy śniadaniowe

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem.

Racuchy z drożdżami


Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-).

Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy.

Zapraszam!

niedziela, 2 lutego 2014

Babeczki z białym winem

Dzień dobry!

Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot, w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina.

Ciasto z białym winem


Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki.

Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec dla niej takie słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)

Zapraszam!

sobota, 1 lutego 2014

Serduszka z bezy na Walentynki

Dzień dobry!

Dzisiaj zmieniamy kartki na kalendarzu, ponieważ mamy już luty, a jak luty, to Walentynki, które już za dwa tygodnie!

Czy myślicie już o słodkich prezentach dla swoich połówek? Będę mieć dla Was kilka prostych i efektownych pomysłów, które zachwycą nie tylko smakiem, a również wyglądem. Motyw serduszek obowiązkowy oczywiście :-). Zaczniemy od bezy, czyli słodkich, małych, chrupiących ciasteczek z białek.

Bezowe serduszka

Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące.

Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru.

Skusicie się? Zapraszam!