Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

Dzień dobry!

Coś słodko ostatnio tutaj na blogu, więc dla równowagi coś słodkiego i nieco zdrowego - ciasto na bazie kaszy gryczanej. Pewnie zdarza się Wam ugotować nieco więcej kaszy niż planowaliście lub po prostu zostaje odrobina z obiadu. Co z nią zrobić? Nie przejmować się, że jest posolona (moja była) i przygotować z niej pyszne ciasto! Oczywiście jest w nim mocno wyczuwalny smak tego produktu, więc zdecydowanie jest ono dla wielbicieli kaszy gryczanej. Ale kasza gryczana w połączeniu z czekoladą smakuje wybornie. Zapraszam na ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną!



Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną


Składniki:
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina mleka

Wykonanie:

Kaszę gryczaną dokładnie rozdrabniamy blenderem lub malakserem. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż czekolada się roztopi. Dodajemy ją do kaszy, podobnie jak wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego odrobinę mleka.

Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka w 180 st.


Smacznego!