wtorek, 31 marca 2015

Mazurek czekoladowy z fiołkami i porzeczkami

Dzień dobry!

Niedawno na naszym fanpage wspominałam Wam, że kwitną już fiołki wonne. Ich smak i zapach jest bardzo uwodzicielski i przyjemny, więc czemu nie zaserwować takiej przyjemności naszym gościom w Wielkanoc?

Przygotowałam dla Was kolejny kwiatowy mazurek (zerknij na przepis na mazurek różany), który z pewnością zachwyci smakiem, jak również wyglądem. Do przygotowania takiego połączenia smakowego zainspirował mnie mazurek oferowany przez cukiernię Lukullus. Może mój nie jest tak spektakularny, jak ten który widzicie na podlinkowanym zdjęciu, ale gwarantuję Wam, że połączenie czekolada - porzeczki - fiołki jest idealne i musicie je wypróbować.

Mazurek wielkanocny

poniedziałek, 30 marca 2015

DIY Wielkanocne jajko z rzeżuchy

Dzień dobry!

Mistrzyni zostawiania wszystkiego na ostatnią chwilę zaprasza Was do przygotowania wielkanocnego jajka z rzeżuchy :-). Już w tym tygodniu święta, a ja rzeżuchę wysiałam dopiero dzisiaj, ale nie w zwyczajny sposób, na płasko, tylko w sposób dzięki któremu finalnie mieć jajko 3D. Oczywiście mam wielką nadzieję, że zazieleni się do niedzieli.


Pomysł zaczerpnęłam z bloga Kasi.

czwartek, 26 marca 2015

Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem

Dzień dobry!

Proponowałam Wam już babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne.

Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak nie dysponujecie taką, deser możecie podać w pucharkach, z tą różnicą że czekoladę dodacie na przykład jako warstwę na środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). 

Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-)

Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę likieru jajecznego.

Sernik z ajerkoniakiem

poniedziałek, 23 marca 2015

Mazurek różany

Dzień dobry!

W weekend świętowaliśmy początek wiosny, miejmy nadzieję, że będzie coraz cieplej i wszystko się wkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu troszkę mało listków jest na drzewach :-). Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już każdy z nas myśli o dekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji.

Pewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-)

Mazurek z konfiturą różaną

czwartek, 19 marca 2015

Pasta z bakłażanów i orzechów włoskich

Dzień dobry!

Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z bakłażana, która oczywiście od tamtej pory śniła mi się po nocach. Teoretycznie miałam na nią przepis, ale nie miałam oryginalnych, gruzińskich przypraw, które są do niej potrzebne. Mimo wszystko zdecydowałam się ją przygotować. Jest to bardziej inspiracja potrawą przygotowaną na warsztatach, smak nieco odbiega od oryginału, ale! pasta jest wciąż bardzo smaczna i jestem z niej zadowolona :-). 

Może jeszcze kilka słów o oryginalnym podawaniu tego dania - paski z bakłażanów nadziewa się pastą z orzechów i przypraw, powstają takie małe roladki.  Ja się zdecydowałam na połączenie wszystkiego w jedno danie, aby móc je sobie rozsmarować na chlebie.

Kuchnia gruzińska

wtorek, 17 marca 2015

Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach

Dzień dobry!

Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj serwuję ją Wam na blogu.

Tak przygotowaną gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork.


Gęś w pomarańczach


poniedziałek, 16 marca 2015

Żurek wielkanocny

Dzień dobry!

Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej późno, niż wcale ;-).

Żurek obowiązkowo przygotowuję na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, polecam Wam również przygotować własny zakwas. Jeśli z jakiegoś powodu się nie uda, zawsze wtedy można sięgnąć po gotowy (gorąco polecam zakwas od Piskorka).

Żurek na zakwasie


piątek, 13 marca 2015

Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym

Dzień dobry!

Tydzień zaczynaliśmy kokosowym puddingiem z tapioki z mango i tydzień możemy zakończyć również puddingiem! Czekoladowy pudding z tapioki to po prostu mistrzostwo świata, smakuje rewelacyjnie. Nieco jak budyń czekoladowy, a że ja bardzo lubię budyń czekoladowy, to co się dziwić, że bardzo mi zasmakowała czekoladowa tapioka.

Tak jak już wcześniej wspominałam deser jest prosty w przygotowaniu, niestety nieco czasochłonny, bo tapioka musi napęcznieć, ugotować się, stężeć, ale warto, zdecydowanie!

Pudding postanowiłam urozmaicić sosem wiśniowym, z alkoholową nutką, wiśnie bardzo pasują do czekolady.

Deser tapioka


czwartek, 12 marca 2015

Cytrynowa babka na białkach

Dzień dobry!

Czas bardzo szybko leci, dopiero co mieliśmy święta Bożego Narodzenia, Karnawał, a tu już tuż tuż Wielkanoc! Dlatego też już powoli myślę o naszym wielkanocnym menu i przy okazji wymyślam i testuję różne przepisy. Często zdarza się, że przygotowuję coś z żółtkami, białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą do czegoś przydać (na przykład do mojej ukochanej bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego). Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc.


środa, 11 marca 2015

Małże w białym winie

Dzień dobry!

Odpocznijmy nieco od słodyczy, dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Moje ulubione danie z owoców morza czyli małże w białym winie. Banalne w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Mam nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja.

Mule w białym winie


poniedziałek, 9 marca 2015

Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango

Dzień dobry!

Słoneczny poniedziałek sprzyja miłemu rozpoczęciu nowego tygodnia prawda? Aby było jeszcze bardziej słonecznie mam dla Was słoneczny deser :-). Tapioka już od dawna czekała w kuchennej szafce, aż ją użyję i szczerze mówiąc bardzo żałuję, że sięgnęłam po nią dopiero w ten weekend. Pudding z tapioki jest rewelacyjny! Konsystencją przypomina budyń, jest bardzo smaczny i sycący. Sama tapioka nie ma bardzo wyraźnego smaku, więc spokojnie możemy go nadać mlekiem czy też przyprawami. Mój pierwszy pudding z tapioki przygotowałam klasyczny czyli połączenie smaku kokosa i mango, nieco tropikalnie. Oczywiście z tapioką można eksperymentować, co postaram się Wam przedstawić w kolejnych przepisach, bo mam jej jeszcze spory zapas, jest bardzo wydajna.

Deser z tapioki

poniedziałek, 2 marca 2015

Wyprzedaż gadżetów do zdjęć!

Dobry wieczór!

W życiu każdego blogera kulinarnego przychodzi chwila, że miejsce na gadżety do zdjęć powoli topnieje, a przecież wciąż jest tyle pięknych rzeczy do kupienia! Dlatego wtedy z bólem serca trzeba zrobić przegląd dotychczasowego dobytku i poszukać nowego domu dla rzeczy które się już nie podobają, nigdy się ich nie użyło i zajmują miejsce. Ja już jestem po takich trzech przeglądach i co jakiś czas postanawiam się rozstać z kolejnymi gadżetami. Może to właśnie Ty zaoferujesz im nowy dom?

Zdjęcia gadżetów są do wglądu na moim facebooku - WYPRZEDAŻ. Zapraszam!


Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie

Dzień dobry!

Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi, takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-).

Sernik z karmelem
Sernik inspirowany przepisem z Moich Wypieków :-).