środa, 25 lutego 2015

Indyjskie curry kurczak w maśle (Butter chicken curry)

Dzień dobry!

Pogoda znów nas nie rozpieszcza, zamiast słonecznej wiosny zafundowała nam deszcz i chłód. Miejmy nadzieję, że już wkrótce wiosna zagości u nas na dobre, w końcu widać już przebiśniegi (w tym roku wyjątkowo nie musiały się przebijać przez śnieg ;-) ), na drzewach za moim oknem są już pączki, a mi towarzyszy lekki katar, co zwiastuje pierwsze wiosenne pylenie roślin.

Dzisiaj na rozgrzanie przedstawiam Wam indyjskie curry butter chicken czyli kurczaka w maśle. Takie danie miałam okazję jeść już w Ganeshu oraz na Najedzeni Fest, więc spróbowałam je przygotować w domu. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie. W sam raz na chłodniejszy dzień. Jeśli lubicie bardziej ostre curry, dodajcie więcej papryczki chili. 

Butter chicken curry

Przepis pochodzi ze strony BBC.

sobota, 14 lutego 2015

Brownie z kremem chałwowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi

Dzień dobry!

Dzisiaj Walentynki, więc na początek pożyczę Wam udanego świętowania tego dnia, chociaż z drugiej strony zakochani ludzie powinni mieć Dzień Zakochanych codziennie, a nie jeden dzień w roku :-).

Na tegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa, dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu je upiecz dzisiaj. Przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej niż godzinę.


Ciasto z karmelem

Co do powstania tego przepisu - cóż, czasem tak bywa, że wydaje się, że wymyśliło się jakieś rewolucyjne połączenie, po czym okazuje się, że jednak nie :-). Dlatego też wzorowałam się na sprawdzonym przepisie Doroty :-). Chałwa to moja własna inwencja twórcza.

piątek, 13 lutego 2015

Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą z mango i ogórka

Dzień dobry!

Jutro Walentynki, dzień pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany lubi zjeść dobry kawałek mięsa, to może właśnie to będzie dla niego idealnym prezentem, tym bardziej jeśli w Waszym domu tylko on przygotowuje mięso.

Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, a gotowe danie sprawi wielką przyjemność zarówno Tobie jak i osobie, której je podasz.

Przygotowałam dzisiaj przepis w stylu surf and turf czyli połączenie mięsa i owoców morza, postawiłam na tradycyjne połączenie steku z antrykotu i krewetek, ponieważ są zazwyczaj ogólnodostępne, podałam je z salsą z mango i ogórka (osoby, które czytają naszego bloga dłużej, mogą już ją pamiętać z innego dania - kurczak po hawajsku). Połączenie jest bardzo smaczne, sycące, aczkolwiek bardzo lekkie. Aby dopełnić Wasz posiłek, dobierz do niego Wasze ulubione czerwone wino. 

Stek z krewetkami

wtorek, 10 lutego 2015

Churros

Dzień dobry!

Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny lany chrust? Kto wie :-). 

Poniższy przepis jest jak najbardziej sprawdzony, churros wychodzi takie jakie powinno, więc nie zostaje mi nic, niż gorąco polecić ten przepis. Chrupiące, małe ciasteczka zamoczone w sosie czekoladowym smakują wybornie.

Jeśli poszukujecie innych przepisów na Tłusty Czwartek zajrzyjcie do naszego ebooka (jest tam 1 nie publikowany przepis!) oraz do kategorii Tłusty Czwartek na blogu.

Tłusty Czwartek

środa, 4 lutego 2015

10 rzeczy, których nie wiesz o Polskiej Wódce

Dzień dobry!

Jak część z Was już wie, wczoraj byłam na degustacji wódki. Tak, dobrze czytacie - degustacji :-). Kto by pomyślał, że wódkę można degustować, w końcu każdy pije szybko swój kieliszek i równie szybko zapija ją sokiem, żeby nie czuć już tego "obrzydliwego" smaku. A tu proszę, wczoraj sączyliśmy wódkę delektując się jej aromatem, odszukując ukryte w nim smaki - w wódce można wyczuć na przykład cytrusy czy też słodycz.


poniedziałek, 2 lutego 2015

Darmowy ebook na Tłusty Czwartek

Dzień dobry!

Nasz ostatni weekend minął pod znakiem wyrabiania ciast, smażenia, posypywania cukrem pudrem i fotografowania, a to wszystko dlatego, aby dzisiaj na mailach naszych newsletterowiczów pojawiła się specjalna niespodzianka.

Ebook Tłusty Czwartek

Ebook zawierający porady jak przygotować idealne pączki oraz sześć sprawdzonych przepisów na tłusto czwartkowe smakołyki :-).

Jeśli jesteś zapisany na nasz newsletter, sprawdź pocztę, jeśli nie, to nic straconego, możesz się zapisać już teraz, a jeszcze dzisiaj na Twoją skrzynkę zawędruje ebook pachnący świeżymi pączkami!

Pamiętaj - aby w pełni zapisać się na newsletter należy kliknąć w link aktywacyjny, który przyjdzie w mailu tuż po zapisaniu się.