Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym

Dzień dobry!

Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego.



Sos mięsny z pomarańczami

Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.


Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).


Zapraszam!



Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym


Składniki:
  • 5-6 dużych, obranych ziemniaków
  • 300 g oczyszczonej dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecione w moździerzu)
  • sól, pieprz

  • 500 g karkówki
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Wykonanie:
Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek ścieramy na tarce (ja ścierałam na drobnych oczkach). Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Jeśli z masy wypłynie woda, to ją usuwamy. 


Smażymy placki na rozgrzanym oleju, na rumiano.



Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

Mięso kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu, te przyprawy dodajemy na samym końcu), skórkę z pomarańczy i marynujemy około godziny. Mięso smażymy na patelni, na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie.


Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy (czyli wycinamy miąższ pomiędzy błonkami), wkładamy do rondelka razem z cukrem i pieprzem i podgrzewamy, aż pomarańcze się rozpadną, a sos nieco zredukuje (można wspomóc się blenderem, aby sos był całkiem gładki).



Placki ziemniaczane z sosem


Placki układamy na talerzu, na nich mięso oraz sos.


Smacznego!