piątek, 18 listopada 2016

Opolski Bifyj - wizyta studyjna na Opolszczyźnie

Dzień dobry!

Jak ten czas szybko leci, jeszcze miesiąc temu spędzaliśmy miły i przede wszystkim smaczny czas na Opolszczyźnie. Wraz z blogerami i dziennikarzami z całej Polski ruszyliśmy na wycieczkę po szlaku kulinarnym Opolski Bifyj. Pewnie część z Was zastanawia się co oznacza słowo bifyj... jest to po prostu kredens, w gwarze śląskiej. Na pewno nie raz widzieliście taki wielki mebel, który zajmował ważne miejsce w kuchni, znajdowały się w nim zastawy, smakołyki. Przez szybki w drzwiczkach można było zajrzeć do środka, czasami również wieszało się w tych małych okienkach ozdobne firanki. Ja pamiętam, że moja prababcia zawsze trzymała w nim landrynki dla mnie, a sam kredens był ogromny i biały, chociaż wiadomo, dziecięce oczy wszystko postrzegają jako większe.

Szlak kulinarny Opolski Bifyj zrzesza liczne restauracje znajdujące się na całym terenie Opolszczyzny. Znajdziemy tutaj skarby kuchni regionalnej, tradycyjne dania i produkty. Aby zostać członkiem szlaku należy w swoim menu oferować dania lub produkty znajdujące się na Liście Tradycyjnych Produktów Województwa Opolskiego. Z kompletną listą produktów możecie zapoznać się na tej stronie.


wtorek, 8 listopada 2016

Blogerzy w hotelowej kuchni - nasze zupy w Hilton Garden Inn Airport

Dzień dobry!

Od kilku tygodni w hotelu Hilton Garden Inn Airport trwa bardzo ciekawa akcja "Blogerzy w hotelowej kuchni". Co tydzień różni małopolscy blogerzy przygotowywali swoje autorskie menu, które zostało zaserwowane w ramach oferty Quick lunch. Akcja ta polega na wydaniu lunchu (2 dań, zupy/przystawki i drugiego dania) w bardzo krótkim czasie. Restauracja gwarantuje, że od wejścia do restauracji do skończenia posiłku nie minie więcej niż 30 min i to wszystko za 25 zł. Podsumowując: szybko, tanio, w miłej restauracyjnej atmosferze, a przede wszystkim smacznie, bo ze sprawdzonych przepisów. 

Nam również przypadł zaszczyt uczestniczenia w tym wydarzeniu i tak oto w ostatni piątek razem z szefem kuchni Miłoszem Kowalskim i jego sous szefem Romanem Pawlikiem skonsultowaliśmy i wypróbowaliśmy jeden z przygotowanych przez nas przepisów.