Torcik piernikowy z kremem bakaliowym

Dzień dobry!

Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na zakwasie, kapusta z grzybami i wiele wiele innych. Świątecznym daniom nieodłącznie towarzyszą słodkie wypieki - serniki, makowce i pierniki. Dzisiaj przygotowałam dla Was nieco inne wydanie piernika - mini torciki piernikowe z mocno bakaliowym kremem i efektowną dekoracją z orzechów w karmelu. Słodkie i urocze, na pewno zachwycą Waszych gości!



Torcik piernikowy z kremem bakaliowym


Składniki:

Piernik:
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 200 g płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g rozdrobnionych orzechów włoskich Chandler Bakalland

Krem:
  • 450 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru
  • 60 g rodzynek Bakalland
  • 50 g suszonych wiśni Bakalland
  • 50 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • dodatkowo amaretto lub inny ulubiony alkohol

Dekoracja:
  • 12 obranych orzechów laskowych Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Rodzynki, wiśnie, żurawinę i morele drobno kroimy, następnie zalewamy około 100 ml amaretto. Co jakiś czas mieszamy, aby bakalie nasączyły się alkoholem.

Z powideł śliwkowych, miodu, jajek, oleju, mąki, przyprawy do piernika, proszku, sody i orzechów przygotowujemy ciasto. Wykładamy je do dużej tortownicy, pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach, Gotowe ciasto dobrze studzimy, a następnie za pomocą metalowej obręczy wycinamy 4 porcje ciasta, które następnie kroimy na 2 blaty.


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części, jedną wykorzystamy do dekoracji ciasta, drugą do przełożenia torcików. Do jednej połowy dodajemy odsączone bakalie oraz 1 łyżkę pozostałego amaretto, w razie potrzeby dodajemy cukier. Blaty torcików nasączamy amaretto pozostałym z moczenia bakalii, przekładamy kremem i składamy torciki. Do czystego kremu również dodajemy odrobinę cukru, gotowe torciki dokładnie dekorujemy kremem i wygładzamy. Ciasto, które zostało dokładnie rozdrabniamy na przykład malakserem i posypujemy nim cały torcik. Na górze dekorujemy go rozetką z kremu. Torciki chłodzimy.


Aby przygotować orzechy w karmelu przygotowujemy najpierw karmel. Cukier i wodę zagotowujemy w rondelku, gotujemy aż się skarmelizuje i uzyska złotą barwę. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając karmel studzimy go, aż uzyska gęstą, ciągnącą się konsystencję. Orzechy nabijamy na wykałaczki, maczamy w karmelu i umieszczamy np na półce, pod ciężką książką, aby orzech był w powietrzu, pod spodem ustawiamy tacę lub inne naczynie na spływający karmel. Zastygnięty karmel przycinamy, orzechy ściągamy z wykałaczek i następnie układamy je na torcikach, tuż przed podaniem.


Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Bakalland.