sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z owocami

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. W sam raz do herbaty czy kawy. 

A owoce? Możecie użyć truskawek, malin, jeżyn, śliwek, jabłek - każdego sezonowego czy ulubionego owocu.

Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, ale bardzo udanym eksperymentem.

Zapraszam!

Wilgotne ciasto drożdżowe z owocami

piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik brzoskwiniowo-cynamonowy

Dzień dobry!

Pomysł na weekendowe pieczenie? Musicie upiec muffinki i ten sernik!



Sernik z brzoskwiniami i cynamonem

Zapytacie pewnie dlaczego?


Są dostępne świeżutkie brzoskwinie, polskie, a nie jakieś zagraniczne.

Są tanie!
A i muffinki i sernik są wyborne, nie ma się co zastanawiać.

W końcu znalazłam ser idealny na serniki (informacje poniżej), bo niestety nie mam maszynki, żeby sobie samodzielnie zmielić twaróg.


Sernik jest zwarty, nieco urósł (i opadł :-) ), ale dość równo, nie zaburza to jego pięknego wyglądu, a dodatek brzoskwiń i cynaomu jest rewelacyjny.


Zdecydowanie będzie tutaj więcej serników!


Zapraszam!



czwartek, 29 sierpnia 2013

Akademia Smaku Siemens - Food pairing - relacja

Witajcie!

Niedawno miałam okazję już drugi raz brać udział w warsztatach Akademii Smaku Siemens (relację z pierwszego spotkania znajdziecie tutaj), tym razem spotkanie było poświęcone food pairing, czyli sztuce łączenia smaków.




Spotkanie rozpoczęło się małym wykładem poprowadzonym przez Rafała Hreczaniuka Szefa Kuchni restauracji Tamka43 oraz jego zastępcy.





środa, 28 sierpnia 2013

Najprostszy sos szpinakowy z serem

Witajcie!

Kiedyś nie jadłam szpinaku...


Wiąże się to z pewną krótką historią ;-).


Wiele lat temu byłam na koncercie, następnego dnia zostało mi dosłownie kilka zł na obiad i padło na pierogi, które miały piękną nazwę "tradycyjne". Oczywiście sądziłam, że znajdę w nich mięso lub kapustę, ale znalazłam duże zielone liście, ciągnące się i nie przyprawione, które okazały się szpinakiem.


Oczywiście ich nie zjadłam i wracałam głodna ;-).


Drugie podejście do szpinaku było przygotowane przez Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-).


Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola.



Sos szpinakowy do makaronu

Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy!


Zapraszam!



wtorek, 27 sierpnia 2013

Ogórki kiszone

Dzień dobry!

Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa).


Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone uwielbiałam, dlatego też i moja Babcia i moja Mama je robiły w ogromnych ilościach, zarówno z ogórków wyhodowanych własnoręcznie, w ogródkach, a jak ich zabrakło, to z tych dokupionych.



Przepis na ogórki kiszone

Będę szczera - najlepsze ogórki robi moja Babcia, jednak ja postanowiłam mimo wszystko też poeksperymentować i zrobic je po swojemu, trochę na oko, tak do zjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-).


Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków.


Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej.


Zapraszam!



niedziela, 25 sierpnia 2013

Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego... oprócz przepisu, jest również konkurs w którym są do wygrania całkiem fajne nagrody, jesteście ciekawi?



Muffinki z brzoskwiniami

Jak pewnie za chwilę zauważycie pod tym krótkim wstępem znajduje się żółty przycisk, gdy go naciśniecie i zalogujecie się do aplikacji pojawi się okienko, gdzie należy dodać zdjęcie. 


Jakie zdjęcie? Kreatywne zdjęcie wykonanych przez Was muffinek z brzoskwiniami i rozmarynem 

(o ile lubicie eksperymenty z dodawaniem ziół do słodkich wypieków, jeśli nie, to rozmaryn możecie pominąć), przepis znajdziecie poniżej :-).


"Cook'd" oznacza "ugotowane" i jest to nowy przycisk, przygotowany przez Cooklet, czyli internetowy organizer kulinarny, na którym znajdziecie przepisy z całego świata, również w języku polskim.





Przycisk ma na celu stworzenie galerii zdjęć danego przepisu, przygotowanego przez czytelników bloga, jedynym warunkiem w konkursie, aby nasz blog był wzięty pod uwagę jest minimum 10 zdjęć muffinek, każde inne i od innej osoby :-).

Pewnie zapytacie o nagrody? Do wygrania jest voucher do Fabryki Form i  książki (The jewelled kitchen, I love Toscana, Zielona Toskania).




Voucher - za Grand Prix, czyli przepis, który zdobędzie najwięcej zdjęć wyniesie 350 zł (I nagroda) i 2 nagrody książkowe ( II i III nagroda). Voucher - Cooklet Prize przyznany przez jury Cooklet wyniesie 150 zł (I nagroda) i 2 nagrody książkowe (II i III nagroda). 


Jeśli to właśnie nasz blog zostanie zwycięzcą, wybierzemy (w obu przypadkach) po 3 osoby sposród osób, które dodały zdjęcia.


Zasady konkursu :
  • Zapoznaj się z przepisem, zrób potrzebne zakupy.
  • Upiecz muffinki i zrób im zdjęcie.
  • Kliknij w przycisk Cook'd, zaloguj się do aplikacji, dodaj zdjęcie.
  • Czas masz do 22.09.2013, do godziny 23:59.
  • Pamiętaj, aby Twoje zdjęcie było kreatywne!
Gorąco zapraszamy do wypróbowania przepisu, zrobienia zdjęcia i wzięcia udziału w zabawie!

Chętnie poznamy też Wasze zdanie na temat przydatności przycisku :-)


sobota, 24 sierpnia 2013

Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie (24-25.08) - zaproszenie!

Witajcie!

Już w ten weekend odbędzie się finał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie na Placu Wolnica!




My tam również będziemy i to nie tylko z powodu chęci spróbowania wielu smakołyków i wzięcia udziału w warsztatach (w sobotę), ale też będzie okazja gotować, ponieważ wraz z naszymi roladkami udało się zakwalifikować do finału konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku :-) (w niedzielę).





środa, 21 sierpnia 2013

Pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek

Dzień dobry!

Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją.


Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy.


Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku.



Domowy pischinger

Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-).


Zapraszam!



Konfitura z derenia jadalnego i gruszek

Dzień dobry!

Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu.


Tak było z borówką brusznicą, a teraz jest z dereniem.


Nie będę Was zanudzać długą notką czym jest dereń, napiszę Wam tylko, że ma słodko kwaśny smak, im bardziej jest dojrzały, tym jest bardziej słodszy, dlatego warto wybierać te bardziej dojrzałe owoce.




Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, słodkich deserów, czy na składnik nalewki, ponoć dereniówka jest pyszna, nie miałam jeszcze okazji spróbować.


Więc jeśli tylko macie dostęp do derenia jadalnego (nie pomylcie go z innym dereniem, który się nie nadaje do jedzenia), to warto poeksperymentować.


Zapraszam!



wtorek, 20 sierpnia 2013

Burgery rybne (z łososiem)

Dzień dobry!

Zdecydowanie jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.


Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia.



Burgery rybne

Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał w dziesiątkę.


Dawno Mąż tak nie chwalił obiadu :-).


Zapraszam!



poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Konfitura jagodowa

Witajcie!

Któż z nas nie lubi domowych konfitur?


Ja je bardzo lubię i mimo iż moją ulubioną zawsze będzie truskawkowa, to czasem kuszę się na inne smaki jak np. wiśniowy, czy właśnie jagodowy.


Jak zauważycie w przepisie, konfitury są proste do zrobienia, więc zachęcam gorąco! Miło jest zimą otworzyć słoiczek własnego, domowego przetworu, w którym zamknęliśmy trochę lata.


Zapraszam!



niedziela, 18 sierpnia 2013

Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną, bryndzą i borówką brusznicą

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest produkowana z gryki).


Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę.



Sos z borówek

Roladki postanowiłam podać z puree ziemniaczano-selererowym, kremowym i ciekawym w smaku oraz z aromatyczną konfiturą z borówek, na czerwonym winie.


Całość tworzy bardzo ciekawe danie, gdzie z każdym kęsem nasze podniebienie odczuwa inne doznania.


Przepis przygotowałam na konkurs "Gotuj i bloguj po małopolsku".


Zapraszam!



sobota, 17 sierpnia 2013

Zupa krem z kukurydzy na mleczku kokosowym

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno, w te upalne.



Krem z kukurydzy

W obu przypadkach smakuje wybornie.


Dla fanów kukurydzy jest idealna, papryczka chili dodaje nieco pikanerii, ale jeśli nie lubicie jej, można ją zastąpić czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą.


Zapraszam!



środa, 14 sierpnia 2013

Koktajl malinowo-brzoskwiniowy

Witajcie!

Lubicie koktajle owocowe?


Ja bardzo i dość często staram się je przygotowywać. Czy to na maślance, jak ten, czy na mleku, jogurcie naturalnym. Nie przepadam za "kupnymi" jogurtami owocowymi, które są nafaszerowane chemią, sztucznymi barwnikami itd.



Koktajl malinowo brzoskwiniowy

Po co kupować gotowe, skoro samemu można zrobić własny? Mamy obecnie takie bogactwo owoców, że zdecydowanie jest w czym wybierać :-).


Zapraszam!



wtorek, 13 sierpnia 2013

Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie

Dzień dobry!

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie.



Syrop z czarnych porzeczek i wina

Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny.


Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić.


Zapraszam!



niedziela, 11 sierpnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #12 Prosty deser jogurtowy w słoiku

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser w słoiku! Nieco oryginalny, nieco niespotykany, może część z Was jeszcze nie zna tego patentu, a warto go poznać :-).



Deser w słoiku

Jest to świetna opcja dla osób, które chcą zabrać ze sobą jakiś deser na bazie jogurtu, serka czy innej bardziej lub mniej płynnej substancji, a nie mają pod ręką szczelnego plastikowego pojemnika.


Pusty słoik w każdej spiżarni się znajdzie napewno :-).


Deser możecie przygotować praktycznie ze wszystkiego. Musli, bakalie, świeże owoce, jogurty, serki, maślanka. Co kto lubi, co kto ma pod ręką. Ja dzisiaj prezentuję Wam pomysł na użycie płatków Fitella do takiego prostego deseru.


Inne przepisy z serii 'Drugie śniadanie z Fitellą' znajdziecie TUTAJ.


Jest to ostatni wpis z tej serii, więc wkrótce spodziewajcie się konkursu! :-)


Zapraszam!



piątek, 9 sierpnia 2013

Morelowe lody jogurtowe

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was pyszne lody morelowe, które spokojnie można nazwać dietetycznymi, jeśli tylko wykluczycie z nich cukier.


Nie sądziłam, że lody na bazie jogurtu mogą tak dobrze smakować, wcześniej jadałam tylko jogurt mrożony, z różnymi dodatkami w formie posypek i zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkiem owoców.



Lody z jogurtu i moreli

Lody jak widzicie mają piękny, słoneczny kolor i nie sposób się im oprzeć.


Spokojnie możecie je również przygotować z innych sezonowych owoców, ja na pewno przetestuję jeszcze inne połączenia i się z Wami nimi podzielę.


Tymczasem zapraszam do zapoznania się z przepisem :-).



środa, 7 sierpnia 2013

Domowe pianki marshmallow

Witajcie!

Kto lubi pianki marshmallow ręka do góry!


A kto nie lubi chemii w nich zawartej? :-)



Pianki marshmallow

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone smakowo do tych, które spotykamy w sklepach.


Ciekawi? :-)


Zapraszam!


Inspiracja AllRecipes.



wtorek, 6 sierpnia 2013

Najlepsze domowe lody czekoladowe, bez mieszania, bez maszynki

Witajcie! 


Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania.

Gwarantuję, że lody będą puszyste, miękkie i bardzo smaczne :-).

Spróbujecie?

Lody bez maszynki

Zapraszam!

piątek, 2 sierpnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #11 Karmelizowane brzoskwinie z lodami

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne karmelizowane brzoskwinie (i nektarynki) z dodatkiem lodów i musli.


Idealne letnie drugie śniadanie, czy też deser, który dostarczy nam nie lada przyjemności na podniebieniu.



Brzoskwinie z lodami

Skarmelizowane owoce z miodem i cynamonem, kulka zimnych lodów i chrupiące musli.


To nie może smakować źle :-).


Pozostałe przepisy z użyciem Fitelli znajdziecie TUTAJ.


Zapraszam!



Pora coś zjeść na mieście - Moo Moo Steak & Burger Club, Kraków

Witajcie!

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w wykładzie i degustacji w Moo Moo Steak & Burger Club.