poniedziałek, 3 grudnia 2012

Zupa ogórkowa

Dzień dobry!

Przy okazji innego wpisu wspominałam Wam, że moim ulubionym przetworem warzywnym zdecydowanie są ogórki kiszone. Mogłabym je jeść codziennie! Najczęściej lądują na kanapce czy też w sałatce, jednak czasami również kilka poświęcam na zupę. Bardzo smaczną i lekko kwaskową zupę ogórkową. W sam raz na rozgrzanie w chłodny dzień. Bardzo sycąca za sprawą dużej ilości ziemniaków i mięsa. Skusicie się? :-)

Zupa z ogórkami kiszonymi

Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka 
  • mały kawałek boczku (opcjonalnie)
  • 1 mały kawałek selera (1/4 dużego) 
  • 1 pietruszka 
  • 3 marchewki 
  • 10 ziemniaków 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 500 ml zalewy z ogórków kiszonych 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz, cukier 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki 
  • 1,5 l wody 

Wykonanie:
Udka z kurczaka i boczek zalewamy ok. 1,5 l wody i podgotowujemy na średnim ogniu ok. 20 minut.  Mięso wyciągamy z wody, aby wystygło. Następnie usuwamy z niego kości, kroimy je i ponownie wrzucamy do zupy.

Warzywa obieramy i myjemy. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, marchewkę kroimy w kostkę, 5 ziemniaków również, a 5 zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Gotujemy aż całe ziemniaki będą miękkie.

Całe ziemniaki wyciągamy z garnka, rozdrabniamy dokładnie widelcem i wrzucamy z powrotem. 

Następnie ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i stopniowo dolewamy zalewy z ogórków, każdorazowo sprawdzając kwaśność. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.

Aby zabielić i zagęścić zupę, śmietanę dobrze rozcieramy z mąką, dodajemy trochę ciepłej zupy i powoli wlewamy do garnka, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!
Zupa z ogórków kiszonych