piątek, 30 stycznia 2015

Ciasto grejpfrutowo-różane

Dzień dobry!

Zimowe dni możemy sobie umilać odrobiną słońca w kuchni. Co jak co, ale cytrusy to takie małe słoneczka, które zimą nam najbardziej smakują. W końcu to właśnie teraz w sycylijskim słońcu dojrzewają czerwone pomarańcze. Przy ostatnim zamówieniu z InCampagny w naszym cubotto znalazły się również czerwone grejpfruty. Plan był aby zjeść je na surowo, ale okazało się, że są tak kwaśne, że nie dałam rady :-). Więc trzeba było coś z nim zrobić, padło na ciasto. Nie byle jakie, bo bardzo smaczne, delikatne, przypominające babkę piaskową. Z wyczuwalnym grejpfrutowym aromatem dopełnionym słodką i pięknie pachnącą różą. Jedno z ciast, do których będę często wracać :-).

Ciasto cytrusowe

czwartek, 29 stycznia 2015

Zupa grzybowa

Dzień dobry!

Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych.

Wersja którą znajdziecie poniżej jest postna, ale do przygotowania takiej grzybowej możecie wykorzystać niedzielny rosół czy też bulion mięsny.


środa, 28 stycznia 2015

Nalewka pomarańczowo-kawowa z wanilią i cynamonem

Dzień dobry!

Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę. Kawa, wanilia i cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa nalewka!

Nalewka pomarańczowa

czwartek, 22 stycznia 2015

Zielony koktajl z jarmużu i bananów

Dzień dobry!

Czasami nasz organizm domaga się witamin. Ostatnio będąc na zakupach na targu, jak tylko zobaczyłam jarmuż zaświeciła mi się lampka w głowie, że muszę go kupić. Już od jakiegoś czasu na wielu blogach widywałam koktajle z jarmużu, więc stwierdziłam że i ja spróbuję. Smak jarmużu szczerze mówiąc nie jest mocno wyczuwalny, zdecydowanie dominuje słodki, dojrzały banan i kiwi. Sok pomarańczowy dopełnia całości. Koktajl jest bardzo sycący, więc jest zdecydowanie dobry na śniadanie czy też drugie śniadanie. Daje energetycznego kopa do myślenia, więc w czasie nauki do egzaminów, też możesz sobie go zaserwować.

Koktajl z jarmużu
Następnym razem chyba spróbuję takiego połączenia z wodą kokosową, tylko najpierw muszę się w nią zaopatrzyć :-).

wtorek, 20 stycznia 2015

Faworki-kokardki na piwie

Dzień dobry!

Karnawał trwa w najlepsze, a Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zatem dzisiaj prezentuję Wam idealny przepis na te okazje. Faworki w formie kokardek, przygotowane nieco nietypowo, bo na piwie. Czy to piwo zmienia ich smak? Nie wydaje mi się, bo mimo tego, że wybrałam dość wyraźne, ciemne piwo, to nie było wyczuwalne. Na pewno za to powoduje, że ciasto jest trochę bardziej "puszyste". Jeśli szukacie alternatywy do tradycyjnych faworków, to możecie spokojnie sięgnąć po ten przepis.

Karnawałowe kokardki na piwie
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowałam jedynie rodzaj piwa.


poniedziałek, 19 stycznia 2015

KONKURS - wygraj książkę Make cooking easier!

Dzień dobry!

W święta tak się złożyło, że otrzymałam dwie książki Zosi Cudny "Make cooking easier. Przepisy na cztery pory roku".

Bloga Zosi zapewne większość z Was kojarzy, książkę pewnie też mieliście okazję widzieć czy też oglądać na Empikowych półkach. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami jednym z egzemplarzy jakie otrzymałam.


W związku z tym, że książka jest podzielona na sezony-pory roku, zadanie konkursowe będzie bardzo proste.

Napisz w komentarzu jaki jest Twój ulubiony składnik kulinarny dostępny sezonowo wraz z uzasadnieniem dlaczego właśnie ten. 

Odpowiedź konkursową można wzbogacić o swój ulubiony przepis z wybranym składnikiem lub o zdjęcie (przesłane na poracoszjesc@gmail.com).

Dodatkowo w komentarzu z odpowiedzią proszę o zamieszczenie fragmentu swojego adresu mailowego, aby w późniejszej korespondencji prywatnej potwierdzić, że zwycięzca to faktycznie ta osoba wybrana przeze mnie. Dla przypomnienia - w komentarzach jest włączona moderacja, dlatego też komentarze nie pokazują się od razu, a po mojej akceptacji.

Konkurs będzie trwał od dzisiaj tj. 19.01 do 30.01 do północy. W ciągu 5 dni od zakończenia konkursu wybiorę najciekawszą odpowiedź. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski.

Zatem zapraszam do zabawy i życzę powodzenia!


środa, 14 stycznia 2015

Tarta z kutią

Dzień dobry!

Mogę Was jeszcze pomęczyć przepisami świątecznymi? :-) To już przedostatni! Przepis na kutię oczywiście na blogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie nie raz po świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą?

Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako farsz i wyszedł z tego całkiem przyjemny deser. Coś jak makowiec, ale nie do końca :-). To jak, jeśli zostanie Wam kutia, przygotujecie ją w ten sposób? :-)

Co zrobić z kutią?

wtorek, 13 stycznia 2015

Chałka z bakaliami

Dzień dobry!

Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale. Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również przygotować. Na weekendowe śniadanie, słodki deser w tygodniu. Wspaniale smakuje z prawdziwym masłem! Koniecznie musicie ją przygotować.

Bakaliowa chałka drożdżowa

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Krokiety z mięsem

Dzień dobry!

Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony. W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc nadeszła pora na "zmierzenie się" z nimi :-). Okazało się, że to nic trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami.

Krokiety mięsne

piątek, 9 stycznia 2015

Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami

Dzień dobry!

Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia.

Dodatek śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak, kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż raz w roku :-)

Z podanych proporcji uzyskamy ok. 6 sporych porcji, jak się domyślacie część zamroziliśmy i będziemy się nią delektować w trakcie roku :-).

Kapusta świąteczna

czwartek, 8 stycznia 2015

Pierniczki nadziewane powidłami

Dzień dobry!

Obiecałam Wam jeszcze kilka przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!

Pierniczki alpejskie

Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?

środa, 7 stycznia 2015

Maślane rogale śniadaniowe

Dzień dobry!

Przygotowywanie śniadania dla drugiej połówki jest niewątpliwie wielką przyjemnością. A kiedy ta druga połówka jeszcze śpi i budzisz ją zapachem świeżo zaparzonej kawy i aromatycznego, drożdżowego wypieku, to tym bardziej raduje się serce. Warto czasem przystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). 

Rogaliki drożdżowe
Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto

Dzień dobry!

Czasem potrzebujemy umilić sobie popołudniową kawę czymś słodkim. Jednym z najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.

Cupcakes pomarańczowo-migdałowe z amaretto
Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej? To właśnie te smaki się w nim pojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.

Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z kawą czy kieliszkiem amaretto. Polecam!