Babka majonezowa

Dzień dobry!

Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał.

Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o kakao czy też owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe spotkanie z bliskimi.



Babka majonezowa


Składniki:
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 220 g majonezu*
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*slodki majonez np Winiary, Hellman's

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodajemy do nich cukier, żółtka, ekstrakt i majonez. Na koniec dodajemy przesiane mąki i proszek oraz skórkę.


Całość mieszamy oraz przelewamy do silikonowej formy na babkę. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie oprószamy cukrem pudrem.



Smacznego!