Witajcie!
W konkursie z Cook'd dostałam aż 20 zdjęć moich muffinek z brzoskwiniami co bardzo mnie cieszy :-).
Tym bardziej cieszy mnie to, iż wszystkim Wam muffinki smakowały i że dzięki mojemu i Waszemu zaangażowaniu trójkę z Was mogę nagrodzić! :-)
Wybór był trudny, ale wspólnie z Mateuszem udało się nam dojść do kompromisu i wyłonić trójkę zwycięzców! (Przypominam, że zadaniem było nie tylko wykonanie zdjęcia, ale również kreatywność.)
Pora coś zjeść! Zawsze sprawdzone i proste przepisy oraz apetyczne zdjęcia. Blog kulinarny z Krakowa. poracoszjesc.pl
poniedziałek, 30 września 2013
Pierogi ruskie
Dzień dobry!
Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).
Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania.
Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem.
Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).
Zapraszam!
Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).
Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania.
Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem.
Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).
Zapraszam!
środa, 25 września 2013
Najlepsza pizza czyli konkursowe zmagania w Trattoria Soprano
Dzień dobry!
Wczoraj miałam okazję brać udział w małym konkursie kulinarnym, gdzie zadaniem było przygotowanie pizzy. Na fanpage prosiliście o relację, a więc proszę bardzo, oto moje wrażenia z wczorajszego dnia, opatrzone zdjęciami od organizatorów (fot. Piotr Kierat), ponieważ sama swoich nie zrobiłam :-).
Jakiś czas temu dostałam wiadomość, czy chciałabym wziąć udział w iście włoskim konkursie, ponieważ na moim blogu (czasem :D) widać zamiłowanie właśnie do tej kuchni, bez dłuższego namysłu się oczywiście zgodziłam i niecierpliwie czekałam na 24.09, kiedy to konkurs miał się odbyć.
Okazało się, że miała być nas szóstka uczestników, 4 blogerów oraz 2 osoby wyłonione z konkursu na fanpage restauracji, Trattoria Soprano, w której z tej okazji mieliśmy gościć.
Opórcz mnie, pojawiła się również Gosia, Ulcik oraz Karolina.
Na początku wzięłyśmy udział w małym szkoleniu przygotowywania pizzy.
Wczoraj miałam okazję brać udział w małym konkursie kulinarnym, gdzie zadaniem było przygotowanie pizzy. Na fanpage prosiliście o relację, a więc proszę bardzo, oto moje wrażenia z wczorajszego dnia, opatrzone zdjęciami od organizatorów (fot. Piotr Kierat), ponieważ sama swoich nie zrobiłam :-).
Jakiś czas temu dostałam wiadomość, czy chciałabym wziąć udział w iście włoskim konkursie, ponieważ na moim blogu (czasem :D) widać zamiłowanie właśnie do tej kuchni, bez dłuższego namysłu się oczywiście zgodziłam i niecierpliwie czekałam na 24.09, kiedy to konkurs miał się odbyć.
Okazało się, że miała być nas szóstka uczestników, 4 blogerów oraz 2 osoby wyłonione z konkursu na fanpage restauracji, Trattoria Soprano, w której z tej okazji mieliśmy gościć.
Opórcz mnie, pojawiła się również Gosia, Ulcik oraz Karolina.
Na początku wzięłyśmy udział w małym szkoleniu przygotowywania pizzy.
wtorek, 24 września 2013
Sernik z herbatą matcha
Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z japońską herbatą matcha, którzy przygotowałam z okazji roku blogowania (13.09), w końcu była to dla mnie specjalna okazja, ale o tym napiszę w innym wpisie :-).
Sernik ma piękny zielony kolor, przy 2 łyżeczkach matchy aromat zielonej herbaty jest ledwo wyczuwalny, więc śmiało można dodać odrobinę więcej.
Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą.
Zapraszam!
Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z japońską herbatą matcha, którzy przygotowałam z okazji roku blogowania (13.09), w końcu była to dla mnie specjalna okazja, ale o tym napiszę w innym wpisie :-).
Sernik ma piękny zielony kolor, przy 2 łyżeczkach matchy aromat zielonej herbaty jest ledwo wyczuwalny, więc śmiało można dodać odrobinę więcej.
Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą.
Zapraszam!
czwartek, 19 września 2013
Zadbaj o jakość swojego życia. Wybierz QAFP! Konferencja w Krakowie.
Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was relację z konferencji, w której mieliśmy okazję wziąć udział.
Spotkanie odbyło się 30 sierpnia w Krakowie, w Hotelu Sheraton.
Pewnie część z Was wie co oznacza skrót QAFP, ale dla tych, którzy nie wiedzą - jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, który objemuje wędliny, mięso drobiowe (pierś z kurczaka, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie.
Dzisiaj mam dla Was relację z konferencji, w której mieliśmy okazję wziąć udział.
Spotkanie odbyło się 30 sierpnia w Krakowie, w Hotelu Sheraton.
Pewnie część z Was wie co oznacza skrót QAFP, ale dla tych, którzy nie wiedzą - jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, który objemuje wędliny, mięso drobiowe (pierś z kurczaka, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie.
Zupa krem z pieczonych warzyw (dyniowa)
Witajcie!
Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).
Każdy ma swoją ulubioną zupę dyniową, więc dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na nią, z dodatkiem pomidorów i papryk.
Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-).
Zapraszam!
Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).
Każdy ma swoją ulubioną zupę dyniową, więc dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na nią, z dodatkiem pomidorów i papryk.
Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-).
Zapraszam!
środa, 18 września 2013
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką
Dzień dobry!
Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami.
Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.
Nie pożałujecie! :-)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami.
Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.
Nie pożałujecie! :-)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
poniedziałek, 16 września 2013
czwartek, 12 września 2013
Orientalny ketchup z mango
Dzień dobry!
Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym, musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami).
Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-).
Zapraszam!
Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory".
Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym, musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami).
Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-).
Zapraszam!
Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory".
środa, 11 września 2013
Podejmij wyzwanie Fairy czyli warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim.
Dzień dobry!
Czas nieubłagalnie płynie, a relacje z warsztatów się piętrzą na dysku mojego komputera, więc dzisiaj pora na krótką relację z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim, które udało mi się wygrać w konkursie Fairy.
Czas nieubłagalnie płynie, a relacje z warsztatów się piętrzą na dysku mojego komputera, więc dzisiaj pora na krótką relację z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim, które udało mi się wygrać w konkursie Fairy.
wtorek, 10 września 2013
Co chemia robi z mięsem? Sprawdź!
Witajcie,
w ostatni weekend nadzorowałam plan filmowy...
Co z tego wynikło? Sprawdźcie sami, co chemia robi z mięsem!
w ostatni weekend nadzorowałam plan filmowy...
Co z tego wynikło? Sprawdźcie sami, co chemia robi z mięsem!
Dekoracja babeczek? To nie jest trudne! Warsztaty w Beetlebits.
Witajcie,
dzisiaj mam dla Was krótką relację z warsztatów dekoracji babeczek w Beetlebits.
Ten cudowny sklep przedstawiałam już Wam przy okazji babeczek wielkanocnych.
dzisiaj mam dla Was krótką relację z warsztatów dekoracji babeczek w Beetlebits.
Ten cudowny sklep przedstawiałam już Wam przy okazji babeczek wielkanocnych.
poniedziałek, 9 września 2013
Dietetyczne ciasteczka otrębowe
Dzień dobry!
Słodycze każdy lubi, wiadomo :-).
Jednak czasem warto zjeść coś słodkiego, ale zdrowego, coś po czym nie będziemy się obawiać dodatkowych centrymetrów i kilogramów.
Dlatego też mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka otrębowe, czekoladowo rumowe.
Z pewnością zapokoją pragnienie na słodycze :-).
Zapraszam!
Słodycze każdy lubi, wiadomo :-).
Jednak czasem warto zjeść coś słodkiego, ale zdrowego, coś po czym nie będziemy się obawiać dodatkowych centrymetrów i kilogramów.
Dlatego też mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka otrębowe, czekoladowo rumowe.
Z pewnością zapokoją pragnienie na słodycze :-).
Zapraszam!
sobota, 7 września 2013
Jak przygotować idealne jajko w koszulce?
Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was post o tym jak przygotować idealne jajko w koszulce.
Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.
Dzisiaj mam dla Was post o tym jak przygotować idealne jajko w koszulce.
Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.
czwartek, 5 września 2013
Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy
Dzień dobry!
Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.
Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko.
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.
Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu.
Zapraszam!
Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.
Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko.
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.
Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu.
Zapraszam!
wtorek, 3 września 2013
Fotografia kulinarna:obiektywnie apetyczne - chodź ze mną na warsztaty!
Witajcie!
Masz plany na 13.09?
Nie?
A może chcesz wybrać się ze mną na warsztaty fotograficzne? :-)
Warsztaty fotograficzne to kolejna odsłona Akademii Smaku Siemens.
...zostaw komentarz pod tym wpisem dlaczego to właśnie Ty powinieneś wybrać się ze mną na te warsztaty.
Pamiętaj o zostawieniu adresu mailowego, abym mogła się z Tobą skontaktować :-).
Zgłoszenia przyjmuję do niedzieli, 08.09 do godziny 23:59. Wybiorę najciekawszy i najbardziej przemawiający do mnie komentarz. Ogłoszenie wyników w poniedziałek rano!
Zaproszenia możecie również wygrać u Gosi i Joasi.
Powodzenia!
Warsztaty rozpoczną się około godziny 11 i potrwają minum 3 godziny (dokładna informacja zostanie podana do piątku).
Wybór był bardzo trudny, ale najbardziej urzekł mnie komentarz Ewy Paszkiewicz o odkurzaczu i to właśnie Ewa pójdzie ze mną na warsztaty w najbliższy piątek! Gratulacje! :-)
______________________________________________________
Dzisiaj mam dla Was mały konkurs!Masz plany na 13.09?
Nie?
A może chcesz wybrać się ze mną na warsztaty fotograficzne? :-)
Warsztaty fotograficzne to kolejna odsłona Akademii Smaku Siemens.
"Co zrobić, by wydobyć z każdej potrawy smakowite piękno, które zachwyci znajomych lub czytelników naszego kulinarnego bloga? Jak fotografować dania na talerzu, by dodać im smaku i sprawić, że już samo zdjęcie potrawy potrafi nasycić nasze oczy? Gościem specjalnym i ekspertem trzecich warsztatów Akademii Smaku Siemens będzie Leszek Szurkowski - fotograf, grafik i projektant współpracujący z marką Nikon.
W trakcie trzeciego spotkania w Centrum Domowych Inspiracji o tajnikach kulinarnej fotografii opowie znany fotograf, grafik i wykładowca akademicki - Leszek Szurkowski. Ekspert Akademii Smaku będzie pracował na potrawach przygotowanych przez naszych gości i szefa kuchni Konrada Birka. Każdy z uczestników naszych warsztatów, będzie więc miał okazję nie tylko spróbować dań przygotowanych przez szefa kuchni Akademii Smaku Siemens, ale także dowiedzieć się, jak wydobyć z nich to, co najlepsze i pokazać na kliszy fotograficznej."
- Jeśli tylko masz czas w tym dniu,
- jesteś z Warszawy (koszt dojazdu pokrywasz sam),
- masz ochotę podszkolić swoje umiejętności pod okiem Pana Leszka Szurkowskiego...
...zostaw komentarz pod tym wpisem dlaczego to właśnie Ty powinieneś wybrać się ze mną na te warsztaty.
Pamiętaj o zostawieniu adresu mailowego, abym mogła się z Tobą skontaktować :-).
Zgłoszenia przyjmuję do niedzieli, 08.09 do godziny 23:59. Wybiorę najciekawszy i najbardziej przemawiający do mnie komentarz. Ogłoszenie wyników w poniedziałek rano!
Zaproszenia możecie również wygrać u Gosi i Joasi.
Powodzenia!
Warsztaty rozpoczną się około godziny 11 i potrwają minum 3 godziny (dokładna informacja zostanie podana do piątku).
Domowy ketchup pomidorowo-śliwkowy
Dzień dobry!
Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy?
Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.
Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!
Zapraszam!
Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy?
Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.
Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!
Zapraszam!
poniedziałek, 2 września 2013
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Dzień dobry!
W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...
Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?
Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!
Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.
Zapraszam!
W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...
Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?
Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!
Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.
Zapraszam!
niedziela, 1 września 2013
Naleśniki biszkoptowe
Dzień dobry!
Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda?
Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami.
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne.
Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych.
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Zapraszam!
Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda?
Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami.
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne.
Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych.
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Zapraszam!