wtorek, 6 sierpnia 2013

Najlepsze domowe lody czekoladowe, bez mieszania, bez maszynki

Witajcie! 


Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania.

Gwarantuję, że lody będą puszyste, miękkie i bardzo smaczne :-).

Spróbujecie?

Lody bez maszynki

Zapraszam!

Najlepsze domowe lody czekoladowe


Bez mieszania, bez maszynki!

Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej

Wykonanie:
Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.


Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody oraz stopniowo czekoladę. Miksujemy aż masa będzie gęsta i puszysta.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.


Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.


Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.


Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.


Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.


Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko.


Dobrze smakują z owocami leśnymi.


Smacznego!