poniedziałek, 30 września 2013

Wyniki konkursu z Cook'd

Witajcie!

W konkursie z Cook'd dostałam aż 20 zdjęć moich muffinek z brzoskwiniami co bardzo mnie cieszy :-).


Tym bardziej cieszy mnie to, iż wszystkim Wam muffinki smakowały i że dzięki mojemu i Waszemu zaangażowaniu trójkę z Was mogę nagrodzić! :-)


Wybór był trudny, ale wspólnie z Mateuszem udało się nam dojść do kompromisu i wyłonić trójkę zwycięzców! (Przypominam, że zadaniem było nie tylko wykonanie zdjęcia, ale również kreatywność.)


Pierogi ruskie

Dzień dobry!

Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).


Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania.



Pierogi z białym serem

Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem.


Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm).


Zapraszam!



środa, 25 września 2013

Najlepsza pizza czyli konkursowe zmagania w Trattoria Soprano

Dzień dobry!

Wczoraj miałam okazję brać udział w małym konkursie kulinarnym, gdzie zadaniem było przygotowanie pizzy. Na fanpage prosiliście o relację, a więc proszę bardzo, oto moje wrażenia z wczorajszego dnia, opatrzone zdjęciami od organizatorów (fot. Piotr Kierat), ponieważ sama swoich nie zrobiłam :-).


Jakiś czas temu dostałam wiadomość, czy chciałabym wziąć udział w iście włoskim konkursie, ponieważ na moim blogu (czasem :D) widać zamiłowanie właśnie do tej kuchni, bez dłuższego namysłu się oczywiście zgodziłam i niecierpliwie czekałam na 24.09, kiedy to konkurs miał się odbyć.


Okazało się, że miała być nas szóstka uczestników, 4 blogerów oraz 2 osoby wyłonione z konkursu na fanpage restauracji, Trattoria Soprano, w której z tej okazji mieliśmy gościć.


Opórcz mnie, pojawiła się również Gosia, Ulcik oraz Karolina.


Na początku wzięłyśmy udział w małym szkoleniu przygotowywania pizzy.





wtorek, 24 września 2013

Sernik z herbatą matcha

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z japońską herbatą matcha, którzy przygotowałam z okazji roku blogowania (13.09), w końcu była to dla mnie specjalna okazja, ale o tym napiszę w innym wpisie :-).


Sernik ma piękny zielony kolor, przy 2 łyżeczkach matchy aromat zielonej herbaty jest ledwo wyczuwalny, więc śmiało można dodać odrobinę więcej.



Sernik z japońską herbatą matcha

Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą.


Zapraszam!



czwartek, 19 września 2013

Zadbaj o jakość swojego życia. Wybierz QAFP! Konferencja w Krakowie.

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was relację z konferencji, w której mieliśmy okazję wziąć udział.


Spotkanie odbyło się 30 sierpnia w Krakowie, w Hotelu Sheraton.


Pewnie część z Was wie co oznacza skrót QAFP, ale dla tych, którzy nie wiedzą - jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, który objemuje wędliny, mięso drobiowe (pierś z kurczaka, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie.





Zupa krem z pieczonych warzyw (dyniowa)

Witajcie!

Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).


Każdy ma swoją ulubioną zupę dyniową, więc dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na nią, z dodatkiem pomidorów i papryk.



Krem z pieczonych warzyw

Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-).


Zapraszam!



środa, 18 września 2013

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Dzień dobry!

Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami.



Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.


Nie pożałujecie! :-)


Przepis pochodzi z Moich Wypieków.



poniedziałek, 16 września 2013

czwartek, 12 września 2013

Orientalny ketchup z mango

Dzień dobry!

Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym, musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami).



Domowy ketchup orientalny

Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-).


Zapraszam!


Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory".



środa, 11 września 2013

Podejmij wyzwanie Fairy czyli warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim.

Dzień dobry!

Czas nieubłagalnie płynie, a relacje z warsztatów się piętrzą na dysku mojego komputera, więc dzisiaj pora na krótką relację z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim, które udało mi się wygrać w konkursie Fairy.





wtorek, 10 września 2013

Co chemia robi z mięsem? Sprawdź!

Witajcie,

w ostatni weekend nadzorowałam plan filmowy...




Co z tego wynikło? Sprawdźcie sami, co chemia robi z mięsem!


Dekoracja babeczek? To nie jest trudne! Warsztaty w Beetlebits.

Witajcie,

dzisiaj mam dla Was krótką relację z warsztatów dekoracji babeczek w Beetlebits.




Ten cudowny sklep przedstawiałam już Wam przy okazji babeczek wielkanocnych.


poniedziałek, 9 września 2013

Dietetyczne ciasteczka otrębowe

Dzień dobry!

Słodycze każdy lubi, wiadomo :-).


Jednak czasem warto zjeść coś słodkiego, ale zdrowego, coś po czym nie będziemy się obawiać dodatkowych centrymetrów i kilogramów.



Ciastka z otrębów

Dlatego też mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka otrębowe, czekoladowo rumowe.


Z pewnością zapokoją pragnienie na słodycze :-).


Zapraszam!



sobota, 7 września 2013

Jak przygotować idealne jajko w koszulce?

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was post o tym jak przygotować idealne jajko w koszulce.



Jajko w koszulce

Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.



czwartek, 5 września 2013

Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy

Dzień dobry!

Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.


Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko.



Chutnej pomidorowo brzoskwiniowy

Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.


Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.


Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu.


Zapraszam!



wtorek, 3 września 2013

Fotografia kulinarna:obiektywnie apetyczne - chodź ze mną na warsztaty!

Witajcie!


Wybór był bardzo trudny, ale najbardziej urzekł mnie komentarz Ewy Paszkiewicz o odkurzaczu i to właśnie Ewa pójdzie ze mną na warsztaty w najbliższy piątek! Gratulacje! :-)


______________________________________________________
Dzisiaj mam dla Was mały konkurs!




Masz plany na 13.09?


Nie?


A może chcesz wybrać się ze mną na warsztaty fotograficzne? :-)


Warsztaty fotograficzne to kolejna odsłona Akademii Smaku Siemens.



"Co zrobić, by wydobyć z każdej potrawy smakowite piękno, które zachwyci znajomych lub czytelników naszego kulinarnego bloga? Jak fotografować dania na talerzu, by dodać im smaku i sprawić, że już samo zdjęcie potrawy potrafi nasycić nasze oczy? Gościem specjalnym i ekspertem trzecich warsztatów Akademii Smaku Siemens będzie Leszek Szurkowski - fotograf, grafik i projektant współpracujący z marką Nikon.
W trakcie trzeciego spotkania w Centrum Domowych Inspiracji o tajnikach kulinarnej fotografii opowie znany fotograf, grafik i wykładowca akademicki - Leszek Szurkowski. Ekspert Akademii Smaku będzie pracował na potrawach przygotowanych przez naszych gości i szefa kuchni Konrada Birka. Każdy z uczestników naszych warsztatów, będzie więc miał okazję nie tylko spróbować dań przygotowanych przez szefa kuchni Akademii Smaku Siemens, ale także dowiedzieć się, jak wydobyć z nich to, co najlepsze i pokazać na kliszy fotograficznej."
  • Jeśli tylko masz czas w tym dniu, 
  • jesteś z Warszawy (koszt dojazdu pokrywasz sam),
  • masz ochotę podszkolić swoje umiejętności pod okiem Pana Leszka Szurkowskiego...

 ...zostaw komentarz pod tym wpisem dlaczego to właśnie Ty powinieneś wybrać się ze mną na te warsztaty.

Pamiętaj o zostawieniu adresu mailowego, abym mogła się z Tobą skontaktować :-).


Zgłoszenia przyjmuję do niedzieli, 08.09 do godziny 23:59. Wybiorę najciekawszy i najbardziej przemawiający do mnie komentarz. Ogłoszenie wyników w poniedziałek rano!


Zaproszenia możecie również wygrać u Gosi i Joasi.


Powodzenia!


Warsztaty rozpoczną się około godziny 11 i potrwają minum 3 godziny (dokładna informacja zostanie podana do piątku).

Domowy ketchup pomidorowo-śliwkowy

Dzień dobry!

Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy?



Ketchup pomidorowo śliwkowy

Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.


Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!


Zapraszam!



poniedziałek, 2 września 2013

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Dzień dobry!

W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...


Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?



Pomidorówka

Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!


Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.


Zapraszam!



niedziela, 1 września 2013

Naleśniki biszkoptowe

Dzień dobry!

Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda?


Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami.


Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne.


Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych.



Naleśniki z owocami leśnymi

Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.


Zapraszam!