poniedziałek, 19 grudnia 2016

Piernikowe cantuccini z orzechami (biscotti)

Dzień dobry!

Jeszcze niedawno otwierałam pierwsze okienko w czekoladowym kalendarzu adwentowym, a tymczasem dzisiaj już 19! To już ostatnia prosta świątecznych przygotowań. Zaczynamy lepić uszka i pierogi, gotujemy kapustę z grzybami, zamawiamy świątecznego karpia. Już w sobotę zasiądziemy do wspólnego stołu i będziemy miło spędzać świąteczny czas.

Macie już wszystkie świąteczne prezenty? Jeśli jeszcze nie, to sięgnijcie po mój przepis na pyszne piernikowe cantuccini! To doskonała alternatywa dla klasycznych pierniczków, aromatyczne, chrupiące, pełne orzechów. Dobrze się przechowują i można je urozmaicić dodatkiem czekoladowej polewy. Idealne do kawy, ale też do herbaty lub grzańca. Ozdobna świątecza puszka, wstążka i ręcznie robiony prezent gotowy!


Skusicie się? :-)

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Nocna owsianka piernikowa

Dzień dobry!

Przedświąteczny okres jest zdecydowanie pracowitym czasem. Zaczynając od sprzątania mieszkania, mycia okien, prania firanek, przechodząc przez wybieranie świątecznego drzewka, dekorowanie go, jak również całego mieszkania, kończąc na kuchennych sprawach czyli planowaniu menu, robieniu zakupów, gotowaniu ogromnych ilości jedzenia, mimo iż święta trwają tak na prawdę tylko 3 dni :-).

Tak dużo pracy wymaga porządnego kopniaka na początek dnia, zastrzyku energii dzięki któremu sprostamy wszystkim zadaniom jakie sobie wyznaczyliśmy do zrobienia. Dlatego też proponuję Wam przygotować owsiankę, która wprowadzi Was w świąteczny nastrój, a dodatkowo da dużo siły i energii na kilka godzin!

Pyszna i sycąca owsianka piernikowa z dużą ilością bakalii, początek dnia z takim śniadaniem będzie idealny!


piątek, 2 grudnia 2016

Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem

Dzień dobry!

Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa?

Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie szeroki wybór mięs przygotowanych metodą sous-vide czyli gotowanych długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu każdy kawałek mięsa jest soczysty i aromatyczny, z dania nic nie ucieka, a smak jest skoncentrowany w środku. Dodatkową zaletą produktu jest to, że wystarczy go podpiec w piekarniku jedyne 30 minut i będzie gotowe, a także brak jakichkolwiek konserwantów!

Wcześniej nie zdarzało mi się sięgać po takie gotowe produkty, jednak dałam szansę Krakusowi i nie żałuję :-). Mięso nie wymaga doprawiania (chociaż ja się skusiłam na lekkie urozmaicenie), po upieczeniu dosłownie rozpada się pod widelcem i jest bardzo smaczne.


Chociaż możecie je wykorzystać po prostu jako mięsny dodatek do obiadu, ja postanowiłam Wam zaprezentować pomysł na burgery z łopatką z dodatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów.

Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się na upieczenie domych bułeczek do burgerów, które są przepyszne!