wtorek, 26 kwietnia 2016

Najprostszy biały ser podpuszczkowy

Dzień dobry!

Jak wiecie od już w sumie kilku lat samodzielnie przygotowujemy chleb na zakwasie, nawet gdybyśmy chcieli jeszcze wrócić do kupnych, to już niestety nie jest "ten" smak. Nie ma lepszego chleba niż ten domowy! Do chleba dołączają czasem domowe wędliny przygotowane w szynkowarze, czasem nawet masło ubite ze śmietanki. Mam nadzieję, że latem będę też mogła pochwalić się własnymi pomidorami, sałatami i kto wie, może jeszcze jakimiś innymi roślinami :-). 

Niedawno będąc w markecie budowlanym zauważyłam nowe stoisko dotyczące serowarstwa, a na nim praktycznie wszystko co potrzebne do przygotowania sera - podpuszczka, mieszanki przypraw, foremki, chusty, praski, tylko mleka brakowało. Włożyłam do koszyka podpuszczkę, chlorek wapnia i najprostszą foremkę i popędziłam po mleko. A wieczorem zaczęłam eksperymenty ;-). Wcześniej wydawało mi się, że ser to taka trudna sprawa... Do tej pory miałam okazję przygotowywać ser do paschy, jednak był to ser przygotowany z pomocą jajek, a nie taki prawdziwy, z podpuszczką. Mimo wszystko wyzwanie podjęłam i na koniec byłam całkiem zaskoczona, że własnymi rękami przygotowałam taki pyszny, domowy, biały ser!

Do przygotowania sera wykorzystałam przepis z ulotki Browin.

wtorek, 12 kwietnia 2016

Babeczki z fiołkami wonnymi

Dzień dobry!

Jeśli śledzicie blogi kulinarne, macie własne przydomowe ogrody lub po prostu byliście w jakimś parku na pewno zauważyliście, że właśnie trwa sezon na jedne z najbardziej aromatycznych kwiatów! To małe, niepozorne, czasem bardziej fioletowe, czasem mniej kwiaty o zniewalającym zapachu. Jak tylko zobaczyłam, że kwitną to zaczęłam na nie polować. Nie powiem, ale odwiedziliśmy kilka lasów z marnym skutkiem ;-). Mimo wszystko udało się znaleźć odrobinę kwiatów, z których udało mi się przygotować nalewkę, dżem i te pięknie prezentujące się, słodkie, fiołkowe babeczki :-).


środa, 6 kwietnia 2016

Wiosenny numer Małopolskiego Apetytu!

Dzień dobry!

Wiosna już się chyba u nas zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu!


Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki.

Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu o rzodkiewce oraz zajęłam się składem.



Zapraszam do lektury!

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Sernik dulce de leche (kajmakowy)

Dzień dobry!

Jak ten czas szybko leci... jeszcze tydzień temu zajadaliśmy się tym sernikiem, a dzisiaj jest tylko wspomnieniem uwiecznionym na zdjęciach... Wspomnieniem, które warto powtórzyć, mówię Wam! :-) Sernik dulce de leche czyli sernik kajmakowy. Słodki, kremowy, z pyszną kajmakową chmurką na wierzchu (koniecznie muszę ją wykorzystać jako bazę jakiegoś deseru!).

Sernik grzechu warty! :-)