czwartek, 31 marca 2016

Babka majonezowa

Dzień dobry!

Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał.

Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o kakao czy też owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe spotkanie z bliskimi.


czwartek, 24 marca 2016

KONKURS - Dziel się radością pieczenia - #BakeForSomeone

Dzień dobry!

Każde święta to okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Świąteczna atmosfera jest niepowtarzalna. I chociaż na początku towarzyszy nam pośpiech, stanie w kolejkach w sklepach i spędzenie kilku godzin w kuchni, aby przygotować wiele smakołyków, to czas spędzony z naszymi bliskimi przy świątecznym stole wynagradza nam te wszelkie trudy.


Naturalne dekoracje wielkanocne DIY

Dzień dobry!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora pomyśleć jak pięknie udekorować wielkanocny stół. Zapewne obowiązkowym elementem u każdego z nas są świeże kwiaty, bazie i rzeżucha. Co powiecie na pewne urozmaicenie? Naturalne, pięknie i świeże, wiosenne dekoracje, które możecie przygotować samodzielnie.


wtorek, 22 marca 2016

Zimowy przegląd książek

Dzień dobry!

Powitaliśmy właśnie wiosnę, chociaż wciąż jest zimno, czasem mroźnie i nawet śnieżnie. Z drugiej strony przysłowie mówi "W marcu jak w garncu", więc trzeba to przeczekać mając nadzieję na piękne, ciepłe i słoneczne Święta Wielkanocne. Wkrótce zbliża się data premiery kolejnego numeru Małopolskiego Apetytu, do którego tradycyjnie przygotowuję przegląd literatury kulinarnej. Dzisiaj jednak zapraszam Was na poprzedni - zimowy, który możecie również zobaczyć w magazynie.

poniedziałek, 14 marca 2016

Zupa krem z brokułów

Dzień dobry!

Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). 


czwartek, 10 marca 2016

Wyjątkowa polska porcelana Ćmielów - Chodzież w Krakowie

Dzień dobry!

Porcelany Ćmielów i Chodzież chyba nie muszę Wam przedstawiać. Znana na całym świecie, swoista porcelanowa wizytówka Polski. Wyjątkowy design i wieloletnia tradycja. Dzisiaj zapraszam Was na małą podróż do świeżo otwartego krakowskiego butiku porcelany przy ulicy Stradomskiej 3.

wtorek, 8 marca 2016

Babka bananowa z kakao i karmelem

Dzień dobry!

Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza pora, aby zacząć testować przepisy. Przygotowałam dla Was pyszną, wilgotną babkę z bananami, kakao i słonym karmelem (skorzystałam ze sprawdzonych proporcji Doroty z Moje Wypieki - obłędnie pyszna i znikająca w okamgnieniu! :-)



piątek, 4 marca 2016

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

Dzień dobry!

Coś słodko ostatnio tutaj na blogu, więc dla równowagi coś słodkiego i nieco zdrowego - ciasto na bazie kaszy gryczanej. Pewnie zdarza się Wam ugotować nieco więcej kaszy niż planowaliście lub po prostu zostaje odrobina z obiadu. Co z nią zrobić? Nie przejmować się, że jest posolona (moja była) i przygotować z niej pyszne ciasto! Oczywiście jest w nim mocno wyczuwalny smak tego produktu, więc zdecydowanie jest ono dla wielbicieli kaszy gryczanej. Ale kasza gryczana w połączeniu z czekoladą smakuje wybornie. Zapraszam na ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną!


środa, 2 marca 2016

Crêpes suzette (płonące naleśniki z syropem z czerwonych pomarańczy)

Dzień dobry!

Naszym ulubionym weekendowym śniadaniem są naleśniki. Zawsze smaży je mąż, bo mi szczerze mówiąc rzadko kiedy wychodzą rewelacyjne, a ponadto nie mam cierpliwości do ich smażenia :-). Tak więc naleśniki zazwyczaj jadamy z konfiturami, mamy ich całą spiżarnię, do wyboru do koloru - truskawki, wiśnie, mirabelki, dynia, róża i wiele wiele innych. Jednak korzystając z sezonu na czerwone, sycylijskie pomarańcze postanowiłam kilka sztuk "poświęcić" do przygotowania crêpes suzette czyli płonących naleśników z syropem z pomarańczy! Jeśli jesteście ciekawi jak zazwyczaj jadamy czerwone pomarańcze to pewnie się nie zdziwicie - po prostu na surowo, takie są najlepsze!