Gruszki zapiekane z wątróbką

Dzień dobry!

Nie od dzisiaj wiadomo, że wątróbka nie jest lubianym mięsem, podobnie jak inne podroby, nie jest mile widziana na stołach.


Wiadomo, każdy ma swoje preferencje smakowe, ale warto od czasu do czasu skusić się na coś, czego nie lubimy, bo nasze zdanie o tym składniku może się zmienić :-).


Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej wątróbki, która w połączeniu z gruszką smakuje wybornie :-).



Gruszki z wątróbką

Sama masa, przed dodaniem jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi.


A tymczasem zapraszam na gruszki zapiekane z wątróbką.


Inspiracja - miesięcznik Moje smaki życia.




Gruszki zapiekane z wątróbką


Składniki:
  • 4 gruszki (powinny być lekko miękkie)
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 500 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sos borówkowy do mięs (lub żurawinowy)

Wykonanie:
Wątróbki dokładnie oczyszczamy, wkładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 15 minut, następnie wątróbkę odsączamy i studzimy.


Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na złoto na oliwie.


Wątróbkę dokładnie blendujemy na gładką masę, dodajemy cebulkę, jajka, sól i pieprz oraz migdały. Dokładnie mieszamy.


Gruszki myjemy i przekrawamy na pół, gniazda nasienne usuwamy, wydrążamy nieco większe otwory. Od strony skórki (miejsce na którym gruszka będzie się opierać o blachę) ucinamy cienki plasterek, aby gruszka stabilnie stała w trakcie pieczenia.


Do każdego wgłębienia wkładamy farsz z wątróbki, całość posypujemy oregano i odrobiną migdałów.



Wątróbka z gruszkami

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 minut. Gruszki powinny zmięknąć.


Podajemy z sosem z borówek.


Smacznego!