Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem

Dzień dobry!

Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa?

Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie szeroki wybór mięs przygotowanych metodą sous-vide czyli gotowanych długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu każdy kawałek mięsa jest soczysty i aromatyczny, z dania nic nie ucieka, a smak jest skoncentrowany w środku. Dodatkową zaletą produktu jest to, że wystarczy go podpiec w piekarniku jedyne 30 minut i będzie gotowe, a także brak jakichkolwiek konserwantów!

Wcześniej nie zdarzało mi się sięgać po takie gotowe produkty, jednak dałam szansę Krakusowi i nie żałuję :-). Mięso nie wymaga doprawiania (chociaż ja się skusiłam na lekkie urozmaicenie), po upieczeniu dosłownie rozpada się pod widelcem i jest bardzo smaczne.


Chociaż możecie je wykorzystać po prostu jako mięsny dodatek do obiadu, ja postanowiłam Wam zaprezentować pomysł na burgery z łopatką z dodatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów.

Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się na upieczenie domych bułeczek do burgerów, które są przepyszne!

Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem


Składniki:
  • 1 opakowanie łopatki wieprzowej wolno gotowanej Krakus
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 100 ml czerwonego wina (użyłam domowego wiśniowego)
  • sól, pieprz
  • ananas w plastrach
  • gotowany burak
  • ser
  • boczek w cienkich plastrach
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • sałatka
  • majonez
  • bułki do burgerów
  • duży batat
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Łopatkę wieprzową wyjmujemy z opakowania i wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy winem, dodajemy obraną cebulę przekrojoną na ćwiartki i zmiażdżone ząbki czosnku. Całość posypujemy solą i pieprzem, dodajemy rozmaryn i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy 30 minut.

Batata obieramy i kroimy w grube frytki, układamy na blaszce, lekko kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika na 15 minut przed końcem czasu pieczenia się łopatki.


Teraz przygotowujemy dodatki. Bułki do burgerów kroimy na pół i rumienimy od wewnątrz na suchej patelni. Następnie na patelni grillujemy plastry ananasa i kolejno boczek. Na bułce układamy sałatę, pomidora i cebulę pokrojone w plastry, ananasa i buraka również pokrojonego w plastry oraz boczek.

Kiedy mięso jest już upieczone odsączamy je z sosu i widelcem szarpiemy na tak zwany pulled pork. Tak przygotowane mięso układamy na burgerach, przykrywamy plasterkiem sera i dodajemy majonez, całość przykrywamy bułką i podajemy z frytkami.


Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.