czwartek, 28 lipca 2016

Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs)

Dzień dobry!

Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego  (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi...

I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki).

Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko-ostry i idealnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów czy też domowych wędlin. Skusicie się? :-)

Jest szybki w przygotowaniu i smaczny, zapraszam po przepis na sos porzeczkowy na ostro!

Relish porzeczkowy na ostro (do serów i mięs)

poniedziałek, 18 lipca 2016

Gulasz z soczewicą

Dzień dobry!

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki!

W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące!


piątek, 8 lipca 2016

Letni numer Małopolskiego Apetytu

Dzień dobry!

Niedawno zaczęło się lato, zatem musiał się pojawić nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu, tworzonego przez lokalnych blogerów!


Co w nowym numerze? Jak zwykle mnóstwo inspiracji! Są morele, wiśnie i czereśnie, rabarbar, porzeczki, wywiad z PlaJstrem, wizyta w pasiece i wiele wiele innych!

Ode mnie jak zwykle przegląd książek :-).


Życzę miłej lektury!