środa, 10 sierpnia 2016

Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu

Dzień dobry!

Drożdżowe zawijańce to jedne z bardziej prostych drożdżowych wypieków. Nie wymagają wiele pracy, a efekt jest zawsze zadowalający. Możemy je nadziać na słodko - każdy chyba zna tego typu cynamonowe bułeczki obficie polane lukrem, ale możemy również na wytrawnie wykorzystując dowolne pesto.

Ja do moich drożdżowych, odrywanych bułeczek dodałam pesto z jarmużu, które wzbogaciłam o ser mozzarella, jak również pyszne salami. Czy wyszły smaczne? Oczywiście!

Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb.

Drożdżowe zawijańce z pesto z jarmużu


poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę)

Dzień dobry!

Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie martwcie się! Przygotowałam dla Was 3 smakowite przepisy na przetwory z tym warzywem.

Oczywiście zaczynamy od sałatki z cukinii z czosnkiem i chili, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych obiadów lub przekąska-samodzielne danie czy dodatek do burgerów lub hot-dogów. Słodko-ostra z wyraźnym aromatem czosnku, jestem pewna że Wam zasmakuje!

Do przygotowania tej sałatki zainspirował mnie przepis Smacznej Pyzy.


środa, 3 sierpnia 2016

Muffinki cytrynowe z cukinią

Dzień dobry!

Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście przetworów (już wkrótce 3 przepisy!) można ją wykorzystać również do deserów!

Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią.

Muffinki cytrynowe z cukinią są słodkie, lekko odświeżające za sprawą cytryny i wilgotne. Jedne z najsmaczniejszych jakie miałam okazję przygotować. Koniecznie je dzisiaj upieczcie!

Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków :-).



poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry)

Dzień dobry!

Chyba nikomu nie muszę przedstawiać przepisu, który otwiera sezon ogórkowy na moim blogu :-). Ogórki kanapkowe uśmiechają się do Was z większości blogów w ostatnim czasie, więc musiały również zagościć i u mnie. Pierwszy raz spróbowałam je kupne, nawet w sumie nie pamiętam z którego marketu, potem już na nie nigdy nie trafiłam. Nic straconego, w końcu wszystko można odtworzyć w domu, prawda?

Dlatego też przejrzałam przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak.

Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno się w nich zakochacie!