niedziela, 28 kwietnia 2013

Leczo

Witam Was!

Dzisiaj pogoda nieco inna, u nas bardzo chłodno, więc taka rozgrzewająca, gorąca i sycąca potrawa będzie w sam raz!


Leczo ma swoje korzenie na Węgrzech, jednak z powodu dodatku cukinii można je porównywać do prowansalskiego ratatouille.

Zapraszam! 

sobota, 27 kwietnia 2013

Jadalne doniczki czyli wytrawne babeczki z porem i rzeżuchą

Cześć!

Te cudownie wyglądające babeczki wytrawne pokazywałam Wam przy okazji wywoływania wiosny.


Wiosna jest już w pełni, co odczuwa mój nos wrażliwy na pyłki (Tak, od 4 dni nie rozstaję się z paczką chusteczek, psikadłem na alergię i najchętniej zamknęłabym się w domu i nie wychodziła! Mam nadzieję, że spadnie deszcz i to wszystko nieco opadnie...).


Wróćmy do meritum! Poniżej przepis, który znalazłam w KUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z porem, serkiem czosnkowym i rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam roszponkę, też wybornie smakowały.


Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-)


Zapraszam!



czwartek, 25 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #7 Tropikalne racuchy

Witam Was!

Dzisiaj pora na kolejny kreatywny pomysł na drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!




Postanowiłam przygotować tropikalne racuchy z użyciem Fitella Special Tropical fruits. Idealnie się w nich sprawdziła!


Racuchy są proste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem).


Zapraszam!


#1 Trufle musli 
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli


środa, 24 kwietnia 2013

Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym


Cześć!

W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :)

Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz :)


Zapraszam!

wtorek, 23 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #6 Muffinki truskawkowe z musli


Cześć!

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejny pomysł na kreatywne drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!


Tym razem padło na muffinki z truskawkami, w końcu sezon truskawkowy się zbliża wielkimi krokami.





Zapraszam!


Poprzednie pomysły znajdziecie tutaj :


#1 Trufle musli 
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

BlogerChef - czyli mój wielki debiut kulinarny

Witam Was kochani!

Weekend już minął, minął również IV półfinał konkursu BlogerChef, w którym miałam okazję brać udział.

Co tu dużo mówić – zdobyłam drugie miejsce z czego jestem bardzo dumna!



Chcę Wam opowiedzieć o tym co się działo przez te dwa intensywne dni w Hotelu Poziom 511 w Podzamczu koło Ogrodzieńca.

środa, 17 kwietnia 2013

Pomarańczowy shake

Witam Was!

Dzisiaj kolejna porcja słońca zamknięta w tym niewielkim kieliszku, który widzicie poniżej.


Pożywny koktajl z cytrusów i banana, któremu się nie oprzecie!


Przepis pochodzi z miesięcznika Superlinia.


Zapraszam!


wtorek, 16 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce

Cześć!

Dziś pragnę Wam zaprezentować proste i szybkie wafelki. 


Zwykły piszinger oblany czekoladą w posypce z płatków Fitella całkowicie odmienią Wasze spojrzenie na andruty.





Tą słodką przekąskę przygotujecie w mniej niż 10 min.


Zapraszam!


Poprzednie przepisy z Fitellą:


#1 Trufle musli 

#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zielony shake

Dzień dobry!

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować bombę witaminową w postaci gęstego, zielonego koktajlu!

Znajdziecie w nim samo zdrowie pod postacią natki pietruszki, jabłka i kiwi.

Wykonanie jest banalne, a satysfakcja gwarantowana!


Zapraszam!

Przepis pochodzi z miesięcznika Superlinia.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #4 Batoniki musli

Cześć!

Kolejny już raz chciałabym Wam przedstawić ciekawy pomysł na drugie śniadanie z Fitellą, które to z pewnością zabierzecie ze sobą. Przygotujcie sobie ciut więcej, gdyż Wasi znajomi z pewnością będą od Was chcieli kawałek.




Pora przedstawić ciasteczka z płatków śniadaniowych z pełnego ziarna pszenicy oraz musli. Będzie to prosta wersja, ale można ją wzbogacić o co tylko się chcę.


Ciastka są bardzo sycące i jeden taki kawałek z pewnością wystarczy. Co też jest ciekawe ciastka nie są twarde, bardziej przypominają cukierki krówki, a przez to dłużej cieszymy się chwilą i nie jemy w pośpiechu.


Do ich wykonania zostały wykorzystane dwa produkty Fitella : płatki z pełnego ziarna pszenicy diet (tzw. mono smak) oraz musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem.


Zapraszam!


Poprzednie przepisy z Fitellą:


#1 Trufle musli 

#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli


Czekoladowe warsztaty w Krakowskiej Manufakturze Czekolady

Cześć!

Jak pewnie wiecie 12 kwietnia obchodziliśmy światowy dzień czekolady.


Z tek okazji Krakowska Manufaktura Czekolady postanowiła zaprosić kilkanaście krakowskich blogerek, aby wspólnie świętować ten bardzo słodki, czekoladowy dzień.




Wśród nich między innymi znalazłam się i ja, która czekoladę uwielbia i trudno się jej pohamować przed spałaszowanej całej tabliczki (a nawet i więcej!) na raz!


czwartek, 11 kwietnia 2013

Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką

Witam Was!

Za oknami wiosna, więc na talerzach też powinno być wiosennie i zielono.


Zatem dzisiaj serwuję Wam chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim, orzeszkami piniowymi i dużą ilością roszponki!




Zapraszam!


środa, 10 kwietnia 2013

Granola

Cześć!

Dzisiaj na facebooku obiecałam Wam przepis na granolę, a więc jest ;-).




Powoli zaczynam być zwolenniczką własnoręcznego robienia rzeczy, które można kupić gotowe w sklepach.


I tak na blogu znajdziecie już między innymi domowy cukier waniliowycappuccino, a wkrótce ekstrakt z wanilii czy też cukier cynamonowy.


Kolejną rzeczą okazała się być granola. Z zazdrością przyglądałam się innym blogerkom, które ostatnio przygotowywały ją i cóż, postanowiłam sobie również ją zrobić.


Za wzór posłużyła granola Małgosi Delimammy za co bardzo dziękuję.


Naprawdę jest wyborna.


Jeśli uwielbiasz bakalie, proponuję od razu zrobić podwójną porcję!


Zapraszam!


wtorek, 9 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #3 Ciasteczka musli

Witam Was!

Dzisiaj kolejna propozycja smacznego i zdrowego drugiego śniadania z Fitellą!




Tym razem do jego wykonania wykorzystałam Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik.


Dla urozmaicenia dodałam również czekoladowych kropelek (groszków).


Ciasteczka nie są bardzo pracochłonne, aczkolwiek dobrze upiec je wieczorem, żeby rano móc je spakować do pudełka i spałaszować w szkole, na uczelni czy w pracy.


Zapraszam!


Poprzednie wpisy

#1 Trufle musli
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pełnoziarnista bagietka z polędwiczką wieprzową i musem z mango i ananasa

Cześć!

Dzisiaj mam dla Was propozycję słodko-ostrej kanapki, którą na pewno zjecie ze smakiem!





Delikatna polędwiczka, słodki ananas, mango, roszponka i szczypta chili.


Idealne połączenie!


Zapraszam!


Dietetyczne rewolucje z Oleofarm w Hotelu Andel's

Witam Was!

W sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Dietetyczne rewolucje organizowanych przez firmę Oleofarm w restauracji Delight w krakowskim hotelu Andel's.


Spotkanie na celu miało przybliżenie nam zasad zdrowego odżywiania i komponowania smacznych i zdrowych sałatek, jak również zapoznanie nas z szeroką ofertą soków i olejów firmy Oleofarm.





piątek, 5 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym

Witam Was!

Dzisiaj kolejna propozycja zdrowego drugiego śniadania z Fitellą!


O akcji, jak również o poprzednim przepisie możecie przeczytać tutaj.


Niedawno pokazywałam Wam dietetyczne babeczki biszkoptowe.


Postanowiłam upiec je w formie blatów biszkoptowych i przełożyć kremem! Nie byle jakim, bo zrobionym z owsianki :-).




Ciekawi?


Zapraszam!


czwartek, 4 kwietnia 2013

Francuska zupa cebulowa

Witam Was!

Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który wygrałam w konkursie Makro.


O kolacji długo by mówić, być może poświęcę jej oddzielny post, jednak nie mam żadnych zdjęć potraw, nie będzie Wam to przeszkadzać? 


Jednym z dań, które mieliśmy okazję spróbować była francuska zupa cebulowa.


Zupa cebulowa

Szczerze mówiąc jadłam ją po raz pierwszy i oczywiście postanowiłam przygotować ją w domu.

Skorzystałam ze wskazówek Michela i przygotowałam własną wersję, która była równie dobra, a nawet lepsza niż oryginał!


Zapraszam!



środa, 3 kwietnia 2013

Drugie śniadanie z Fitellą #1 Trufle musli

Cześć!

Zapraszamy Was na nowy cykl, który będzie się pojawiać na blogu w najbliższym czasie.

Drugie śniadanie z Fitellą


Co tydzień będą pojawiać się 3 przepisy z kreatywnym wykorzystaniem produktów Fitella.

Przecież nie musimy ograniczać się!

Dlaczego mamy poprzestać na mleku czy jogurcie? Wystarczy dodać kilka innych składników, a efekt końcowy przerośnie nasze oczekiwania, zarówno wizualne jak i smakowe.

Akcja Drugie śniadanie z Fitellą ma na celu zachęcić Was, czytelników do poświęcenia większej chwili czasu na przygotowanie czegoś do zjedzenia w pracy, szkole, na uczelni. Po co głodować, albo dojadać batonikami?

Na koniec akcji jest przewidziany konkurs, więc śledźcie co się dzieje na blogu i fanpage.

Pierwszym przepisem, który chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, na inaugurację akcji są pyszne trufle musli, które wykonacie dosłownie w kilka minut! 



Do ich wykonania potrzebujecie jednego opakowania Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem.

Zapraszam!

wtorek, 2 kwietnia 2013

Dietetyczne babeczki biszkoptowe

Witam Was kochani!

Święta, święta i po świętach... jakie macie plany na Sylwestra? :P


Śnieg, zimno, prawie jak po Bożym Narodzeniu, więc pewnie za kilka dni impreza... :-)


A tu jednak nie... jest już kwiecień (plecień) i nam robi psikusy. W każdym razie mam nadzieję, że już wkrótce będzie piękna wiosna.


Tymczasem po świątecznym obżarstwie mam dla Was mało słodkie, otrębowe babeczki biszkoptowe. W sam raz na teraz. Łatwe do przygotowania i zdrowe. 


W sam raz na śniadanie czy też drugie śniadanie :-).




Przepis znalazłam u Kasi i trochę zmodyfikowałam.


Zapraszam!