Zimowy przegląd książek

Dzień dobry!

Powitaliśmy właśnie wiosnę, chociaż wciąż jest zimno, czasem mroźnie i nawet śnieżnie. Z drugiej strony przysłowie mówi "W marcu jak w garncu", więc trzeba to przeczekać mając nadzieję na piękne, ciepłe i słoneczne Święta Wielkanocne. Wkrótce zbliża się data premiery kolejnego numeru Małopolskiego Apetytu, do którego tradycyjnie przygotowuję przegląd literatury kulinarnej. Dzisiaj jednak zapraszam Was na poprzedni - zimowy, który możecie również zobaczyć w magazynie.



Na pierwszy ogień idzie dzisiaj pięciu panów czyli męska kuchnia w najlepszym wydaniu! Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine, Aleksander Baron – szef w Solec 44 oraz ich sprawdzeni dostawcy. Razem przygotowali aż 100 przepisów na rewelacyjne dania z wysokiej jakości składników. Przepisy przeplatają się tutaj z opowieściami autorów, czujemy się tak, jakbyśmy siedzieli razem przy stole. Czerpcie z niej inspiracje garściami, w końcu przygotowanie dania tak naprawdę zaczyna się już na targu, w czasie zakupów. Jakie potrawy znajdziecie w środku? Oczywiście nie ma co ukrywać, że w książce królują soczyste mięsa, ryby, a także nieczęsto spotykane składniki takie jak nerki czy uszy wieprzowe. Nauczymy się przygotowywać kiszonki, czy wędzić ryby, a na koniec zjemy pyszny deser.

“Przepisy i opowieści” Suwała, Baron i inni
Wydawnictwo Dwie Siostry 2015
Cena 79,90 zł

Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef idzie jak burza! Wydała nie tak dawno już drugą książkę, a coś czuję, że pewnie wkrótce ponownie zaprosi nas do swojej kuchni. Tym razem autorka przedstawia nam 111 przepisów na dania bez mięsa! Nie sądziłam, że kuchnia wegetariańska może być tak ciekawa. Pomysły Dominiki zaskakują mnie ze strony na stronę. Rabarbar w sałatce tabbouleh, curry z burakiem, owsianka z marchewką? Znane każdemu składniki, ale w całkiem nowych odsłonach! Pozycję idealnie dopełniają zdjęcia własnoręcznie przygotowane przez autorkę. Aż chce się je zjeść wzrokiem i dzięki temu od razu biegnie się do kuchni.

„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” Dominika Wójciak
Wydawnictwo Pascal 2015
Cena 64,90 zł

Na mojej półce z książkami znajduje się wiele pozycji autorstwa Jamiego, jednak to właśnie jego najnowsza książka o wiele bardziej do mnie przemawia niż poprzednie. Mowa o nowości traktującej o jakże modnych ostatnio superfoods. Przystępnie podane propozycje na smaczne i zdrowe dania. Sam autor mówi nam, że jest to jego najbardziej osobista książka, aby ją przygotować zagłębił się w tajniki zdrowego odżywiania. Dzięki temu przedstawił nam świetne inspiracje na dania, w których składniki się dopełniają nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Mam wielką nadzieję, że częsty stereotyp, że co zdrowe, to pewnie niesmaczne odejdzie w niepamięć.

„Superfood na co dzień” Jamie Oliver
Wydawnictwo Insignis 2015
Cena 69,00 zł

Kuchnia to nie tylko pomieszczenie w domu i gotowanie, kuchnia to też szalenie ciekawy temat pod względem historycznym. Wśród książek z przepisami pojawiają się co jakiś czas publikacje bardziej, nazwijmy to „rzeczowe” mówiące o historii kulinariów. Niedawno tą historię opisała Maria Barbasiewicz w swojej najnowszej książce. Kuchnia nieustannie się rozwija i na przestrzeni lat zmieniła się bardzo znacząco, co na te zmiany wpływało? Czy bardziej kuchnia wpływała na historię czy może historia na kuchnię? W publikacji możemy prześledzić aż 150 lat ewolucji kuchni. Poznacie wiele anegdot i ciekawostek, pochodzenie nazw sławnych deserów takich jak gruszki Piękna Helena czy tort Pawłowej. Jest to rewelacyjna pozycja książkowa dla smakoszy.

„W kuchni jak na wojnie” Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo PWN 2015
Cena 64,90 zł

Chociaż Święta Bożego Narodzenia już dawno za nami, to warto wspomnieć o tej wspaniałej, piernikowej pozycji książkowej. Może w Waszych lodówkach jeszcze leży odrobina ciasta piernikowego, jak i w mojej. „Cuda z piernika” to mała, niepozorna książeczka, a w środku? Same cuda! Zaczynamy od podstawowych przepisów na ciasto i lukier, a później istne szaleństwo. Okładkowe renifery, matrioszki, jakże popularne speculaas czy springerle. Piękne piernikowe domki czy też inne świąteczne ozdoby. Kończąc szablonami, które wykorzystacie do przygotowania przepisów z książki. Będziecie się świetnie bawić przy tworzeniu tych małych dzieł sztuki.

„Cuda z piernika. Wyczaruj bajkowe święta” Mima Sincalir
Wydawnictwo Buchmann 2015
Cena 29,99 zł

„Szczęśliwe garnki” to seria 6 mini książeczek kulinarnych przygotowanych przez znaną podróżniczkę Beatę Pawlikowską. Przepisy Pani Beaty to przepisy wegańskie, zdrowe, sezonowe, bez polepszaczy i zbędnych, przetworzonych składników, przygotowane zgodnie z filozofią pięciu przemian. Co znajdziemy w zimowym wydaniu? Zdecydowanie króluje tutaj brukselka, którą znajdziemy w kilku przepisach, jak również brokuły, kalafior czy quinoa. Pamiętajcie o tym, aby do każdego dania dodać szczyptę szczęścia, dokładnie tak jak autorka.

„Szczęśliwe garnki. Książka z przepisami kulinarnymi na zimę” Beata Pawlikowska
Edipresse Książki 2015
Cena 19,99 zł