wtorek, 31 grudnia 2013

Top 12 najpopularniejszych przepisów w 2013

Witajcie w ostatni dzień 2013 roku!

Czas podsumowań i wyznaczania postanowień noworocznych. Pokazałam Wam już podsumowanie 12 najlepszych zdjęć z tego roku, teraz pora na 12 najchętniej odwiedzanych przepisów. Jak zauważycie na liście znajdują się same klasyczne pozycje, zatem wnioskuję, że wielu z Was zdecydowanie woli taką kuchnię. Jednak to nie przeszkodzi mi w kolejnych eksperymentach kulinarnych :-). W tym roku opublikowałam ponad 200 postów na blogu. Przepisy, relacje z licznych wydarzeń, warsztatów, spotkań, kilka recenzji restauracji. Czego chciałabym sobie życzyć na kolejny 2014 rok? Oczywiście kolejnych smakowitych dań, które wyjdą spod moich rąk, które będę mogła Wam z czystym sercem polecić. Kolejnych spotkań z blogerami, szefami kuchni, z każdą osobą, która jest zafascynowana kulinariami. Zdrowia, szczęścia, pomyślności :-)

A Wam kochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie!

Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku!


miejsce 12



niedziela, 29 grudnia 2013

Najlepsze zdjęcia 2013

Dzień dobry!

Koniec roku to czas podsumowań. Noworoczne postanowienia, ważne wydarzenia, zawarte znajomości i wiele wiele innych. Zastanawiamy się czy to co zrobiliśmy, przeżyliśmy, nas satysfakcjonuje czy jednak trzeba postarać się bardziej. Postanowiłam przygotować podsumowanie roku 2013 również tutaj, na blogu, ale w nieco innej formie. Wybrałam 12 zdjęć, z 12 miesięcy blogowania. Zdjęcia z których jestem najbardziej dumna, które uważam za wyróżniające się, dodatkowo wiążą się z nimi pewne wspomnienia.


Styczeń

Dlaczego na początku pokazuję Wam zdjęcie zupy? Nie raz pisałam na blogu, że zup nie lubię, nie lubiłam ich już od dzieciństwa. W kończącym się już roku postanowiłam je wprowadzić ponownie do jadłospisu i coraz częściej pojawiają się na naszym stole. Jestem z tego faktu bardzo dumna. Ze zdjęcia również :-).


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Święta z Pora coś zjeść!

Dzień dobry!

Jeśli brakuje Wam jeszcze inspiracji i pomysłów co można podać na świątecznym stole, to zapraszamy tutaj

przepisy na boże narodzenie


Za pomocą strzałki przejdziecie do kolejnych stron :-).




sobota, 21 grudnia 2013

Warsztaty, warsztaty i warsztaty

Witajcie!

Koniec roku za pasem, więc pora na kilka zaległych relacji z warsztatów.

W końcu ten rok obfitował w warsztaty, poznałam mnóstwo wspaniałych i utalentowanych Szefów Kuchni, poznałam wielu świetnych i sympatycznych blogerów, zjadłam niezliczoną ilość pysznych dań, ale przede wszystkim nauczyłam się bardzo dużo nowych rzeczy i mam nadzieję, że kolejny rok, również będzie obfitował w wiele podobnych okazji :-).

Dlaczego te relacje pojawiają się dopiero teraz? Mam problem z systematycznością (pewnie jak wielu z Was), kiedy od razu się za coś nie zabiorę, to później to leży, leży i leży, a czas... mija zbyt szybko :-).

Mimo wszystko postanowiłam je zamieścić, ze względu na to, żeby kiedyś sobie to poczytać, w końcu to same miłe wspomnienia.



Zapraszam do lektury i obejrzenia zdjęć.



Piernikowe ciasto z żurawiną

Witajcie!

Kolejna świąteczna słodkość, oczywiście nie ostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-)

Tym razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej.

Piernik z żurawiną

Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik.

Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.

Zapraszam!

piątek, 20 grudnia 2013

Praliny orzechowe

Dzień dobry!

Czy wśród wszystkich świątecznych słodkości znajdzie się miejsce na małe pralinki?


Sądzę, że tak! 


Dodatkowym atutem domowych pralinek jest to, że możemy je przygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.


Na szczęście można je stworzyć samodzielnie!

Praliny orzechowe

Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.


Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.


Zapraszam!


Inspiracja - książka Praliny i trufle



czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczne mini keksy

Dzień dobry!

Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?


Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks!



Mini keksy świąteczne

Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).


W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-).


Zapraszam!



środa, 18 grudnia 2013

Domowy ekstrakt waniliowy

Dzień dobry!

Lubicie przygotowywać domowe odpowiedniki rzeczy, które możecie dostać w sklepie?


Ja bardzo! Na blogu znajdziecie już na przykład domowy cukier waniliowy, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż ten "kupny".

Domowy ekstrakt z wanilii
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domowy ekstrakt waniliowy, który możecie sami wykorzystywać w kuchni, do swoich wypieków, jak również przygotować komuś w prezencie. Jadalny prezent jak się patrzy :-).

Mam nadzieję, że wielu z Was się skusi i przygotuje własny ekstrakt. Ma piękny kolor i piękny zapach, nie sposób się oprzeć :-).


Zapraszam!



wtorek, 17 grudnia 2013

Blok mleczny z żurawiną

Witajcie!

Czy blok mleczny może być dobrą propozycją na Święta? Jak najbardziej tak!


Dużo wanilii, świeża żurawina, odrobina pracy i czasu na dobre schłodzenie i mamy gotowy pyszny, słodki deser, przełamany nieco kwaśnym smakiem żurawiny (chociaż ta przemrożona jest odrobinę mniej kwaśna).



Blok mleczny z żurawiną


Każdy zna klasyczny blok czekoladowy, czasem z bakaliami czy herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną jak oryginał :-).


Zapraszam!



sobota, 14 grudnia 2013

Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym

Dzień dobry!

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?


Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym.

Krem makowo kokosowy
Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.

Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek. Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).


Zapraszam!


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).


piątek, 13 grudnia 2013

Jak upiec idealne pierniczki czyli warsztaty kulinarno-fotograficzne z Kingą Paruzel

Dzień dobry!

6.12.2013

Wita mnie słoneczny poranek w Krakowie, więc pełna optymizmu idę przed 9 na pociąg do Warszawy, aby na czas dotrzeć na warsztaty z Kingą Paruzel (uprzedzając pytania - warsztaty były wygraną w konkursie Dr Oetkera i Olympusa :-) ).
W drodze na dworzec pojawia się lekka wątpliwość, a co jeśli przez ten orkan, który szaleje po Europie pociąg będzie opóźniony? Uff... jest na czas! 3 godziny spędzam w cieple, czytając sobie Wiosnę w Różanach. A po drodze co? Raz zamieć śnieżna, raz słońce, raz trochę śniegu na ziemi, raz zielone łąki, totalny misz masz :-).

czwartek, 12 grudnia 2013

Czarny makaron z krewetkami

Dzień dobry!

Jedno z najsmaczniejszych dań makaronowych jakie udało mi się przygotować.


Mówię całkiem serio! :-)


Pełna prostota, niewiele składników, a smak... mmm... niebo w gębie!


A dodatkowo danie pachnie morzem i przypomina miłe chwile spędzone na plaży :-).


Czarny makaron barwiony sepią mątwy, do tego krewetki, czosnek, chili, masło - szybki i prosty obiad.



Makaron z sepią z krewetkami

Gorąco polecam!


Zapraszam!

wtorek, 10 grudnia 2013

Jak łatwo udekorować pierniczki!

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków.



Jak dekorować pierniczki

Wielu z Was pewnie powie, że...

  • nie umie,
  • nie ma zdolności plastycznych,
  • nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka...

Najlepsze pierniczki

Dzień dobry!

Jak zapewne zauważyliście, niedawno byłam na warsztatach z Kingą Paruzel :-). A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was! Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D
Pierniczki szybko mięknące

Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-). Przepis w niewielkim stopniu zmodyfikowałam poprzez dodatek kakao.
Mam nadzieję, że pochwalicie się zdjęciami swoich dzieł :-).

Zapraszam!

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Sernik wiedeński

Dzień dobry!

Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku.


Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć.



Sernik z polewą czekoladową

Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.


Zapraszam!



środa, 4 grudnia 2013

Kardamonki czyli świąteczne ciasteczka kardamonowe

Dzień dobry!

Ostatnio rozmawiając z Mateuszem doszliśmy do wniosku, że nie ma świątecznych ciasteczek kardamonowych... są cynamonowe, imbirowe, korzenne, piernikowe, a nie ma takich, które miałyby tylko w sobie kardamon.


Nieco niedoceniana przyprawa prawda? Kojarzy się większości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka!


I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam się do pracy.



Kardamonowe ciasteczka

Ciasteczka są kruche, maślane, trochę przypominają herbatniki i oczywiście mają piękny kardamonowy smak i zapach!


Jeśli tylko jesteście fanami kardamonu, musicie je przygotować! :-)


Zapraszam!



wtorek, 3 grudnia 2013

List do Św. Mikołaja

Dzień dobry!

Zainspirowana postem jednej z blogerek postanowiłam napisać list do Świętego Mikołaja :-).




Niestety nie pamiętam czy w dzieciństwie takie listy pisałam, być może tak, być może nie, ale nigdy jakoś specjalnie nie wierzyłam, że taki ktoś istnieje. Dobrze pamiętam to, że zawsze jak mnie nie było, wyszłam do innego pokoju, do łazienki, gdziekolwiek, czy też jeszcze spałam to mówiono mi, że Mikołaj był i zostawił dla mnie prezenty, a liścik od niego zawsze był napisany pismem Babci, dziwne prawda? :-)


poniedziałek, 2 grudnia 2013

KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel?

Witajcie!


KONKURS ZAKOŃCZONY!

Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-)

PIERWSZE MIEJSCE

PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.

DRUGIE MIEJSCE


Magda za szarlotkową kawę.


TRZECIE MIEJSCE


Justyś za warzonkę.


CZWARTE MIEJSCE


Cake Caprice za domowy Baileys.


PIĄTE MIEJSCE


Ona za lasagne z cynamonem.


Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane do wysyłki, piszcie na poracoszjesc@gmail.com


_____________________________________________________

Zbliżają się święta i nie da się tego ukryć. Mikołaj zaraz zacznie chodzić i rozdawać prezenty. My też mamy dziś coś dla Was. Tylko dla tych, którzy byli cały rok grzeczni  :-).

fot. Mount Caramel

Jest dla Was moi mili konkurs w którym możecie wygrać wyborne syropy i polewy Mount Caramel

Mount Caramel to młoda krakowska firma, a jej właściciel, Janek dokłada wszelkich starań, aby syropy były jak najlepsze. Nie znajdziecie w nich barwników, sztucznych aromatów, zagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy!


Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane pod uwagę). Czas macie do 11 grudnia do 23:59. 



Nagrody to zestaw 3 dowolnych syropów dla najlepszego przepisu, 2 syropy dla kolejnej osoby oraz po 1 butelce syropu dla kolejnych 3 osób. W sumie pięciu laureatów :-).

Liczymy na Waszą wyobraźnię, bo kawa z syropem czy też polanie nim naleśników to zdecydowanie za mało :-).


Wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie w regulaminie

Zapraszamy do udziału i życzymy smakowitych pomysłów!

Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, podane na sałatce z gruszkami

Dzień dobry!

Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-)


Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym, które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać.



Sałatka z gruszkami i winogronami

Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).


Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!


Zapraszam!