Dzień dobry!
Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania.
Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie.
Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy, całość tworzy bardzo zgraną i smaczną potrawę, polecam wypróbować przepis :-).
Zapraszam!
Pora coś zjeść! Zawsze sprawdzone i proste przepisy oraz apetyczne zdjęcia. Blog kulinarny z Krakowa. poracoszjesc.pl
środa, 27 listopada 2013
poniedziałek, 25 listopada 2013
Pomarańczowe francuskie tosty
Dzień dobry!
Cała Polska żyje dzisiaj pierwszym śniegiem...
Mnie przyjemność oglądania spadających płatków jeszcze ominęła, bo kiedy padały zwyczajnie smacznie spałam, ale wszystko przede mną. Jak na razie za oknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu.
A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-)
Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem.
Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego koloru :-).
Zapraszam!
Cała Polska żyje dzisiaj pierwszym śniegiem...
Mnie przyjemność oglądania spadających płatków jeszcze ominęła, bo kiedy padały zwyczajnie smacznie spałam, ale wszystko przede mną. Jak na razie za oknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu.
A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-)
Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem.
Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego koloru :-).
Zapraszam!
niedziela, 24 listopada 2013
Pokaż kotku co masz w środku czyli przegląd świątecznych akcesoriów cukierniczych
Witajcie!
Obiecałam Wam w tym tygodniu, że w weekend na blogu pojawi się przegląd moich akcesoriów i gadżetów cukierniczych związanych ze świętami. Obietnicę musiałam spełnić, otworzyłam wszystkie szafki, pudełka i pudełeczka i tak oto powstał ten zbiór zdjęć. Część rzeczy nie kupowałam w tym roku, więc istnieje prawdopodobieństwo, że możecie ich nie odnaleźć w obecnym asortymencie. Natomiast te które kupiłam w tym roku, oznaczyłam dopiskiem "2013".
Zapraszam!
Obiecałam Wam w tym tygodniu, że w weekend na blogu pojawi się przegląd moich akcesoriów i gadżetów cukierniczych związanych ze świętami. Obietnicę musiałam spełnić, otworzyłam wszystkie szafki, pudełka i pudełeczka i tak oto powstał ten zbiór zdjęć. Część rzeczy nie kupowałam w tym roku, więc istnieje prawdopodobieństwo, że możecie ich nie odnaleźć w obecnym asortymencie. Natomiast te które kupiłam w tym roku, oznaczyłam dopiskiem "2013".
Zapraszam!
sobota, 23 listopada 2013
Mocno waniliowe muffinki żurawinowe
Dzień dobry!
Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).
Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią.
Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.
Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.
Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.
Zapraszam!
Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).
Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią.
Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.
Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.
Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.
Zapraszam!
środa, 20 listopada 2013
Basbusa (basbousa) - arabskie ciasto z semoliny
Dzień dobry!
Przy okazji recenzji Hamsa hummus&happiness israeli restobar pisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze sztandarowych deserów Bliskiego Wschodu.
Oczywiście tak mi zasmakowało, że musiałam je przygotować w domu, z pomocą przyszedł blog Arabskie Smaki, gdzie znalazłam na nią przepis.
Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny.
Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni.
Zapraszam!
Przy okazji recenzji Hamsa hummus&happiness israeli restobar pisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze sztandarowych deserów Bliskiego Wschodu.
Oczywiście tak mi zasmakowało, że musiałam je przygotować w domu, z pomocą przyszedł blog Arabskie Smaki, gdzie znalazłam na nią przepis.
Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny.
Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni.
Zapraszam!
poniedziałek, 18 listopada 2013
Gruszki zapiekane z wątróbką
Dzień dobry!
Nie od dzisiaj wiadomo, że wątróbka nie jest lubianym mięsem, podobnie jak inne podroby, nie jest mile widziana na stołach.
Wiadomo, każdy ma swoje preferencje smakowe, ale warto od czasu do czasu skusić się na coś, czego nie lubimy, bo nasze zdanie o tym składniku może się zmienić :-).
Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej wątróbki, która w połączeniu z gruszką smakuje wybornie :-).
Sama masa, przed dodaniem jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi.
A tymczasem zapraszam na gruszki zapiekane z wątróbką.
Inspiracja - miesięcznik Moje smaki życia.
Nie od dzisiaj wiadomo, że wątróbka nie jest lubianym mięsem, podobnie jak inne podroby, nie jest mile widziana na stołach.
Wiadomo, każdy ma swoje preferencje smakowe, ale warto od czasu do czasu skusić się na coś, czego nie lubimy, bo nasze zdanie o tym składniku może się zmienić :-).
Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej wątróbki, która w połączeniu z gruszką smakuje wybornie :-).
Sama masa, przed dodaniem jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi.
A tymczasem zapraszam na gruszki zapiekane z wątróbką.
Inspiracja - miesięcznik Moje smaki życia.
sobota, 16 listopada 2013
Kulinarne doznania z ostatnich 2 tygodni czyli Por na warsztatach
Witajcie!
Zapraszamy Was na relacje z ostatnich warsztatów i spotkań w jakich mieliśmy okazję brać udział w ostatnich 2 tygodniach.
Życzymy miłej lektury! :-)
Ada i Mateusz
05.11.2013
Warsztaty burgerowe
Moo Moo Steak & Burger Club
Jakiś czas temu mieliśmy okazję ponownie odwiedzić pewne smakowite miejsce na kulinarnej mapie Krakowa (poprzednią relację znajdziecie pod powyższym linkiem), tym razem spotkanie i warsztaty były poświęcone burgerom.
Zapraszamy Was na relacje z ostatnich warsztatów i spotkań w jakich mieliśmy okazję brać udział w ostatnich 2 tygodniach.
Życzymy miłej lektury! :-)
Ada i Mateusz
05.11.2013
Warsztaty burgerowe
Moo Moo Steak & Burger Club
Burger No. 2
Jakiś czas temu mieliśmy okazję ponownie odwiedzić pewne smakowite miejsce na kulinarnej mapie Krakowa (poprzednią relację znajdziecie pod powyższym linkiem), tym razem spotkanie i warsztaty były poświęcone burgerom.
piątek, 15 listopada 2013
Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym
Dzień dobry!
Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego.
Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.
Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).
Zapraszam!
Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego.
Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.
Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).
Zapraszam!
wtorek, 12 listopada 2013
Sałatka grecka
Witajcie!
Był kiedyś czas, kiedy czarne oliwki (zielone w sumie też) całkowicie mi nie smakowały. Ciężko było się do nich przekonać, aż nadszedł dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-).
Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-).
Zapraszam!
Był kiedyś czas, kiedy czarne oliwki (zielone w sumie też) całkowicie mi nie smakowały. Ciężko było się do nich przekonać, aż nadszedł dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-).
Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-).
Zapraszam!
Pora coś zjeść na mieście - Serowarnia Magdalenka i Targ Zdrowo Domowo w Krakowie
Dzień dobry!
W ramach cyklu "Pora coś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić.
Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory.
W ramach cyklu "Pora coś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić.
Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory.
piątek, 8 listopada 2013
Białe kiełbaski zapiekane z dynią
Dzień dobry!
Czasem brak pomysłu na obiad, prawda?
Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy!
Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą.
Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie!
Zapraszam!
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami.
Czasem brak pomysłu na obiad, prawda?
Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy!
Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą.
Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie!
Zapraszam!
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami.
czwartek, 7 listopada 2013
Czekośliwka
Dzień dobry!
Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-).
A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika?
Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować?
Zapraszam!
Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-).
A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika?
Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować?
Zapraszam!
środa, 6 listopada 2013
A Ty czym posłodzisz swoją herbatę?
Dzień dobry!
Jeżeli myślisz, że poniżej jest kolejny tekst wychwalający, bądź nie wychwalający słodziki miło się rozczarujesz. Na szczęście znajdziesz tu tylko kilka ciekawostek, które pozwolą Ci spojrzeć na nie zupełnie inaczej.
poniedziałek, 4 listopada 2013
Krakowski kulinarny maraton
Dzień dobry!
22.10-25.10 - wielki kulinarny maraton, w którym miałam okazję brać udział :-).
Postanowiłam pokrótce streścić Wam co ciekawego działo się w Krakowie w tych dniach. A działo się wiele!
PIĄTEK
22.10-25.10 - wielki kulinarny maraton, w którym miałam okazję brać udział :-).
Postanowiłam pokrótce streścić Wam co ciekawego działo się w Krakowie w tych dniach. A działo się wiele!
PIĄTEK
W owym tygodniu odbywały się krakowskie Targi Książki, więc oczywiście nie mogło mnie na nich zabraknąć. Z rana wybrałyśmy się razem z Beatą na miejsce, oczywiście tramwaj nr 14 był pełniutki i Beata jechała jak szprotka w puszce :D. Pochodziłyśmy po hali, kupiłam poniższe książki :-). Z Moich Wypieków jestem bardzo zadowolona, bo blog Doroty to pierwszy blog jaki czytałam, zawsze będzie moim ulubionym znajdującym się na pierwszym miejscu, zatem książki nie mogło zabraknąć na mojej półce.