czwartek, 23 kwietnia 2015

Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim

Dzień dobry!

Nauczona wcześniejszymi doświadczeniami na środowy Targ Pietruszkowy wybrałam się dużo wcześniej, aby zaczekać na jego otwarcie już na miejscu, pod drzwiami. Kiedy tak czekałam i obserwowałam jak wystawcy wnoszą swoje produkty, zauważyłam Pana z wielkim bukietem czosnku niedźwiedziego. Od razu wiedziałam, że to właśnie tam powinnam się udać w pierwszej kolejności :-).

W ten oto sposób w naszej kuchni stoi w wazonie piękny bukiet czosnku, który przez najbliższe dni będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja - jajka nadziewane pastą z czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia.

Ze wszystkich składników można również przygotować pastę, białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią chleb.

Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim


Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim


Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 5 dużych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 (lub więcej) łyżek twarożku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka obieramy i przekrawamy na połówki, delikatnie wyciągamy żółtko i wrzucamy je do naczynia do blendowania. Czosnek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do żółtek razem z majonezem, twarożkiem i przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę, powinna być gęsta i zwarta. Nakładamy ją do szprycy i wypełniamy nią otwory po żółtkach. Aby danie było jeszcze bardziej wiosenne, możemy je wzbogacić stokrotkami (oczywiście zerwanymi z dala od dróg).

Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim
Smacznego!