Krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym

Dzień dobry!

Mimo gorącego weekendu poniedziałek przywitał nas chłodem i deszczem. Nie da się ukryć, że powoli wita się z nami jesień - nie tylko ta złota. Na chodnikach możemy już znaleźć kasztany, liście spadają z drzew, więc pora na przepisy, które nas rozgrzeją od środka.

Idealna na taki pochmurny dzień będzie rozgrzewająca zupa krem z pieczonych marchewek przygotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Kremowa, rozświetlająca talerz, aromatyczna i lekko pikantna. Koniecznie spróbujcie!



Krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym


Składniki:
  • 1 kg młodych marchewek
  • ok. 750 ml delikatnego bulionu warzywnego 
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • kilka łyżek masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Obrane marchewki umieszczamy na blaszce, oprószamy solą oraz pieprzem i dodajemy kilka łyżek masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.

Gotowe marchewki razem z masłem dodajemy do bulionu i blendujemy na gładki krem. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle.

Dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe, cebulę, ponownie blendujemy i zagotowujemy.

Gotową zupę podajemy na przykład ze smażonymi na maśle kurkami.


Smacznego!